Hlavní navigace

Svěží Opera 12 Beta zblízka a SkyDrive pohledem uživatele Internet Exploreru

3. 5. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Přinášíme další přehled dění kolem webových prohlížečů. Vyšla betaverze ambiciózní Opery 12, SkyDrive ukázal na slabiny Internet Exploreru a Nokia vydala prohlížeč pro hloupé mobily těžící z cloudu.

Opera 12: konec obskurností a zatím neaktivní hardwarové akcelerace

Po dlouhém a pečlivém testování konečně vyšla betaverze prohlížeče Opera 12 vznikajícího pod kódovým označením Wahoo. Novinek je celá řada, takže se na ně pojďme podrobněji podívat. Tou hlavní mělo být výrazné posílení výkonu díky využití hardwarové akcelerace nejen pro rychlejší zpracování webových stránek, ale i pro celkové zrychlení programu, protože hardwarově akcelerované mělo být i jeho uživatelské rozhraní.

Hardwarová akcelerace díky OpenGL je zatím v experimentální fázi, takže ji je musíte zapnout manuálně.

Konkurenční prohlížeče jako je Internet Explorer, Mozilla Firefox či Google Chrome, hardwarovou akceleraci používají již delší dobu. Opera dosud spoléhá čistě na softwarovou akceleraci a grafickou knihovnu VEGA. Přesto si výkonnostně ve srovnání s konkurencí nevedla vůbec špatně, takže nasazení hardwarové akcelerace může být opravdu zajímavé.

Tvůrci prohlížeče ostatně tvrdí, že pracují na zatím nejlepší hardwarové akceleraci, která se ve webovém prohlížeči objevila. Přestože mělo jít o hlavní novinku nejnovější verze norského prohlížeče, nakonec se v něm neobjeví.

Na komunitním fóru příznivců prohlížeče to potvrdil Aleksander Aas, manažer se společnosti Opera Software, která za vývojem browseru stojí. Podpora hardwarové akcelerace sice nebude vypuštěna úplně, ale coby projekt v experimentálním stádiu má ve výchozím nastavení zůstat deaktivovaná. Aktivovat půjde na vlastní riziko přes opera:config.

Další avizované novinky platí, takže se Opera 12 zařadí mezi prohlížeče, které pod MS Windows oddělují běh plug-inů od procesoru browseru do procesu samostatného. Proč? Kvůli stabilitě. Opera Software potvrzuje zprávy z konkurenčních táborů, že plug-iny jsou častou příčinou nestability prohlížeče. Pokud po oddělení plug-inů do nezávislého procesu některý spadne, neshodí celý prohlížeč včetně všech otevřených stránek.

Plug-iny nyní běží v nezávislém procesu. Jejich případná nestabilita tedy nemá vliv na stabilitu samotného prohlížeče.

Další novinkou je zpřístupnění 64bitového varianty pro 64bitové verze systémů Windows Vista a Windows 7, jejichž penetrace je dnes již značná. Výhledově se samozřejmě počítá i s podporou 64bitove verze Windows 8. Testeři navíc hlásí, že 64bitová Opera 12 funguje i pod Windows XP v 64bitové verzi. 64bitová Opera by měla nabídnout o něco lepší výkon a alokování operační paměti.

Opera 12 bude prvním ze známějších alternativních prohlížečů, který pro 64bitová Windows nabídne oficiální 64bitový build

Tvůrce webových aplikací by mohlo zajímat, že jejich výtvory budou moci přistupovat k webové kameře uživatele. Je to další krůček na cestě k prohlížečům bez plug-inů. Stačit jim k tomu totiž bude pouze JavaScript. Prohlížeč si před zpřístupněním obrazu z webové kamery nejprve vyžádá explicitní souhlas uživatele, takže netřeba se bát o soukromí.

Opera 12 umožní webovým aplikacím přistupovat k obrazu z webové kamery. Samozřejmě jen se souhlasem uživatele.

Opera 12 také zahajuje očistný proces. Tvůrci chtějí prohlížeč zbavit funkcí, které si nenašly své místo na slunci. Ve výchozí instalaci bude pro nové uživatele deaktivována podpora widgetů (pomůcek) spolu se službou resp. funkcí Opera Unite. V průběhu letošního roku budou obě funkce z prohlížeče odstraněny definitivně.

