Hlavní navigace

Panasonic TX-49DS503: nebudete potřebovat DVB-T2? Pak je to výborná nabídka

20. 4. 2016
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Klasická platforma Viera, staré dobré funkce a rychlost blesku prakticky vždy. To je Full HD televizor z kolekce 2016 s úhlopříčkou 124 cm. Bohužel bez kodeku HEVC.

V řadě DS500 se nabízejí, resp. postupně nabízet budou, úhlopříčky 61 cm (24„), 81 cm (32“), 102 cm (40„), 124 cm (49“) a 140 cm (55"). Cenové výhledy a základní informace na toto téma, včetně jistých „speciálních“ výrobků, můžete najít v našem březnovém článku pro předplatitele Panasonic Convention 2016: parametry nových televizorů, ceny a uvedení na trh.

V každém případě u řady DS500 vždy půjde o chytré televizory se zabudovaným Wi-Fi, které nejnižší řady nemají (pracuje i na 5GHz), podporou zrcadlení obrazovky z mobilu a také ovládání přes příslušnou aplikaci. Televizory jsou, ostatně jako všechny vyspělé Full HD modely, postaveny na platformě Viera, nebo také Smart Viera, a zabudováno je HbbTV 1.5; připomínám, že už byly vydány i specifikace pro přelomovou verzi 2.0 – viz zde.

Pokud byste vyžadovali například 3D či funkci TV Anywhere, což je excelentní možnost „napíchnout“ se na tuner odkudkoli přes datové spojení, musíte sáhnout po nejvyšší Full HD řadě DS600. Bohužel žádný televizor s tímto rozlišením (hledejte v názvu „DS“) ani letos nenabídne podporu kodeku H.265 HEVC na tunerech T2/S2 či rozhraní USB. Je tak určen pro ty, kteří s DVB-T a budoucím DVB-T2/HEVC pro příjem televizního vysílání nepočítají a vše mají zajištěno jinak. À propos, po připomínkách prodejců, že výrobce nabízí málo televizorů se satelitními tunery, Panasonic na rok 2016 připravil, a ještě připraví, několik speciálních českých a slovenských modelů. Ty najdete v řadách, kde tuner DVB-S/S2 obecně vzato ohlášen vůbec nebyl. Půjde o speciální modely s koncovým označením „3“. Tohle je jeden z nich a je nabízen za doporučenou koncovou cenu 18 990 Kč, na Slovensku pak za 699 €.

Pohodlná instalace s 5 GHz u Wi-Fi

Televizor s klasicky hodně lesklou obrazovkou jsem zkoušel především na běžném DVB-T a tady je instalace rychlá a pohodlná. V nabídce v části tunery si lze zatrhnout každý zvlášť, včetně například DVB-T2 či DVB via IP. Rychlá a pohodlná je také instalace podstavce, která je navíc i šikovná. Dvě plechové stojiny se přišroubují k základu a do nich jednoduše panel nastrčí, což i při dané relativně velké úhlopříčce zvládne i jedna osoba.

Připojení do lokální sítě je svižné, v případě Wi-Fi pracuje i tlačítko WPS, a protože televizor zvládá i 5 GHz, vybere si síť podle vašeho směrovače (routeru), což v mém případě u zapůjčeného TP-Link Archer C9 (TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band) bezproblémově klaplo. U bezdrátového připojení má televizor vlastně sítě dvě – jednu pro 2,4 GHz, druhou pro 5 GHz.

Setřídit kanály můžete jak podle oblíbených položek, tak fyzicky. A jde to svižně.
Autor: Bohumil Herwig

Setřídit kanály můžete jak podle oblíbených položek, tak fyzicky. A jde to svižně.

Proladění televizního pásma je důkladné, i když tuner je na DVB-T subjektivně vzato jen průměrně citlivým, takže typicky multiplex Regionální sítě 4, který u mě „třídí“ tunery pozemního vysílání na průměrně citlivé a ty nadprůměrné, nezachytil.

Třídění kanálů je možné dvojí – fyzicky a jako oblíbené položky. Obojí je rychlé a intuitivní, a i když ani v Oblíbených není možnost hromadného přesunutí více kanálů, je tu alespoň volba bloku. To znamená, že alespoň můžete vybrat více stanic jdoucích po sobě a ty přesunout naráz.

