Hlavní navigace

Opravte programy, večer na Nově začíná ve 20:15

20. 10. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
20. 10. 2006

Co dnes večer uvidíte? Ordinaci ve dvacet, oznamoval včera před začátkem večerního programu na televizi Nova namluvený komentář. Hodiny přitom ukazovaly už 20:07, následovala pětiminutovka reklamy a další minuty upoutávek. Seriál z gynekologického prostředí se dočkal znělky až ve čtvrt na devět. Mně posunutý čas nevadí, ale proč o něm neinformují žádné televizní programové magazíny? Tištěné, elektronické, na teletextu, v EPG, ani na internetu?

Televize se může zkusit hájit tím, že dopředu nevěděla, kolik prodá reklamy. Může zmínit také argument, že za skluz mohou posunuté začátky dřívějších programů. Ale když to zkusí, vodí diváka i čtenáře za nos! Televizní noviny začínají na Nově totiž přesně v 19:30 a reklama v jejich blízkosti je vyprodaná vždy jako první. Večerní zprávy komerční jedničky vypadají na denním grafu sledovanosti jako Mount Everest v Krkonoších, stabilně lákají na tři miliony diváků. Posun v začátku vysílání je proto zcela v rukou Novy.

Zajímavý postřeh k tématu připojila na svém kurzu na Fakultě sociálních věd UK bývalá programová ředitelka stanice Libuše Šmuclerová: Za Železného byl maximální tlak na to, aby Nova vyjela se svým programem jako první a nalákala na něj diváka dřív, než to stihne konkurence. Současné vedení volí postup zcela opačný a natahuje stopáž Televizních novin přes osmou. A co na to divák? Zatím se ukazuje, že divákovi je to úplně jedno, uzavírá Libuše Šmuclerová.

ebf - partner 1

Divákovi to možná nevadí a na svůj oblíbený seriál se dívá klikně i o čtvrt hodiny později. Proč ale nikdo do programu nenapíše, že začátek večerního pořadu na Nově je ve 20:15? Když to nejsou schopni oznámit pracovníci televize ve svých podkladech, mohli by to za ně udělat editoři magazínů s televizním programem. Hra o to, jak donutit člověka dívat se na reklamu, která ho nezajímá, je vskutku nedůstojná. Kdo chce, stejně si přepne jinam. Proč tedy programy nemohou obsahovat informace o skutečném začátku večera na Nově?

Abych nebyl nespravedlivý, doplním jen, že pořady nezačínají ani ve 20:00 na ČT 1, ani v 19:55 na TV Prima. Posun několika (pěti až deseti) minut je i tady. Ale novácká čtvrthodinka mi přijde skutečně tristní. Nebo si snad komerční televize hraje na akademické prostředí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).