Hlavní navigace

Panasonic Convention 2016: spousta LCD, žádné OLED. Co dál?

3. 3. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
FRANKFURT – Ve zhruba stejném termínu jako loni a také ve stejném městě se odehrálo představení kolekce letošní sezóny. Největší novinkou je ale to, že výrobky budou na trhu podstatně dříve.

Když se tak dívám na svou reportáž z loňského roku a část o OLED televizorech, jeden odhad vyšel (datum uvedení), druhý nevyšel (cena hodně nad 200 000 Kč). Pravdou ale je, že firma nakonec neuvedla právě malou úhlopříčku, a jak jste mohli vidět i na krátkém seznámení s TX-65CZ950, nešetřila ani na dalších vlastnostech a certifikaci; THX není právě levná záležitost.

O to zvědavější jsem byl letos. Na veletrh CES 2016 totiž výrobce nepřivezl z OLED zhola nic a jak vidíte z titulku, nic jsme neviděli ani ve Frankfurtu.

Vysvětlení mě napadají dvě: technologie výroby obrazovek OLED, která by měla být jiná než u LG, nefunguje tak jak by měla, nebo si Panasonic vše schovává na podzim 2016. Ostatně podzimní termín využil pro uvedení svého prvního televizoru OLED a také pro své špičkové řady v roce 2014 (AX900 a X940). Využívá je ostatně i TP Vision (Philips) a přijde mi to hodně rozumné. Bohužel je ale zvláštní, že v úvodních prezentacích evropského vedení firmy nepadlo o OLED ani slovo a řeč nebyla například ani o partnerství pro olympijské hry. A to se mj. prý chystá i natáčení do Ultra HD (8K).

Tohle je ale na jiné povídání, protože nám jde o televizory. Polské regionální zastoupení, které bylo na setkání přítomno, bohužel o českém trhu nevědělo nic, takže nebýt náhodného setkání, nebylo by o čem referovat. Tedy bylo, ale je otázkou, zda vás zajímají výrobky z celoevropského pohledu. V každém případě něco o televizorech jdoucích na český, resp. slovenský trh se zjistit podařilo. Upozorňuji ale, že jde o informace předběžné, někdy trochu protichůdné a někdy v podstatě žádné. Na různých úrovních totiž znělo „toto nebudeme zatím komentovat“ a týkalo se to hlavně dotazů na DVB-T2/HEVC.

Takto elegantní styl jsme u televizorů Panasonic, a teď mluvím obecně a i za ty nejlevnější řady, nikdy neviděli. Tenké rámečky, vysoce stylový vzhled i u základních řad a hlavně velký návrat stříbrné potěší hodně zájemců. Co mnohé nepotěší, jsou především problémy s nahráváním, resp. jeho absencí.

Panasonic je solidní a někdy bohužel i hodně konzervativní firma, a tak se nechce vyjadřovat v současnosti typicky ke kompatibilitě svých tunerů DVB-T2 s českým vysíláním s kodekem HEVC (stejný problém mají ale, co jsem zaslechl, i v Německu). To má sice z drtivé části parametry už specifikované, ale národní D-Book se přece jen ještě upravovat bude. V každém případě je zásadní zprávou, že všechny představené televizory, včetně těch nejlevnějších, budou mít tuner DVB-T2. Co se bohužel nepodařilo s určitostí ověřit, je, zda i v těch nejlevnějších bude hardware natolik silný, aby podporoval kodek HEVC/H.265, a nikoli jen H.264 (vynikající, nic proti němu, ale bohužel…). V televizorech Ultra HD (4K) je to jasné, tam prý je všude. U Full HD přístrojů, a zejména těch nejlevnějších, si ale na verdikt musíme ještě počkat.

Pokusím se informace ověřit do druhého chystaného článku, ve kterém bude k dispozici už i přehledová tabulka s vlastnostmi jednotlivých řad.


Autor: Panasonic

Modelový přehled letošní řady televizorů.

Letošní kolekce vypadá nejlépe ze všech, které jsme za poslední roky viděli. A začíná to už u základních modelů.

