Hlavní navigace

Operátor RTI cz spustil digitální rozhlasový multiplex konečně i v Praze

17. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V současné době jsou v rozhlasovém multiplexu umístěny stanice Rádio Proglas, SeeJay Radio, ČRo Radiožurnál, ČRo Plzeň, ČRo České Budějovice, Gama Radio, Rádio 1 a Rádio Beat.

Západočeský operátor RTI cz expandoval se signálem digitálního rozhlasového vysílání konečně také na území hlavního města Prahy. Jde tak o dárek majitelům DAB přijímačů, kteří by si jeho programovou nabídku chtěli naladit. Špatnou zprávou bohužel pro některé z nich bude fakt, že se nevysílá ve III. pásmu, které se uvolnilo po ukončení analogového televizního šíření, ale v takzvaném L-bandu. Operátor používá v Praze frekvenci 1458,096 MHz, tedy kanál LD. Vysílač je umístěn na Strahově (Rošického stadion) a má vyzářený výkon 1 kW. Parametry byly stanoveny Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ).

BRAND24

K TÉMATU: RTI cz přece jen spustí digitální rozhlas v Praze, ale pouze v L pásmu

V současné době je v rozhlasovém multiplexu RTI cz umístěno osm rozhlasových stanic – Rádio Proglas, SeeJay Radio, ČRo Radiožurnál, ČRo Plzeň, ČRo České Budějovice, Gama Radio, Rádio 1 a Rádio Beat. Programová nabídka je tedy stejná jako v ostatních lokalitách, kde společnost působí, tedy v Plzni, Karlovarském kraji a Českých Budějovicích. Stávající individuální oprávnění, která operátoři drží, jsou časově omezená. Dá se předpokládat, že po spuštění definitivních multiplexů ve III. pásmu v následujících letech, bude docházet k postupnému vypínání původních přídělů. Všechny stanice u RTI cz vysílají v kvalitě 96 kbps a normě DAB+.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).