Klasické menu nastavení (sláva!), výtečné ovládání

Na rozdíl od modelů s Firefoxem, tady není nabídka druhé úrovně průběžná a chová se stejně jako před touto ne zcela vydařenou inovací. V menu druhé úrovně se tak dá v rámci například nabídky Obraz kolovat stejně jako v ostatních nabídkách, což vždy zrychluje minimálně úvodní nastavení.

Dálkový ovladač je bytelný, takže v ruce něco držíte, popisky tlačítek velmi dobře čitelné a rozložení se dá vytknout snad jen odhození tlačítka Guide (EPG) trochu stranou. Na nejlepším místě, tedy nad šipkou nahoru, resp. OK, je opět tlačítko pro přístup na VoD Netflix.

Multimédia ve spodní části pak mají kompletní sadu tlačítek, přes OK, které přehrávání zastaví nebo spustí (Play), vyvoláte ovládání softwarové, které v tomto případě nabízí výtečný rychloposuv přímo po časové liště. Pro přeskok na další skladbu/video pak slouží i teletextová tlačítka. V tuneru OK vyvolá seznam naladěných kanálů a tak by to mělo být. Základní ovládání televizoru je tudíž jasné a průhledné.

Vyvolávání nejrůznějších funkcí a aplikací (widgetů) se dělá buď přes tlačítko APPS, nebo lze něco málo nastavit i na tlačítko Home, tedy úvodní obrazovku. Jde například o multimédia či nějaký widget z nabídky Apps. Tady si také můžete vybrat styl domácí obrazovky třeba s náhledem počasí.

Rychlé osmidenní EPG s dvojím náhledem. Nic přes něj ale nenahrajete

Zatímco na televizorech s Firefoxem výrobce nejspíše letos nedokázal stáhnout zvukovou prodlevu při přepínání do EPG na nulu (viz recenze zatím jediného přístroje, DX900), na platformě Viera to problém není. Přepnete se tudíž do EPG s obrazovým okénkem v levém horním rohu a zvuk se přitom nepřeruší. Na TV s Firefoxem při této operaci vždy na pár sekund vypadne.

Programová nabídka má opět dva tradiční náhledy, které jsem u DX900 s Firefoxem neviděl (viz galerie). A protože v případě Panasonicu TX-65DX900 jde o naprostý vrchol LCD nabídky pro sezónu 2016/17, dá se myslím podle něj usuzovat i na vlastnosti nižších modelů. Zvuková prodleva při přechodu do/z EPG a pouze jeden náhled na programovou nabídku se tak dá očekávat u Ultra HD televizorů s Firefoxem všude.

V klasickém náhledu EPG se zobrazí vertikálně sedm stanic, po opětném zmáčknutí tlačítka Guide se pak stanice ukáží horizontálně a k té aktuální se vypíše program na půl dne dopředu, což je hodně šikovné.

Škoda, že to takhle Panasonic nedělá i u Firefoxu.

Bohužel vše má v případě TX-49DS503 jednu vadu. Výrobce, jak se zdá, bude i letos trvat na své zcela přežité koncepci nahrávání, které zařazuje pouze do nejvyšších řad. Tady není, i když jde vlastně o druhou nejvyšší řadu v rámci rozlišení Full HD, což je poněkud paradoxní.

Absence nahrávání má ještě nepříjemný důsledek. Není tu také možnost nechat se na pořad z EPG upozornit, protože výrobce má obě funkce spřažené.

Jinak se po EPG můžete libovolně pohybovat, dokud nestisknete OK. Poté se vybraný kanál objeví v náhledovém okénku v levném horním rohu. Odchod z výpisu zajistíte tlačítky Return, resp. Exit, programová nabídka se tradičně stahuje po vstupu na multiplex.

Chytré funkce i se zvukovým podkresem

Pokud se přepnete do přehledu chytrých funkcí, ze kterého ale také můžete vstoupit například i do multimédií, EPG, DLNA či webového prohlížeče, možná vás překvapí nejen rychlost, ale ty znalejší či všímavější i zvukový podkres zvolené televizní stanice. I tohle už u TV Panasonic uvidíte málokdy a u těch s Unixem snad vůbec.

V základu na tlačítku APPS, kterým se tyto funkce vyvolávají, tu z českých aplikací najdete TN.cz a Voyo, nechybí ale ani Netflix a YouTube či widget pro počasí. V nabídce aplikací pak ještě narazíte především na widgety pro stanice Óčka. Co naopak už chybí, je zejména Prima Play, která byla ještě loni dostupná – viz například recenze Panasonicu TX-50CS520.

