Hlavní navigace

Optex ORT 8944-2T: dvoutunerový zemský set-top-box s PVR

11. 3. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Za cenu necelé tři tisíce korun získá majitel tohoto set-top-boxu přijímač se dvěma tunery, který umožňuje nahrávání prostřednictvím USB rozhraní. Přijímač má standardní konektorovou výbavu, možná jen překvapí, že místo S/P DIF výstupu přes optiku je tu klasický cinch konektor. Pokud požadujete set-top-box pro nahrávání se základními funkcemi a přitom mít možnost sledovat i jiný kanál, tento model vám plně postačí.

Přední a zadní panel

Na předním panelu najdeme tlačítka Standby, volume a channel. Bohužel zde není přítomné menu a OK, takže třeba zmiňované šipky není možné využít pro pohyb mezi jednotlivými položkami. Dále je uprostřed přítomný numerický čtyřmístný displej, který zobrazuje čísla předvoleb, a je tu také USB port pro připojení disku nebo flashky. Na zadním panelu jsou jednotlivé tunery označené jako A a B. Vstup je popsán jako ANT IN, výstup jako ANT OUT. Dále je tu možné najít dva SCARTY pro připojení k televizoru a videorekordéru a také standardní výbavu cinch konektorů pro audio – bílý a červený – a pro video žlutý. Leckoho možná překvapí, že pro výstup digitálního zvuku poslouží sice S/P-DIF, ale ne v podobě optického výstupu, nýbrž prostřednictvím cinche. K aktualizaci firmwaru slouží rozhraní RS-232. Na zadním panelu je možné najít také spínač napětí.

Optex ORT 8944-2T přední panel
Optex ORT 8944-2T zadní panel

Instalace

Co se týká menu, tak to je shodné hned s několika přijímači. Stejné grafické zpracování používají např. značky FTE, Evolve, podobné má i Allbox. Jelikož jde o francouzský výrobek firmy Optex Electronique, je menu nejprve ve francouzštině. Jakmile však změníte položku Langue na Česko, přijímač už komunikuje v tuzemském jazyce. Dále už není nutné nic nastavovat. Některé položky bohužel nejsou zrovna šťastně přeloženy. Třeba napájení antény je tu označené jako citlivost tuneru. S tím jsem se však setkal již u několika set-top-boxů. Následně už stačí dát jen Ok a přijímač začne prohledávat všechny kanály. Při hledání jich bylo nalezeno kolem čtyřiceti z různých vysílačů, jakmile se však seznam uložil, scukl se jejich počet na třicet, takže kam zmizelo předchozích přibližně deset kanálů, mi zůstalo záhadou, protože nedošlo k tomu, co u některých set-top-boxů, a to, že by se multiplexy se stejným obsahem přepisovaly. Některé sítě se totiž v seznamu vyskytovaly i vícekrát.

Optex ORT 8944-2T tunery

Práce s dvěma tunery

Přijímač Optex ORF 8944–2T je sice dvoutunerový, manipulace s ním však není jednoduchá. Hlavní problém vidím především v tom, že není možné set-top-box považovat za dva samostatné tunery. Co tím myslím: dáte-li prohledat kanály na tuneru označeném jako A, rázem se vám uloží ty stejné na tuner B, což však nemusí každému vyhovovat, protože máte-li dvě antény – jednu např. na střeše a druhou STA, ta jedna vám nemusí fungovat. STA totiž může mít od montážníka, který ji pro příjem digitálu upravoval, nastavené kanály jinak, takže zatímco z antény na střeše jsou programy v Praze na kanálech 41, 53 a 59, u STA tomu může být třeba na kanálech 21, 23 a 25. Z toho vyplývá, že tuner B nebude vůbec fungovat. Výrobce však dodal pro tuto potřebu malý kablík, který propojí výstup tuneru A se vstupem ANT IN u B. Rázem je tedy problém vyřešen. Je tu však další problém – u tuneru označeného jako B nemůžete přesouvat kanály a dělat vůbec žádné úpravy.