Základní charakteristiky představených televizorů:

  • Pojmenování: DS pro rozlišení Full HD, resp. HD-Ready (zatím asi čtyři kusy…), a DX pro TV Ultra HD (4K).
  • HD-Ready: DS320 a DS500, vždy pouze úhlopříčky 61 a 81 cm; Full HD: DS320 až DS630; Ultra HD (4K): DX600 až DX900, vše LCD plus jediná OLED – TX-65CZ950 uvedená na podzim.
  • Všechny oznámené televizory jsou chytré, Wi-Fi je zabudované s výjimkou nejnižšího předvedeného DS320.
  • Modely Full HD (HD-Ready je minoritní) jsou čistě doplňkové a například bez kalibrace a dalších špičkových vlastností.
  • Všechny TV jsou osazeny minimálně tunery DVB-C/T/T2, podporu kodeku HEVC se nepodařilo s určitostí ověřit.
  • Nabízena je podpora HDR a tzv. rozšířených barev, některé televizory mají i kinocertifikaci THX.
  • Operační systém Firefox jde do DX600 až DX900, zbytek je postaven na tradiční platformě Viera.
  • Všechny televizory (co je zatím známo) přijdou na český a slovenský trh nejpozději do dubna 2016, „zalistování“ špičkových modelů, jako typicky DX900, se odehrává v těchto dnech. Panasonic uspíšil nástup nových řad, jak to jen šlo.

Autor: Panasonic

Televizory 4k

Ultra HD televizory představují největší část kolekce pro letošní sezónu. Už od prvního pohledu jsou vysloveně líbivé, což ale platí i u těch nejlevnějších přístrojů s rozlišením HD-Ready.

Běžné televizory pro každého

I když rozlišení Full HD ustoupilo do pozadí, stále se drží, což je pochopitelné a logické. Pokud ale máte malý byt a chcete investovat více peněz (letos prý to nebude o tolik), kupte Ultra HD. Vyplatí se to a budete se moci na televizor dívat z podstatně menší vzdálenost, a tudíž mít větší úhlopříčku. I tohle je krédo Panasonicu a je na místě.

Full HD přístroje sice nemají zcela špičkové vlastnosti, tady výrobce rezignoval, ale protože v drtivé většině mají zabudovanou Wi-Fi, připojíte je většinou bez problémů kamkoli. Nejnižší řada DS350 (bude i DS320, otázkou je, zda se bude dovážet) je však vybavena jen kabelovým připojením Ethernet (LAN). Zda bude moci být rozšířena o Wi-Fi, jsem se nedozvěděl.

Pokud v této kategorii hledáte něco lepšího, zaměřte se na „šestkovou“ řadu u níž se letos nejvíce mluvilo o kombinaci cena/výkon. A také o tom, že Panasonicu chybějí satelitní tunery DVB-S/S2 nejen v nižších řadách.

Očekávat tak můžeme i speciální modely TV pro český a slovenský trh zaměřené tímto směrem.


Autor: Panasonic

Panasonic Art & Interior

Panasonic Art & Interior není bohužel označení řady, nýbrž konceptu. Jde tak v podstatě o všechny vyšší Ultra HD televizory. Na vnější design klade firma letos podstatně větší důraz než kdy jindy. 

To nejlepší, co bylo uvedeno, se jmenuje DX900

Představen byl nový televizní koncept Art & Interior, ale Panasonic to udělal trochu polovičatě. Nevyčlenil totiž tyto výrobky z běžných televizních řad, a naopak do této skupiny jednoduše zařadil ty nejvyšší a prohlásil, že jde o designérský koncept. I tak se to ale dá provést, i když si nejsem jist výsledkem.

V každém případě jsou ale kreace hodně zajímavé, a pokud vaše chutě směřují tímto směrem, neopomeňte zejména řadu DX800.

Naprostým vrcholem, pokud nepočítáme podzimní TX-65CZ950, na kterou pochopitelně nemá žádný televizor s obrazovkou provedenou v technologii LCD či plazma, je však DX900. Obrazové srovnání LCD versus OLED bylo v tomto případě hodně zajímavé a vrátím se k němu v dalším článku. Televizor působil vysloveně suverénně a firma u něj přišla i s krytem rozhraní na zadní straně, takže je vidět, že jde o koncepci určenou pro umístění do prostoru.

