Hlavní navigace

Panasonic Convention 2016: parametry nových televizorů, ceny a uvedení na trh

7. 3. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
AKTUALIZOVÁNO (podpora DVB-T2/HEVC) – UVNITŘ GALERIE A TABULKY KE STAŽENÍ – První článek z předvedení výrobků pro evropský trh už vyšel. Nyní nastal čas na detailnější pohled.

AKTUALIZOVÁNO (podpora DVB-T2/HEVC), 13. 4. 2016, 13:20 hod.: TV s rozlišením Full HD (jsou označeny jako „DS“) kódování HEVC nepodporují, televizory s rozlišením Ultra HD (v názvu najdete „DX“) kodek H.265/HEVC naopak podporují. Test Panasonic TX-65DX900 (první model 2016) zde – vše fungovalo, jak mělo. 

Panasonic na Convention 2016 oznámil, že hodlá prodej spotřební elektroniky v Evropě zvednout o více než 25 procent, což není právě lehký úkol i přesto, že sem počítá i tzv. chytré bydlení. Nás ale zajímají především televizory. Jak už nejspíše víte, dalšího výrobku s obrazovkou OLED jsme se nedočkali, ale mám pocit, že se nejvyšší LCD model DX900 opravdu povedl a že se Panasonicu podařilo dotáhnout technologii na samý vrchol.

Při porovnání s OLED na měřicích, resp. kalibračních přístrojích, což bylo k vidění v rámci výtečné přednášky Erika Gemmera, ředitele skupiny Imaging Technology v THX, sice byly rozdíly patrné, a bylo by divné, kdyby nebyly, avšak v řadě ohledů televizor vysloveně překvapoval. Soudě z otrlých tváří dalších kolegů, nejen mě.

Vnější provedení letošních modelů je nejlepší od dob „skleněnek“ (CRT) a tak povedený styl jsem u Panasonicu nikdy neviděl. Výtečně navíc vypadají i ty nejnižší řady, vrací se hodně stříbrné, u sedmičkové řady pak najdete broušený kov a prakticky všude jsou tenké, až vysloveně ultratenké rámečky.

K vidění bylo i pár extra chytrých nápadů Panasonicu, jako například elegantně vymyšlená proměna podstavce v jiný, a tudíž i designová proměna samotného televizoru, či originální „áčkový“ kovový podstavec u DX800. THX se pak prostřednictvím Erika Gemmera podělilo i o své názory na sledovací vzdálenosti u obrazovek Ultra HD (4K). Vše je k vidění i v galeriích.

NOVÉ TELEVIZORY PRO SEZÓNU 2016/17: Novinky u Samsungu: SUHD, HDR 1000 a nový ovladač Smart Control

Jaké bylo evropské fórum Samsungu v Monaku? Prohlédněte si fotogalerii

Nové televizory Philips sází na HDR a Ambilight. Budou ve více modelech

Panasonic Convention 2016: spousta LCD, žádné OLED. Co dál?

Základní charakteristiky představených televizorů Panasonic 2016/17 (rozšířeno, upraveno)

Z předchozího článku zopakuji stručné základní vlastnosti. Mezitím se ale podařilo ověřit další informace, a tak mohu být konkrétnější.