Widgety jsou jednoduché aplikace napsané za pomocí běžných webových technologií. Mohou fungovat nezávisle na prohlížeči. Při podpoře miniaplikací ve Windows Vista a Windows 7 však tato funkce nemá pro majoritní část uživatelů prohlížeče smysl. Miniaplikace budou podporovat i Windows 8, byť Microsoft zrušil portál, odkud si je uživatelé mohli stahovat. Získat je lze ale prakticky kdekoliv.

Opera Unite je funkce, resp. služba, nad kterou od počátku mnozí kroutili hlavou. Jedná se o zjednodušený webový server, který umožňuje běh nejrůznějších webových aplikací. K nim jde odkudkoliv přistupovat přes Internet, ovšem nejenže musí být příslušný počítač zapnutý a připojený k Internetu, ale také v něm musí být spuštěna Opera. Funkci většiny aplikací přitom zastanou regulérní internetové služby dostupné nonstop.

Po všemožných roztodivnostech bude Opera do budoucna sázet na rozšíření v klasickém slova smyslu. Neosvědčené koncepty jsou pro nové uživatele neaktivní a časem zmizí úplně.

Opera 12 tedy připravuje půdu pro definitivní odstranění funkcí, které jsou v prohlížeči za daných okolností nadbytečné nebo je využije jen malé procento uživatelů. Widgety měly původně být odpovědí na rozšíření, kterými na sebe svého času strhával velkou pozornost Firefox. Koncepčně se však neosvědčily. Opera dnes podporuje rozšíření v klasickém slova smyslu, jak je chápou uživatelé prohlížečů Mozilla Firefox či Google Chrome.

Chystaná Opera 12 se dále loučí se všemi dosavadními hlasovými funkcemi. Knihovna, kterou využívaly, již prý není delší dobu udržovaná a tudíž hlasové funkce nesplňují dnešní nároky na kvalitu poskytovaných služeb, tvrdí vývojáři. Proto se rozhodli pro zmíněný radikální řez a hlasové funkce z prohlížeče odstranit.

Z dalších novinek lze zmínit podporu funkce Do Not Track, která webovým stránkám předává informaci, že si uživatel nepřeje sledovat svůj pohyb po webu. Je však na nich, jak se k tomuto požadavku postaví. V praxi se tedy funkce jeví poněkud bezzubě. Smysl by měla, kdyby v rámci zákonů na ochranu soukromí museli provozovatelé webů, monitorovacích služeb a reklamních systémů toto přání uživatele respektovat. Nyní nemusí.

Opera 12 zavádí podporu pro Do Not Track.

Dále lze zmínit zrychlení startu prohlížeče, novou diagnostickou stránku indikující využití procesoru prohlížečem (about:cpu), vylepšené vyhledávání přes adresní řádek či malý facelift ikony programu. Jádro Presto ve své nové verzi 2.1 přidává mj. podporu pro drag&drop z HTML 5 a podporu dalších novinek z CSS 3 (Animations, Transitions).

IE & SkyDrive: omezená podpora  a synchronizace oklikou

Spuštění nové verze služby SkyDrive (dříve Windows Live SkyDrive) od Microsoftu se přímo i nepřímo dotklo jeho prohlížeče Internet Explorer. Poukázalo na nedostatky v podpoře HTML 5 a absenci dnes už takřka základní funkce – synchronizace uživatelských dat. V prvním případě Microsoftu trn z paty vytrhl k věčnému spánku pomaličku ukládaný Silverlight. V tom druhém si našli cestičku bádaví uživatelé sami. 

Microsoft sice hodně a často mluví o HTML 5, ale v nedávném nezávislém testu podpory HTML 5 v jednotlivých desktopových a mobilních browserech nejnovější verze jeho webového prohlížeče Internet Explorer propadla, jak ve verzi pro osobní počítače s Windows Vista a Windows 7, tak v mobilní variantě ze systému Windows Phone 7.5.

Internet Explorer 9 například nepodporuje drag&drop z HTML 5. Konkurenční prohlížeče jako je Mozilla Firefox či Google Chrome tuto novinku z HTML 5 podporují již delší dobu. Díky tomu nabízejí uživatelům služby SkyDrive od Microsoftu větší komfort než jeho vlastní prohlížeč, což je poměrně kuriózní.

Umožňují totiž nahrávat soubory do cloudového úložiště pouhým přetažením z okna průzkumníka nebo z plochy na patřičné místo do okna webového prohlížeče. Tedy třeba do některé ze složek. Podobně lze přikládat soubory k e-mailům posílaným přes Gmail, vkládat obrázky do galerie médií v publikačním systému WordPress a našly by se i další příklady využití.