DX900 splňující požadavky UHD Alliance (logo Ultra HD Premium) momentálně nastupuje do českých prodejen, a i když se přes všechnu snahu nepodařilo zjistit cenu základní úhlopříčky (budou dvě – 58 a 65 palců, tj. 147 a 165 cm), nepůjde o levnou záležitost. Tady se podle mého míří na Samsung SUHD, resp. díky certifikaci THX, kterou má i nižší DX800, ještě o něco výše.

Televizor trochu jinak. Panasonic TX-58DX800 má nejen nezvyklý styl, ale i koncept s odděleným audiem. Zvuková lišta je v ceně.

Řada DX900 představuje klasický koncept televizoru, jak ho známe, tedy obrazovka, elektronika, audio. U DX800 šel ale Panasonic trochu jinou cestou, o čemž výmluvně vypovídá už vnější design, který vidíte v galerii výše. Podstavec je vskutku originální, zvuk obstarávají vnější reprosoustavy ve zvukové liště.

Celým setkáním se opět neslo motto loňského roku „chceme abyste viděli obraz tak, jak ho vidí, resp. chce vidět, režisér“. Neslo se ale důrazněji a nejsilněji zaznívalo právě v nejvyšších řadách DX800 a DX900. Výsledkem jsou slova o „přiblížení k plazmě“ a předvádění na hodně utajeném semináři k certifikaci THX, kam mělo bohužel přístup jen pár novinářů, potvrdilo, že DX900 je tím, co Panasonic chce postavit vůči momentálně v LCD dominantnímu SUHD od Samsungu.

Jak vidíte, obsahu pro opravdové 4K Blu-ray přehrávače zatím moc není ani od „Warnerů“. Nicméně přehrávač Panasonic UB900 se bude dodávat se dvěma disky – nejnovějším Mad Maxem, který je šílený i na mne, a San Andreas.

Blu-ray přehrávač pro Ultra HD disky

K vidění byla celá řada přehrávačů Blu-ray disků (BD) a také řada rekordérů. Pochybuji, že se některý bude dovážet i k nám, nicméně to nejdůležitější, co bylo uvedeno, snad časem ano.
Jde především o Panasonic DMP-UB900, což je přehrávač zcela nových Ultra HD (4K) Blu-ray disků, který se od zatím druhého oznámeného výrobku Samsungu bude lišit především certifikací THX. Bez zajímavosti také nebude dvojí výstup HDMI s možností nastavení na prostý průchod signálu a také oznámená kompatibilita.

Ta bude kompletní, tj. včetně přehrávání CD-Audio a vypalovaných CD a DVD disků. Je tu ale i schopnost přehrávat disky ve 3D a 3D fotografie ve formátu MPO. Jasná tak není pouze podpora externích filmových titulků.

DMP-UB900 má zabudován převodník DAC 192 kHz/32 bitů, podporu DLNA, Wi-Fi (802.11 n/ac), resp. Wi-Fi Miracast, a nechybí ani přímý analogový audiovýstup typu 7.1.
Jak jsme se dozvěděli, k novince dostanete dva filmy – San Andreas a Mad Max Fury Road. Přehrávač by se měl v Evropě objevit během tohoto měsíce, možná dvou, prodej v Česku se mi sice nepodařilo pregnantně potvrdit, ale je prý velice pravděpodobný.

MMF24

Panasonic se, stejně jako další výrobci, již nějaký pátek chlubí převodem obrazu z SD, resp. Full HD (tradiční DVD, resp. BD disky) do Ultra HD, což v praxi někdy funguje a jindy nikoli, či spíše „ne tak dokonale“. Uvidíme, zda se u letošních přehrávačů něco vylepší. Tři z nich pak nabízejí i 4K streamování (UB900 a dva BD rekordéry), takže by se mohly dát využít i pro služby typu IPTV/VoD. Zda budou podporovat i ty domácí, resp. ty „menší“, jako Banaxi či FilmBox Live, které už 4K snímky ohlásily nebo je už mají, je nejasné. Na setkání se mluvilo pouze o Netflixu a také jeho podpoře HDR.

Právě na to klade Panasonic hodně velký důraz. Stejně jako další výrobci.

Čekali jste na nové OLED se značkou Panasonic?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).