Hlavní navigace

Outlook.com umožňuje ukládat přílohy e-mailů rovnou do úložiště OneDrive

16. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Postupně zpřístupňovaná úprava nabízí vedle klasického stažení přílohy také její zkopírování do úložiště OneDrive, z něhož ji lze synchronizovat mezi počítači, anebo otevřít z Office.

Microsoft rozšiřuje spojení mezi Outlook.comOneDrive. Uživatelům bezplatné e-mailové služby Outlook.com se postupně ve webovém rozhraní zpřístupňuje rozšířená podpora příloh. Nově je možné soubory připojené ke zprávám zkopírovat do cloudového úložiště OneDrive. Dosud bylo podporováno jenom naopak přiložení souborů z úložiště OneDrive k posílané zprávě.

Zachována zůstala podpora klasického stažení přílohy. Rovnou z prostředí e-mailové služby je nadále možné vybrané formáty souborů otevírat pomocí bezplatné kancelářské sady webových aplikací Office Online (dříve Office Web Apps). Ta nyní zahrnuje Word, Excel, PowerPoint a OneNote, tedy textový editor, tabulkový kalkulátor, editor prezentací, organizér poznámek.

Soubory přiložené k e-mailu ve webovém rozhraní nově zastupují dlaždice ve tvaru čtverce místo obdélníku. Podstatnější je, že dlaždice zůstávají zobrazované před textem e-mailu, což uživatele rozděluje. Jedni si pochvalují rychlou dostupnost příloh. Druzí kritizují posunutí textu, které na malé zobrazovací ploše není bezvýznamné. Microsoft dost možná právě proto dlaždice alespoň trochu zmenšil.

Co s přílohou v úložišti OneDrive?

Přílohy zkopírované do úložiště OneDrive se nijak neliší od ostatních skladovaných souborů, takže ukrajují z dostupné kapacity (zdarma 15 GB). Lze je synchronizovat s počítačem respektive mezi počítači. Soubory z úložiště jsou dostupné na vyžádání z mobilní aplikace a dotykové aplikace, případně z webového rozhraní cloudové služby OneDrive, které je rovněž propojené s Office Online.

ebf - partner 1

K souborům z úložiště OneDrive mají přístup také desktopové a tabletové aplikace Microsoft Office. Vedle Office pro iPad je krátce k dispozici veřejná betaverze tabletové sady Office pro Android. Se soubory z úložiště OneDrive umí pracovat i sada Office Mobile pro chytré mobily. Všechny zmíněné aplikace pro mobilní zařízení jsou nyní zcela zdarma s podporou prohlížení, upravování i vytváření souborů.

Microsoft následuje Google, když posiluje synergii mezi e-mailovou službou, cloudovým úložištěm a kancelářskými aplikacemi. Redmondští před časem propojili Outlook.com, OneDrive a Office Online přepínací lištou, která se zobrazuje vždy v horní části webového rozhraní. Lišta umožňuje i rychlý přístup do kalendáře, který je pevnou součástí služby Outlook.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).