Hlavní navigace

Oracle přibaluje k Javě adware a crapware už i pro Mac

6. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dlouhé roky kritiky přibalování crapwaru k Javě pro Oracle nic moc neznamenají, nově přibaluje totéž i k instalaci na další platformě.

Asi to znáte. Oracle se s každou instalací Javy snaží do vašeho počítače s Windows propašovat něco, co tam rozhodně nechcete: klasický zbytečný a nesmyslný crapware. S každou aktualizací se navíc pokouší o totéž, a pokud nejste dostatečně pozorní, tak se ve vašem počítači ocitne něco tak zoufalého jako je třeba toolbar od Ask.com.

Tedy, samozřejmě, Oracle je tak hodný, že o tom uživatelům alespoň říká a dává jim možnost to vypnout. A na jednu stranu je Oracle i Larryho Ellisona potřeba chápat: náročný životní styl, Java a peníze k sobě mají hodně daleko, navíc přeci jen tu Javu dostáváte kompletně zdarma. Takže byste vlastně měli být rádi, že to dopadne jenom takhle.

MMF24

Je jasné, že to Oracle dělá pro peníze (na ZDnet.com píší o 283 milionech dolarů, které Oracle dostává). Sice není moc jasné, proč nějaký Ask.com za něco takového platí, ale účel světí prostředky. Proto nově crapware dostane v plné parádě i kdokoliv s OSX. Ano, i tam se vám bude Oracle snažit narvat Ask.com. A stejně jako jinde, ani tady se „opt-in“ prostě nekoná.  Musíte být dostatečně pozorní a včas tomu zamezit.

Oracle je aspoň tak zodpovědný, že o tom píše v aktualizačních informacích. Pokud ale nejste dostatečně pozorní, tak vám Ask.com zaneřádí systém, přepne domovskou stránku, přepne vyhledávání a bude dělat všechno proto, abyste něco takového už nikdy v životě v počítači nechtěli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).