Prima Play ale jednak přešla na HbbTV, jednak Panasonicu vyprchala opce na aplikaci (widget) jako takovou. Divit se tudíž nemůžeme.

Co se týče YouTube, to pracovalo bez problémů, ovšem tvrdošíjně na doporučeném kanálu nabízelo ruské pořady, což se u mě poslední dobou děje neustále. Bohužel přehrávání je, co do rozlišení a co do kodeku, klasicky naprosto nespolehlivé, protože se neustále přizpůsobuje vašemu televizoru a síle vaší internetové linky. Tomu, co je napsáno u souboru, resp. u jeho názvu, se tak naprosto nedá věřit, nemluvě o tom, že widgetu Googlu nejde manuálně vybrat rozlišení přehrávaného videa a už se také, v tomto konkrétním případě, nedají přeskočit reklamy, i když to YouTube nabízí. Google už dávno není tou pohodovou firmou. Změnila se v korporátní moloch, který se chová naprosto stejně, ne-li poslední dobou hůře, jako všichni ostatní. Ale to je jiný příběh.

Bez potíží fungoval i widget pro české Voyo, jen vás bohužel probudí (a mě už i nabudí) otravným zvukem při každém zmáčknutí tlačítka a už jen zadat přihlašovací jméno a heslo je utrpením. Naštěstí stačí zmáčknout Mute a je klid.

Následně se také ukáže, že aplikace je sice tu a tam poněkud otravná (na klávesnici se nedá kolovat, vyskočení do menu pouze přes tlačítko Zpět…), ale funguje spolehlivě. A pokud máte, stejně jako já, už nějaký pátek problémy jak s přehráváním Voyo na mobilu s Androidem, tak ve webovém prohlížeči, tady můžete být v klidu. Na rozdíl od aplikace pro moderní OS, která tuším po pěti minutách sama vypne přehrávání a návrat na pozici vždy neklapne, má ta pro platformu Viera jednu velkou výhodu. Pořad můžete pozastavit, na jak dlouho chcete, a přerušení nehrozí například ani při delším, třeba půlhodinovém telefonátu.

Voyo mě na tomto televizoru nevypeklo ani jednou, zatímco na mobilu už nyní pořad v podstatě ani nenačtu. Načítá se a načítá, ale prakticky nikdy nespustí…

Televizor výborně funguje i s HbbTV, které není třeba nikde povolovat. Kvalita byla na kanálech ČT i FTV Prima rozhodně solidní. Co hodně překvapilo, byla kvalita při streamování z mobilu přes Wi-Fi Miracast, zde funkcí nazývanou Zrcadlení.

Ta byla vysloveně na úrovni a napříč cenovými relacemi a také značkami na takovýto přístup narazíte jen u vysloveně pár případů.

Propojení s mým LG Flex 2 proběhlo rychle a bez potíží, obrazová kvalita se blížila úrovni DVB-T, a to se vám hned tak nestane. Tedy nestane tak v 95 % televizorů.

Vedle možnosti upravit basy a výšky nabízí televizor i úpravu parádního ekvalizéru. V tomto provedení na něj prakticky už nenarazíte.
Autor: Bohumil Herwig

Vedle možnosti upravit basy a výšky nabízí televizor i úpravu parádního ekvalizéru. V tomto provedení na něj prakticky už nenarazíte.

Úpravy nastavení vysoce nad rámec třídy

Obrazová nastavení jsou na úrovni a je tu vše, co byste od televizoru této třídy čekali, či spíše podstatně víc. Pět přednastavených obrazových režimů doplňují manuální úpravy úrovně podsvícení, sytosti či poměru zelená/červená. Nechybí ale ani například senzor hlídající hladinu okolního světla. Adaptivní řízení podsvícení v závislosti na scéně je pak jakoby vystřiženo z vyšší nabídky. Ne že by televizor něco z toho výrazně potřeboval. Dokonce nijak nemilovaná volba Živá barva je na IPS panelu udělaná natolik citlivě, že jsem si zpočátku myslel, že ji letos výrobce začal po instalaci v domácím režimu vypínat.

