Hlavní navigace

Operátoři: Satelit bude mít do konce roku 30 procent českých domácností

7. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
7. 10. 2008

Podíl domácností se satelitním příjmem televize stoupne do konce letošního roku na 30 procent. Na konferenci Milníky digitální televize v Brně to v pondělí prohlásil Leoš Pohl, jednatel společnosti Gital, distributora přístupových karet k satelitní službě CS Link. Satelit doposud využíval situace, v jaké se nacházelo zemské digitální televizní vysílání. Myslím si, že do Vánoc dosáhne satelit penetrace 30 procent českých domácností, uvedl Pohl.

K TÉMATU: Stálá příloha DigiZone.cz o satelitní televizi v České republice

Podle Jaromíra Glisníka, výkonného ředitele společnosti TradeTec, která v České republice provozuje satelitní platformu Skylink, je tento odhad velmi reálný. 30 procent není žádná chiméra, věřím, že v letošním roce jich dosáhneme. V příštím roce by to mělo být ještě více, uvedl Glisník. Současná penetrace satelitních přijímačů v českých domácnostech dosahuje podle generálního ředitele televize Óčko a předsedy Asociace digitálních televizí Jiřího Balvína 20 až 25 procent.

KL24

Kdyby nám někdo řekl před rokem, že satelitní televize dosáhne takového rozvoje, nevěřili bychom mu, uvedl Balvín. O nebývalém rozvoji satelitních služeb v tuzemsku svědčí podle Jaromíra Glisníka i fakt, že platforma Skylink dosáhne v České republice a na Slovensku hranice půl milionu aktivních karet již na přelomu října a listopadu a nikoli ke konci roku, jak její operátoři původně předpokládali.

Glisník také upozornil na prudce klesající ceny satelitních kompletů: Ještě před několika lety stál satelitní komplet okolo 10 tisíc korun, loni byly ceny okolo šesti tisíc Kč a nedávno jsem viděl v Makru sadu pro satelitní příjem za 3 999 Kč včetně DPH. Přijímače pro televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a ty, které obsahují pevný disk pro nahrávání, jsou ale podle Glisníka značně dražší. U nich cena za satelitní komplet vystoupá až 20 tisícům korun, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).