  • Pojmenování: DS pro rozlišení Full HD, resp. HD-Ready (zatím asi čtyři kusy), a DX pro Ultra HD (4K) televizory.
  • HD-Ready: DS320 a DS500, vždy pouze úhlopříčky 61 a 81 cm; Full HD: DS320 až DS630; Ultra HD (4K): DX600 až DX900, vše LCD plus jediná OLED – TX-65CZ950 uvedená na podzim.
  • Všechny oznámené televizory jsou chytré, Wi-Fi je zabudované s výjimkou nejnižšího předvedeného DS320. Možná prý ale uvidíme ještě řadu tři sta a určitě bude (už se objevila – viz tabulka) řada pro Česko a Slovensko upravených modelů s DVB-S/S2.
  • Modely Full HD čistě doplňkové a například i bez kalibrace a špičkových vlastností jako zdvojené tunery. Bohužel také stále bez nahrávání, resp. upozornění na pořad v EPG.
  • Všechny TV jsou osazeny minimálně tunery DVB-C/T/T2; DVB-S/S2 od DX780, níže jen u speciálních modelů pro Česko. Podporu kodeku HEVC Panasonic nechce komentovat dokonce ani neoficiálně a podobná situace zatím panuje na německém trhu. Dá se však předpokládat, právě i kvůli německému trhu, že všude tam, kde je tuner DVB-T2, bude i podpora kodeku HEVC. Potvrzenu ji mám jen u všech 4K TV.
  • Zdvojené tunery od řady DX780 výše (opravdový PiP, tedy obraz v obraze).
  • HbbTV verze 2.0 zabudováno není, všude je však podporována verze 1.5 a podle informací, které momentálně mám, jde o softwarovou záležitost. Mohlo by prý tudíž jít na verzi 2.0 aktualizovat. S důrazem na slovo „mohlo“.
  • Podpora HDR a tzv. rozšířených barev od řady DX700 výše.
  • Certifikace THX, resp. kalibrace ISF: DX800, DX900 a CZ950 (OLED, uvedená na podzim 2015);
  • Operační systém Firefox: DX600 až DX900, zbytek postaven na tradiční platformě Viera, včetně OLED. Firefox tudíž nemá žádný televizor s rozlišením Full HD.
  • V konceptu Art & Interior jsou provedeny DX600 až DX900 a také OLED televizor CZ950. Design navrhovalo britské studio Forpeople.

THX a specifikace asociace CEA pro Ultra HD

Eric Gemmer nás v hodně technologické přednášce uvedl do nových Ultra HD specifikací americké organizace CEA (Consumer Electronics Association), která v Las Vegas pořádá i veletrh CES a mj. na něm rozdává i ocenění Innovations Awards.

Specifikace jsou dvě:

  • CEA UHD-1 je základní a standardní tak, jak ji známe dnes. K Ultra HD (4K) rozlišení 3840 × 2160 bodů přidává ještě nepatrně více v podobě 4096 × 2160 bodů. Je tu i požadavek na zabudování rozhraní HDMI 2.0 nutného pro vysoké snímkové rychlosti a ochranu HDCP 2.2. Nic nového, ale…
  • CEA UHD-2 už míří podstatně výše, na Ultra HD (16K). Rozlišení je 7680 × 4320 bodů nebo 8192 × 4320 bodů či vyšší a snímková rychlost je stanovena na 120 sn./s.

UHD-2 už je prý testováno japonskou vysílací společností NHK pro olympijské hry v roce 2020.

V galerii pak vidíte i udávané pohledové vzdálenosti pro televizory s rozlišením Ultra HD (4K) a také v jakém úhlovém rozmezí by měl divák před obrazovkou sedět.

Dozvěděli jsme se také například, že srovnání HDR u televizorů a fotoaparátů pokulhává v tom, že u foťáků nejde o větší dynamický rozsah jednoho snímku, ale o větší rozsah expozice navíc snímané postupně, což je pravda. HDR u televizorů znamená vylepšení jedné dané a konkrétní scény, tj. přímo „jednoho políčka filmu“.

Panasonic Art & Interior: lehce, vzdušně a hlavně jinak než konkurence

Design navrhovalo britské studio Forpeople a je někdy hodně neotřelý. K provedení a manipulaci s podstavcem, resp. možnému způsobu jeho montáže, se ještě dostaneme. Fotografie některých řad vidíte v galerii výše, přestavování podstavců u některých TV pak v galerii níže.

Design je navržen ve stylu:

  • „Tailored“ – DX600 – podstavec dodávaný s televizorem se dá přidělat na dva způsoby (viz také galerie níže).
  • „Clear Frame“ – DX650 – jiný styl podstavce, který se opět dá přidělat na několik způsobů.
  • „Switch“ – DX700, DX730, DX750, DX780 – podstavec dodávaný s televizorem se dá přidělat na minimálně dva způsoby.
  • „Freestyle“ – DX800 – z boku charakteristická silueta „A“, resp. obráceného „V“. Panel je přidělán k podstavci pevně, a nedá se tudíž naklápět.
  • „Light“ – DX900 – vysloveně lehké a nenápadné uchycení panelu v rozích. Podstavec ve tvaru „U“ pokračuje za televizorem.

