Hlavní navigace

OneDrive podporuje 100GB soubory, FCC zakázala Huawei, to ale na sítích v USA vydělá

3. 7. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

AWS Ground Station Autor: AWS
Indie zablokovala 59 čínských aplikací. AWS spouští vesmírný byznys. Obchody Microsoft Store končí. Rekordní DDoS na Akamai. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Americký telekomunikační regulátor FCC oficiálně označil čínské firmy Huawei a ZTE jako národní bezpečnostní riziko. Američtí operátoři a provideři tak nesmí používat federální finanční prostředky na nákup technologií a služeb od těchto podniků. Argumentace je stále stejná: čínské podniky dle USA podléhají kontrole čínské komunistické vlády a mohou stát za špiónskými aktivitami. Dodejme, že zejména „venkovští“ provideři v USA často Huawei a ZTE používají, i kvůli ceně. Státy proto mluví o tom, že je třeba tyto prvky nahradit, na což se plánují uvolnit finance. Aktuálně se návrhy točí okolo částky 1,5 miliardy dolarů.

USA také už dříve jednoznačně zakázaly nasazení čehokoliv od Huawei ve svých 5G sítích. Jak se ale ukazuje, Huawei bude z amerických 5G sítí sbírat velké peníze díky patentům. Studie, kterou zveřejnil Bloomberg, říká, že 80 procent všech patentů na 5G vlastní šest společností, a sice Huawei, Samsung, LG, Nokia, Ericsson a Qualcomm (jediná americká firma). Huawei drží 34 procent patentů, které jsou ke stavbě 5G nutné.

Tlak USA na Čínu pokračuje i na jiné frontě. Global Times přináší zprávu, že Intel pozastavil dodávky čínské firmě Inspur. Ta je největším dodavatelem serverů v Číně a jedním z největších hráčů na světě (zejména díky Číně). USA před pár dny tuto firmu začlenily na seznam firem napojených na čínskou armádu. Intel uvádí, že některé dodávky v následujících týdnech obnoví.

Průběžně se také objevují informace, že by americká vláda měla hledat způsoby, jak koupit švédský Ericsson. Zapojit by se mohlo Cisco. Jde ovšem o spekulativní zprávy.

Indie zakázala 59 aplikací a služeb z Číny. Tamní obyvatelé k nim nebudou mít přístup z mobilních aplikací ani webu. Indická vláda to zdůvodňuje kyberbezpečnostními obavami, roli stejně tak hrají rozpory na hranicích z poslední doby. Indie je pro Čínu obrovský trh a aplikace typu TikTok tam používají stovky milionů lidí. Mezi postižené patří i WeChat, Weibo, QQ, UC Browser a další. Doposud byla Čína tím, kdo blokuje aplikace pocházející ze zahraničí (Google, Facebook, Twitter a řada dalších).

V souvislosti s dodavateli 5G se nejvíce mluví o Huawei, Nokii a Ericssonu, jako nenápadný hráč se ale místy začíná prosazovat i Samsung. Tento týden získal zakázku od kanadského operátora Telus. Jde o pátý podobný obchod mimo domovskou Jižní Koreu. První se zadařila v březnu na Novém Zélandu. Samsung už 5G komponenty dodává SK Telecomu, KT, LG Uplus, americkému Sprintu a japonskému KDDI.

V rámci OneDrive a SharePointu je nyní možné nahrávat až 100GB soubory. Doposud byl limit 15 GB. Microsoft udělal velký update, který mimo to například přináší dark mode.

Amazon Web Services zakládá novou jednotku, která se zaměří na vesmír a satelity. Takzvanou space business unit povede bývalý generál amerických leteckých sil Clint Crosier. Aktivity mají v budoucnu vést k novým příjmům z AWS s tím, jak porostou vesmírné mise státního i soukromého sektoru. AWS má zvládat zpracovávat data z vesmíru na Zemi i na orbitě. AWS Ground Station je pak komunikační zařízení, které má pomáhat v posílání dat. Zakladatel a šéf Amazonu Jeff Bezos je fanoušek dobývání vesmíru, stojí za firmou Blue Origin.

