Hlavní navigace

Opera Turbo chce nabídnout komfort rychlého Internetu i na tom pomalém

24. 2. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Opera Software přichází s konceptem Opera Turbo, díky němuž by mobilní surfování z notebooku na cestách mohlo být skoro tak rychlé jako doma z broadbandové linky. Ano, tohle je trik, který by mohl vyjít a zákazníci na něj budou slyšet!

Opera Turbo má být přenesení konceptu Opera Mini na ostatní produkty Opera Software, tedy prohlížeče Opera (jeho desktop verze), Opera Mobile a Opera SDK. I v případě jejich použití by se data nejprve stahovala na servery Opery, kde by došlo ke kompresi kódu a prvků stránky pro odeslání na cílové zařízení. Opera si od tohoto postupu slibuje snížení přenosu dat a tím nejenom zrychlení přenosu stránek, ale hlavně nižší zatížení mobilních datových sítí. Pro broadbandové kabelové přípojky se samozřejmě o vhodnosti tohoto řešení neuvažuje.

opera turbo - cil

Schéma fungování konceptu Opera Turbo

Trh prohlížečů dnes je také o připojení

Nejprve se pozastavme nad tím, v čem jsou klady a v čem naopak negativa současného pojetí webu a následně se pokusíme okem zamyslet nad tím, co a jestli vůbec na tom může nějaký prohlížeč (zapomeňme teď na IE) něco až tak dramaticky změnit. V současné době proti sobě stojí dva trendy. Trh desktopových prohlížečů se zaměřuje na produkty, které jsou stále větší a robustnější. Už dávno nejsou termíny jako AJAX, JAVA nebo Flash ve webových prezentacích vývojáři vnímány jako něco nevhodného, projev amatérismu a možná dokonce neúcty k uživateli. Pohled se obrátil o 180°, trendem je dnes přesný opak, čím robustnější a komplexnější prohlížeč, tím lepší. Čtěte více: Nevidomí uživatelé a zpravodajské weby

To, že velikost stránek mnohdy neúčelně bobtná, by mělo být vykompenzováno rychlejšími počítači a masivním rozšířením DSL či FTTx přípojek. Jenže je zde jeden malý problém. Daleko větší expanzi (alespoň poměrově) dnes zažívá takzvaný mobilní broadband, který přináší velmi specifické požadavky. A to jak na straně operátora, tak na straně klienta.

Pod mobilní broadband můžeme nyní zahrnout jak paušální datový přístup z klasických mobilních zařízení (chytrých telefonů a PDA), tak mobilní náhradu za „pevnou“ přípojku. Z hlediska konečných nákladů operátora mezi nimi totiž nemusí být ve finále příliš velký rozdíl. První rozpor vzniká už tím, že se (například u datových tarifů pro přístup z mobilu) sice prodává flat-rated produkt, ale aby si to mohl za uživatelem akceptovatelnou cenu vůbec dovolit, musí počítat s drastickým omezením odběru služby ze strany zákazníka formou nejrůznějších FUP. Otázka pro TELCO management zní, jak to udělat, aby si toho zákazník pokud možno vůbec nevšiml?

Nemusí za tím nutně stát snaha operátora nás za každou cenu oškubat. Abychom byli spravedliví, je dobré připomenout jednu věc. Ve srovnání s klasickými hlasovými službami je z pohledu operátora mobilní broadband tak trochu nutné zlo. Operátoři jsou tlačeni k objemným investicím do kapacity (CAPEX) všech prvků sítě, to jest od páteře, na níž stojí broadband stojí, až po kapacitu pro základnové stanice. Levný není ani samotný provoz (OPEX) a návratnost byla do nedávna přinejmenším trochu pochybná. Prudkost exploze mobilního broadbandu v druhé půlce loňského roku měla za následek, že byl celý mobilní průmysl donucen nějakým způsobem se vypořádat s požadavky na multimilionové investice do drahé, leč v poměru k výnosu nijak zázračné infrastruktury. Na druhé straně ztrácet dlouhodobě konkurenční výhodu by mohlo časem stát některé operátory krk. Nebo se toho alespoň báli jejich akcionáři

Ačkoli by se mohlo zdát, že se tyto investice rychle vrátí díky popularitě připojení, pravda tak jednoduchá není. Investice totiž s přibývajícími zákazníky opět enormně rostou a celé umění managementu TELCO operátorů je o tom neustále vyvažovat pomalý rozvoj sítě a vzrůstající nespokojenost zákazníků tak, aby se vlk (operátor) nažral a koza (zisk) přitom kvůli datům nehubla.

Jedním ze nejjednodušších způsobů, jak to zařídit, je pochopitelně omezit flat-rate datový tok v síti tak, aby to zákazník pokud možno nepoznal. Pokud tedy stojíte před možností omezit provoz, hledat nové zdroje příjmu, nebo jednoduše začít data komprimovat, výsledná volba je téměř jasná předem. První dvě varianty totiž jdou proti základnímu požadavku zákazníka, tedy proti potřebě optimalizovat co nejvíc hodnoty za peníze, které v datovém paušálu vydává.