Uživatelé prohlížeče Internet Explorer při nahrávání souborů do úložiště SkyDrive přes webové rozhraní však nejsou odkázáni jen na výběr souborů klasickým dialogovým oknem „Otevřít“. Microsoft speciálně pro svůj prohlížeč připravil podporu drag&drop za využití technologie Silverlight.

Bez plug-inu pro Silverlight si uživatelé služby SkyDrive používající Internet Explorer komfortu přesunu souborů pomocí metody drag&drop (táhni&pusť) neužijí.

Ta však není na takové úrovni jako drag&drop na základě HTML 5. V prohlížečích Mozilla Firefox či Google Chrome mohou uživatele v rámci webového rozhraní přetahovat soubory do jednotlivých složek skoro stejně jako by šlo o další okno průzkumníka. Uživatelé Internet Exploreru si musí přes tlačítko „Odeslat“ otevřít speciální box a soubory přetáhnout do jeho prostoru.

Přestože tedy Silverlight momentálně už pro Microsoft nemá takovou prioritu a Microsoft kráčí směrem k prohlížeči nezávislém na plug-inech, tak tentokrát mu Silverlight vytrhl trn z paty. Uživatelé Internet Exploreru pro využití metody drag&drop ve webovém rozhraní služby SkyDrive tedy potřebují doinstalovat plug-in pro Silverlight.

Nicméně s alespoň nějakou podporou nahrávání souborů metodou drag&drop Microsoft na uživatele svého prohlížeče myslel. Pokud jde o synchronizaci oblíbených položek, tak nechal uživatele ve štychu. Vedle plug-inů třetích stran (např. Xmarks) byl Windows Live Mesh jediným nástrojem pro online synchronizaci alespoň oblíbených položek (záložek) mezi různými instalacemi Internet Exploreru na různých počítačích. 

Nástupnický SkyDrive tuto funkci nenabízí. Alespoň ne přímo. K synchronizaci oblíbených položek přes SkyDrive se lze dopracovat oklikou. Postup pro Windows 7 (a Windows Vista) je překvapivě jednoduchý, když už na něj přijdete. Skládá se ze šesti kroků.

  1. Nejprve na některém z počítačů, kde používáte synchronizaci souborů, přes cloudovou službu Microsoftu zavřete všechna okna prohlížeče Internet Explorer. Poté si otevřete složku SkyDrive. Vytvořte si zde podsložku pojmenovanou „Favorites“.
  2. Otevřete si složku s osobními daty uživatelů, kteří mají na daném počítači svůj uživatelský účet. Standardně je to „C:\Users\“. Vyberte si zde svoji osobní složku nesoucí vaše uživatelské jméno k účtu ve Windows 7 (Windows Vista) a otevřete ji.
  3. Najděte si v ní složku „Oblíbené položky“ a klikněte na ni pravým tlačítkem myši. Pokud máte myš nastavenou pro levou ruku, pak samozřejmě levým tlačítkem. Otevře se kontextové menu, z něhož je nutné zvolit volbu „Vlastnosti“ až úplně dole.
  4. Otevře se okno „Oblíbené položky – vlastnosti“ s několika kartami. Přejděte na kartu pojmenovanou „Umístění“ a klikněte na tlačítko „Přesunout“. Otevře se klasické dialogové okno, v němž se proklikejte do složky SkyDrive a označte si v prvním kroku vytvořenou složku „Favorites“. Nyní dialogové okno zavřete kliknutím na tlačítko „Vybrat složku“. Tím se dialogové okno uzavře.
  5. Nyní po návratu do okna „Oblíbené položky – vlastnosti“ klikněte na tlačítko „Ok“. Otevře se dialogové okno „Přesunout složku“, kde si systém vyžádá potvrzení přesunu složky. Klikněte na tlačítko „Ano“, čímž zavřete okno s vlastnostmi složky. Nyní jsou oblíbené položky na počítači, kde jste předchozí úkony prováděli, automaticky synchronizovány spolu s celou složkou SkyDrive.
  6. Přejděte k dalšímu počítači, kde chcete také synchronizovat oblíbené položky složky. Vyčkejte na provedení synchronizace a opakujte celý postup s výjimkou prvního kroku. Okna prohlížeče přes­to nejdříve zavřete. Může se stát, že se v šestém kroku objeví dotaz ohledně přepsání existujících souborů. Klidně přepis povolte a pokračujte dál.

Pokud jste postupovali přesně podle návodu máte složku obsahující oblíbené položky z Internet Exploreru ve složce SkyDrive a synchronizovanou spolu s ostatním obsahem.