Amazon zase za asi miliardu dolarů koupil startup Zoox zabývající se vývojem autonomních vozů. Nejenom hardwarovou, ale i softwarovou částí. Firma na investicích nasbírala 955 milionů dolarů. Amazon tedy dále hledá cesty pro autonomní rozvážku objednávek a je také možné, že by ho zajímal vlastní Uber bez řidičů.

Discord už má hodnotu 3,5 miliardy dolarů. Ocenila ho na ni čerstvá investice ve výši sto milionů dolarů. Discord už je nějakou dobu velmi populární zejména u hráčů, aktuálně má přes sto milionů aktivních uživatelů. Zakladatelé nyní mluví o tom, že z tohoto komunikačního a komunitního nástroje chtějí v určitých odvětvích udělat fenomén, jakým je ve světě firem Slack. Daří se také službě Twitch, kterou dříve chytře koupil Amazon. Twitch v druhém kvartálu zaznamenal pět miliard zhlédnutých hodinukazuje analýza.

Microsoft uzavírá své kamenné obchody Microsoft Store. Zůstanou pouze pobočky v New Yorku, Londýně, Washingtonu, Sydney a v sídle v Redmondu. Přejmenují se na Experience Centers. Microsoft Store byla alternativa k Apple Store, ovšem zdaleka ne tak populární. Microsoft chce nyní prodávat primárně online.

Akamai odrazilo rekordní DDoS útok. Proudilo 809 paketů (PPS) s tokem 418 Gb/s a Akamai předpokládá, že šlo o test nového botnetu. Princip útoku byl volumetrický, kdy pakety zatěžují síťové prvky. Rekordní útok nedávno zažilo i AWS (2,3 Tb/s a 293 PPS).

Facebook vyvinul prozatím nejtenčí displej pro virtuální realitu. Prozatím jde o proof of concept rozepsaný ve zveřejněné studii (PDF). Google zase koupil kanadskou AR firmu North. North vyvíjí AR brýle Focals, Google má tedy zřejmě další plány v prozkoumávání jeho pokusů s Glass. TechCrunch na to konto rozebírá, že to prozatím s AR pokusy a investicemi do nich není příliš slavné. Apple zase začal nabírat lidi z Magic Leap, jehož AR brýle neuspěly a firma má problémy s financováním.

Nvidia a AMD jsou velice rychle rostoucími štikami v serverovém byznysu. Těží z toho, že GPU se stále více používají pro operace spojené se zpracováním dat (AI, ML). Nvidia si ročně z tohoto byznysu sahá na tři miliardy dolarů, AMD na miliardu. Jak rozebírají DigiTimes, růsty jsou slušné.

Qualcomm představil nové čipy pro chytré hodinky. Jmenují se Snapdragon Wear 4100 a 4100+. Postaveny jsou na jádrech Cortex-A53 (čtyřikrát) s 12nm procesem. GPU je použito Adreno 504, paměť LPDDR3 a úložiště eMMC 4.5. Silnější model má koprocesor pro always on režim.

VMware pokračuje v akvizicích a kupuje firmu Datrium, která poskytuje disaster recovery jako službu (DRaaS). VMware tímto chce rozšířit svůj Site Recovery o cost-optimized nabídku.

ebf - tip - debata

Garmin získal finský startup Firstbeat Analytics. Jeho nástroj se soustředí na analýzu dat tlukotu srdce a zapadá tedy do snah výrobců wearables proniknout na zdravotnický trh. Zejména Apple své Watch začal po dřívějším hledání jasného ukotvení prezentovat tímto směrem.

Linux Foundation bere pod svá křídla projekt MLflow, který vytvořila firma Databricks a který slouží k machine learning operations (MLOps). Více píše ZDNet.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).