Proxy a Opera Mini se osvědčilo

Vývoj, který v podstatě až doteď sledoval segment tradičního webu a desktopových prohlížečů, mobilní broadband ignoroval jako anomálii a tiše doufal, že časem snad zmizí sama a s růstem mobilních rychlostí se „vcucne“ do hlavního proudu. Je až bizarní, jak přes silnou konkurenci na poli prohlížečů browserový průmysl nevzal v úvahu potřeby milionů zákazníků mobilního broadbandu v krátkodobém, střednědobém ani dlouhodobém horizontu. To je asi hlavní a možná jediný důvod masivního úspěchu konceptu Opery Mini, a to jak na straně klientů, tak operátorů. Jen za loňský prosinec (podle zprávy Opery Software), vzrostl počet zobrazených stránek přes Operou Mini o 8,6 %. Převedeno do řeči absolutních čísel tedy na nějakých 6 418 665 000 stránek.

Princip Opery Mini je jednoduchý. Proxy server Opera Software si k sobě stáhne požadovanou stránku a přeformátuje ji tak, aby její objem byl co nejmenší. Není k tomu potřeba žádná velká magie, vedle optimalizace obrázků pro displeje mobilních telefonů a vyřazení většiny aktivních prvků lze totiž s obrovskou účinností komprimovat samotný text (tedy kód stránky), a to tak, aniž by to šlo příliš na úkor vizuálního dojmu. Čtěte více: Budoucnost a současnost „čárových“ kódů pro mobily

Opera Turbo

Management Opery se povzbuzen prvním opravdovým větším komerčním úspěchem v posledních letech rozhodl vytěžit z této myšlenky maximum, a, dá-li nějaký severský bůh, pak také dobýt zpátky ztracenou vartu na poli desktopových prohlížečů. Nejnovějším geniálním počinem kdysi slavné dílny by tedy měla být Opera Turbo. Namísto schizofrenie dvojího webu chce nabídnout koncept univerzálního prohlížeče, který podobnou funkci pokročilého proxy serveru bude poskytovat všem (mobilním i desktopovým) zařízením bez rozdílu. Hlavní přidanou hodnotou oproti starší sestřičce Mini má být plnohodnotná podpora právě takových technologií jako je AJAX nebo Flash. Proč by to mohlo u desktopů vyjít, ačkoli stoupá výkon koncových stanic a domácnosti pomalu začínají snít o optice?

opera turbo -  notebook

Efektivita komprese webových stránek pomocí Opera Turbo na notebooku

Důvod je nasnadě, nazvěme ho třeba ubiquitous comuting. Zařízení, která se budou pohybovat kdesi na škále mezi klasickým počítačem a tím, co vnímáme jako mobilní zařízení dnes, bude výhledově spíše přibývat než naopak. Trendem dneška jsou například populární netbooky. Vedle snížení datového toku v mobilech (uživatelé surfují rychleji a přitom méně zatěžují šířku pásma) tak zákonitě vzniká potřeba stejné optimalizace pro ostatní zařízení, která využívají mobilní konektivitu. Ve White listu [PDF, 2,96 MB] k Opeře Turbo se o optimalizaci pásmové šíře říká, že Opera Turbo komprimuje na laptopech provoz asi o 71 %, v případě současných smartphonů dokonce o 80 %. Hlavní výhodou by mělo být samozřejmě to, že proxy se automaticky nepoužívá v případě, když je připojení dostatečně kvalitní. Nebo, zaspekulujme si, když za to dotyčný operátor nezaplatí. Zpráva pro uživatele je tedy jasná: stačí mít Operu a když jste připojeni doma přes DSL i na cestách přes mobil, rychlost načítání stránek je zhruba stejná, jen možná v mobilním připojení jsou stránky maličko ošklivější. Informace zůstává.

odhadovana uspora

Odhadované úspory při použití Opery Turbo. Zdroj: Opera Software.

Připočteme li k tomu fakt, že je její řešení univerzální (vyhovuje pro různé druhy přístrojů) a mělo by být plně kompatibilní s klasickou Operu, Operou Mobile i Opera Devices SDK, dostáváme se k zajímavé a rozsáhlé sféře využití.

Tipy C

Varianta, změna?

Bude Opera Turbo jen variantou, nebo přinese opravdu změnu? Podaří se Opeře uživatelům a operátorům vysvětlit, že používat Operu na notebooku je výhodné, protože jak při rychlém, tak při pomalejším mobilním připojení se s ní dá krásně a svižně pracovat? Je to zajímavá myšlenka, která by mohla ledasco změnit na trhu prohlížečů, pokud by se jí rychle a účinně nechopili výrobci jiných prohlížečů. Jenže kdo vlastně? Microsoft, který se soustředí na desktop verzi a jeho mobilní verze mají k dokonalosti na hony daleko? Google s rozpracovaným Chrome nebo Firefox, jehož pokusy o mobilní adaptaci nejdou za miniaturizaci menu?

Dopředu nelze říci, zda Opera Turbo uspěje. Hodně záleží na tom, jak rychle se budou uzavírat nebo naopak otevírat nůžky mezi rychlostí mobilního a pevného připojení. Už dnes na řadě mobilů prakticky jde využívat plnohodnotně všechny webové stránky z hlediska podpory technologií, standardů HTML/CSS, Flashe atd, ale nepoužitelné jsou právě kvůli rychlosti připojení. To je něco, co Opera Turbo může změnit, pokud rychlosti mobilního broadbandu nebudou pro uživatele dostatečné. Zatím jsou dostatečné tabulkově, nikoliv fakticky. A na to Opera Turbo zřejmě vsází.

Používáte Operu Mini?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).