Optex ORT 8944-2T nahrávání

Nahrávání

Zatímco tuner A je určen pro sledování, B slouží k nahrávání. Připojil jsem nejprve přenosný disk Maxtor o velikosti 500 GB, a když jsem zvolil na dálkovém ovladači tlačítko REC, objevila se chybová hláška Partition has error, stil start recording?. Zkusil jsem dát tedy ANO a objevila se další tabulka s Recording Error. Když jsem po chvilce udělal ten stejný krok, nahrávání už začalo bez problémů. Při stisknutí tlačítka STOP se objevila hláška Chcete zastavovat na record?. U tuneru B nefunguje tlačítko Menu jako u A. Zde slouží právě pro správu nahrávek. Pokud pořizujete záznam, není bohužel možné přepínat mezi jednotlivými kanály, a to ani ve stejném multiplexu, což některé přijímače umožňují (vy máte ale samozřejmě možnost přepnout na ten označený jako tuner A). Majitelé tohoto set-top-boxu jistě uvítají, že se nahrávky ukládají ve formátu MPG, takže pro následné přehrání v počítači není potřebná žádná softwarová úprava.

Optex ORT 8944-2T USB

USB menu

USB rozhraní umožňuje také přehrávání skladeb ve formátu MP3 a prohlížení obrázků JPEG. Výrobce slibuje také možnost pouštět si filmy nejen v set-top-boxu používaném MPEGu pro nahrávání, ale také v AVI. USB menu je rozdělené do několika (sedmi) položek – Film, Hudba, Fotografie, Hry, Správce disku, Aktualizace softwaru a partition Format. První záložka pak logicky obsahuje např. nahrávky shromážděné ve složce PVR, Hudba skladby a Fotografie obrázky. Pokud byste měli na disku uloženou nějakou hru ve formátu, kterou podporuje set-top-box, můžete si ji zahrát. Najdete ji ve složce Native32 Hry. Místní hry jsou ty, které nabízí samotný přijímač. Hry jsou standardní – Box Man (Sokoban) a Tetris. Jako velmi zábavnou však hodnotím tu poslední. Je to hra Chyť myšku, kdy musíte pomocí numerické klávesnice na dálkovém ovladači chytat tohoto škůdce, který krade sýry. USB menu umožňuje také disk zformátovat.

Optex ORT 8944-2T EPG

EPG, teletext, čeština

Ilustrační Umí dobře česky 100

Elektronický programový průvodce (EPG) má podobu fialové tabulky, která je rozdělena do dvou částí – horní a dolní. Ta první se pak ještě dělí na další dvě. V jedné najdete seznam kanálů včetně předvoleb, ve druhé pak právě běžící a následující pořad. Nechybí tu ani datum a přesný čas. Zdá se mi to až k nevíře, ale nepodařilo se mi u pořadů zobrazit podrobné popisky (anotace). Menu v EPG totiž nabízí pouze seznam rezervací, rezervaci pořadu, změnu nebo přechod v průvodci o několik stran vpřed nebo vzad. Úspěšně se mi podařilo odzkoušet všechny možnosti. Elektronický průvodce podporuje český jazyk, stejně tak i teletext. Stránky se navíc ukládají do paměti, takže se vám kterákoliv z nich okamžitě zobrazí.

BRAND24

Optex ORT 8944-2T aktualizace

Nový software

Protože se mi nepodařilo najít na českých stránkách software pro tento model Optexu, navštívil jsem web výrobce na www.optex.fr. Doporučuji tuto stránku „prohnat“ přes Google Translator, a pak už stačí vybrat pouze poslední položku Stáhnout a následně vyberete Aktualizace nebo software pro editaci.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě Optex Česká republika
Web: http://www.elec­trohouse.cz/op­tex-ort8944–2t-p-200.html
Orientační cena: 2990 Kč vč. DPH
Foto a screenshoty: autor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).