Hlavní navigace

Opozičníci zaveleli k ústupu

11. 3. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera bylo zveřejněno nejnovější prohlášení skupiny 16 opozičníků k situaci kolem tarifu Internet 99. Nazvat ho rezignací by asi byla příliš silná káva, ale jistá míra deziluze a snad dokonce deprese z něj přímo čiší. Těžko se jim ale můžeme divit.

Čeští poskytovatelé služeb Internetu považují postup SPT Telecom a.s. při prosazování tarifu Internet 99 za nepřijatelný

Čeští poskytovatelé služeb Internetu (Bohemia.Net, Cesnet, CZCOM, Czech OnLine, INEC, InWay, Luko Czech-Net, EUnet Czechia, Global One, GTS, Mopos, NetForce, Oasa Computers, PVT, Telenor CR a Telenor Internet) se rozhodli vyjít vstříc potřebám a zájmům uživatelů sítě Internet a obnoví proces zavedení služby Internet 99. Dosavadní patová situace, zaviněná společností SPT Telecom zneužívající svého monopolního postavení na telekomunikačním trhu totiž dopadá výhradně na uživatele a viník má ze situace pouze prospěch. Pod tlakem jak uživatelů Internetu (listopadový bojkot), tak poskytovatelů služeb Internetu byl SPT Telecom přece jen donucen zmírnit dopady dramatického zdražení telekomunikacních služeb od 1. ledna tohoto roku.To je důvod, proč se poskytovatelé služeb Internetu rozhodli přes principielní nesouhlas s postupem SPT Telecom a.s. službu Internet 99 svým zákazníkům nabídnout.

Rozhodně však budou nadále podnikat další kroky s cílem omezit monopolistickou zvůli SPT Telecom. Trvají na svém stanovisku, že monopolistovo chování překročilo únosnou míru. Svoji pozornost soustřeďují mimo jiné na Internet OnLine, která není samostatnou společností s autonomní ekonomikou, nýbrž je pouhou divizí SPT Telecom. SPT Telecom není schopen přesvědčivě vyvrátit tvrzení, že k financování podnikatelských aktivit na liberalizovaném trhu služeb sítě Internet získává prostředky plošným zdražením telefonních služeb. Všech 3,8 mil. uživatelů telefonních stanic se nedobrovolně podílí na financování plánu SPT Telecom získat významný tržní podíl na neregulovaném trhu. Příznačné je současné zlevnění pevných připojení k Internetu u SPT Telecom a.s. , které posouvá cenu připojení pod náklady poskytovatelů, a které je v podivném kontrastu se zdražováním monopolních služeb.

Čeští poskytovatelé služeb Internetu se rozhodli, že využijí všech právních cest k tomu, aby bylo zcela transparentně odděleno financování podnikatelských aktivit SPT Telecom od zajištění univerzální telefonní služby. Proto se čeští poskytovatelé služeb Internetu obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Čeští poskytovatelé služeb Internetu budou prosazovat koordinovaný postup při nasazení služby Internet 99, aby byly zachovány rovnocenné podmínky soutěže přímých konkurentů.

Vyjednávači skupiny českých poskytovatelů Internetu:
Ing. Boris Bělousov, Ing. Michael Hartman, RNDr. Petr Král

BRAND24


Marek Antoš


Starší, související články (a že jich je požehnaně):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).