To je všechno. Pro zdárné provedení se držte jmen složek tak, jak jsou uvedeny. Česká Windows 7 (a Windows Vista) totiž složku „Favorites“ zobrazují jako „Oblíbené položky“, ale v nakonfigurovaných cestách figuruje jako „Favorites“, takže pokud zaměníte „Favorites“ za „Oblíbené složky“, tak synchronizace nebude funkční a nebude fungovat ani práce s oblíbenými položkami v prohlížeči. 

SeaMonkey 2.9: synchronizace doplňků a drobné úpravy

Balíček aplikací SeaMonkey navazující na tradici Mozilla Suite vyšel v nové verzi. SeaMonkey 2.9 přináší obdobné novinky jako Mozilla Firefox 12 a Mozilla Thunderbird 12, na jejichž základech staví. Také obsahuje celkem třináct bezpečnostních záplat, z nichž šest je kritických a důležitost dalších čtyř je klasifikována jako důležitá.

Pokud jde o nové funkce, tak vylepšení se dočkal správce stahování. Pokud máte v systémové schránce URL nějakého souboru, tak v okně správce stahování nově stačí pro jeho stažení stisknout klávesovou zkratku pro vložení obsahu ze schránky. Pod MS Windows tedy Ctrl+V. Okamžitě pak začne proces stahování. Tuto novinku SeaMonkey přebírá z Firefoxu.

Další novinkou je, že integrovaný synchronizační mechanismus podporuje volitelnou online synchronizaci doplňků mezi instalacemi programu na různých počítačích. Již tak není nutné instalovat rozšíření, které v předchozí verzi tuto funkci zpřístupňovalo. Balíček SeaMonkey jí totiž již dříve přebral z Firefoxu, ale nebyla zapracována do uživatelského rozhraní.

SeaMonkey 2.9 vedle záložek, historie, hesel, předvoleb a panelů nyní umí synchronizovat i nainstalované doplňky.

Tento týden vyšla aktualizace označená jako verze 2.9.1. Do webového prohlížeče nezasahuje, protože zapracovává opravy, které přinesl Mozilla Thunderbird 12.0.1. Jde o ošetření problémů s notifikací nově došlých zpráv a jejich správným filtrováním při přijmu pošty přes protokol POP3, s nestabilitou programu při jeho spouštění a s přesunem e-mailů, kdy docházelo poškození těla zprávy.

SeaMonkey se řadí mezi známější okrajové multiplatformní prohlížeče. Vyhledávají jej hlavně uživatelé, kterým vyhovuje úzké propojení webového prohlížeče a e-mailového klienta. Dále boduje u konzervativních uživatelů, kteří lpí na starším stylu designu uživatelského rozhraní a nepotrpí si na moderní podoby GUI konkurenčních prohlížečů.

Nokia Browser 2.0 díky cloudu slibuje úsporu datového limitu

Nokia připravila pro své mobilní telefony Series 40 nový webový prohlížeč. Browser s nepříliš nenápaditým názvem Nokia Browser 2.0 přináší jako hlavní novinku akcelerovaný přístup k webovým stránkám za využití cloudové technologie. Díky němu má být dosaženo rychlejšího načítání webových stránek.

Navíc Nokia slibuje úsporu až 90 % přenášených dat při prohlížení webových stránek, aniž by došlo ke zhoršení kvality jejich zobrazení. To se hodí uživatelům používajícím datové tarify pro surfování přímo z mobilu, které se v nabídce tuzemských mobilních operát vyznačují velmi nízkým datovým limitem.

BRAND24

Dále bylo vylepšeno uživatelské rozhraní prohlížeče. Správce stahování nově umožňuje stahovat soubory z Internetu na paměťovou kartu v mobilním telefonu. Během stahování je možné nadále prohlížeč používat pro surfování po webu. K novinkám patří též sdílení odkazů prostřednictvím sociálních sítí.

Nokia Browser 2.0 pro telefony Series 40

Nový prohlížeč podporuje všechny mobily Series 40 včetně nové řady Nokia Asha. Aktualizace bude předinstalovaná na některých současných a všech budoucích telefonech řady Series 40. Stávající uživatelé předchozí verze prohlížeče mohou zdarma aktualizovat prostřednictvím rozhraní over-the-air. Pro nové uživatele je pak prohlížeč připraven v nabídce Nokia Store.

Vlastníte chytrý mobilní telefon nebo obyčejný „hloupý“ mobilní telefon?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).