Chuťovky a zklamání

Na nabídce je jasně znát důraz na rozlišení Ultra HD (sedm řad vůči pěti) a Smart TV. V tomto ohledu je podporována celá kolekce, takže i ty nejlevnější televizory si poradí s DLNA, populárním HbbTV a mají také webový prohlížeč. S výjimkou nejnižší řady DS320, která jako jediná nemá zabudovanou Wi-Fi (má pouze ethernetový konektor), poslouží i jako klient pro dražší televizory. Jak z letošních, tak např. loňských a předloňských modelů opět můžete vytvořit domácí televizní síť a třeba si z obýváku, kde máte zdvojené tunery a tuner satelitní s přístupovou kartou, odeslat obraz do pracovny či dětského pokoje, kde máte pouze DVB-T, nebo sice máte DVB-S/S2, ale bez další přístupové karty. Za ty ostatně chtějí operátoři čím dál tím více peněz.

Vedle absence OLED pro mě největším zklamáním bylo lpění na zastaralé a podle mého zcela nefunkční politice „nepodporujeme nahrávání všude“. A protože u Panasonicu je tato funkce vždy spřažena i s možností nechat se na pořad upozornit, nepůjde nejspíše ani toto (pokud se něco nezměnilo v menu, což uvidíme). A nepůjde také TimeShift, tedy přehrávání živého TV vysílání se zpožděním.

Absence nahrávání se týká všech (!) televizorů s rozlišením HD-Ready a Full HD a Panasonic si tak opět sám odhání některé zákazníky.

Z neznámých důvodů se také přestávají podporovat mechaniky paměťových karet SD a už ji nenajdete ani v podzimním OLED modelu, ani v žádném letošním s jedinou výjimkou. Tou je nejvyšší uvedená řada DX900. I ty nejnižší modely pak mají mechaniku PCMCIA (CI+ verze 1.3) s výjimkou nejnižší řady DS320, u níž verze nebyla uvedena.

Nepodařilo se mi také přesně ověřit druhy technologií LCD obrazovek a podsvícení. Plošné jde zřejmě už od sedmičkové řady (DX750) a u větších úhlopříček, určitě ho má nejvyšší DX900. Zde jsou jednotlivé buňky (je jich asi 500) uspořádány ve tvaru včelí plástve, takže prý na přechodu méně ovlivňují jedna druhou.

Na náš trh přijdou i modely DX750 a také DX780 a jsou už v tabulce, včetně cen, které jsem dostal na poslední chvíli. Mají prakticky stejné vlastnosti, broušený kovový rámeček, možnost otočit podstavec a dát ho i blíž středu, takže televizor působí zcela jinak. Některé funkce se však u DX750 budou lišit, ale o jaké půjde, se mi zjistit nepodařilo.

Po loňských stížnostech prodejců na málo televizorů s tunery DVB-S/S2 letos také firma připravila některé speciální modely. V tabulce už ostatně některé vidíte a na trh přijdou už i během toho měsíce. Většina nabídky se pak objeví nejpozději do dubna, což je oproti loňsku značné urychlení. Nejvyšší řada DX900 už prý v této době přichází do obchodů. À propos, pokud chcete investovat více, ale nechcete jít na úplný vrchol, podle toho, co momentálně vím, věnujte pozornost zejména řadě DX750/DX780. Například za 127 cm u TX-50DX750 zaplatíte 36 990 Kč (1369 €). Podrobnosti, ceny a dostupnost ke stažení níže.

BRAND24

Soubory ke stažení (XLS)

Panasonic 2016 – LCD, Full HD – tabulka

Panasonic 2016 – LCD, Ultra HD – tabulka

Certifikace THX u drahého televizoru ano či ne?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).