V každém případě doporučuji u vás doma vyzkoušet následující věci: vypnout senzor pro hlídání okolního světla a experimentovat s živou barvou, resp. režimem Kino. Pokud máte hodně světlou místnost jako já, budete mít přes den nejspíše potíž, tedy pokud bude příliš jasný (já mám okno na jih), ale nebojte se zkoušení. Obnovit původní hodnoty můžete kdykoli i bez reinstalování televizoru a tak by to mělo být.

V rozšířených nastaveních Panasonic nabízí úroveň bílé a gama korekci, je tu ale i manuální úprava barev modelu RGB. Jak říkám, je toho více než dost a vše je doprovázeno perfektní nápovědou, takže pokud máte chuť, můžete se tu i něco naučit.

Zvuková nastavení nabízejí čtyři režimy, úpravu hloubek a basů a také třeba vyrovnání hlasitosti či zapnutí zvukového popisu pro slabozraké. Pokud se vám to zdá málo, zapněte režim Uživatelský a dostanete se do osmipásmového (!) ekvalizéru.

Zesilovač 2× 10 wattů nabízí nadmíru dostatečný výkon i pro mou 30metrovou místnost. A jsou tu ještě značné rezervy. Neříkám, že zvuk je nějak vynikající, to čekat nemůžeme, ale vzhledem k ceně je rozhodně solidní a výkonnostně jde nad průměr.

Líbilo se mi rovněž, jak jsou jednotlivé obrazové i zvukové režimy nastaveny, resp. rozlišeny. Ani tohle není vždy pravidlem.

Solidní kompatibilita, výtečné titulky. Jinak skoro vše při starém

I když výrobce neudává podporu externích titulků, pracují bez potíží a dá se u nich ledacos i upravit. Například barva a velikost. Tady je na televizor bohatý výběr (viz galerie) a velikost je odstupňována výborně i pro úhlopříčku o pět, šest palců větší.

Pozici ve videu si televizor pamatuje i po odskoku do tuneru (!), souborový manager je však rigidně tradiční a tady se nezměnilo nic. Tedy prakticky nic, protože televizor konečně bez potíží načte terabajtový disk; testuji stále stejně s výborným Freecom Mobile Drive Sq TV 1 TB. Co nezvládne, je flash disk, míním tím SSD disk, což ale dělalo potíže všem televizorům, které jsem zatím zkoušel.

V každém případě se opět připravte na nemožnost vypsat adresářový náhled (zdánlivou výjimkou jsou fotografie, ale ani tam se nevypisuje správně) a také na viditelné systémové soubory, což je opět letitý problém. Multimédia také nejde přehrát najednou, a vždy si tak dopředu musíte vybrat, co chcete přehrát – foto, video či hudbu.

Kompatibilita je solidní a přehraje se například i FLAC, MPEG-4, AVCHD a také třeba X.264. Kodek X.265, tedy HEVC, podporován není zjevně nikde.

Zvuk televizor zvládá v Dolby Audio a Dolby Digital, DTS k dispozici není a s tímto excelentním zvukovým kodekem mají problém všechny výrobky se značkou Panasonic už hodně dlouho.

Rozhraní jsou soustředěna vzadu a něco málo je na boku. Zamrzí především jedno USB, ale protože stejně nemůžete nahrávat je to nakonec jedno. Větší nevýhodou podle mého je, že alespoň jedno HDMI není vytaženo do boku. Nicméně zase tu máte plný SCART…

Rozhraní jsou soustředěna vzadu a něco málo je na boku. Zamrzí především jedno USB, ale protože stejně nemůžete nahrávat, je to nakonec jedno. Větší nevýhodou podle mého je, že alespoň jedno HDMI není vytaženo do boku. Nicméně zase tu máte plný SCART.

Vybavený a pekelně rychlý televizor

Pokud by DigiZone.cz rozdávala nějaká ocenění, tenhle televizor by ho ode mě dostal i přes absenci kodeku HEVC (stále platí, že je to značná škoda). V současném hodně členitém trhu je to i přesto jedna z nejlepších nabídek, a pokud toužíte po rozlišení Full HD s IPS panelem a solidním plošným podsvícením, po rozumné úhlopříčce a jste trochu náročnější, tady budete doma.

Výbavou a možnostmi, až na absenci nahrávání a upozornění na pořad, jde často nad rámec ceny i třídy a je zajímavé, že hned po uvedení na trh se výrobci povedlo všechno sladit. Bohužel marketingově je na tom hůře, ale to byl Panasonic snad vždy. Podle mého chybně stanovené parametry této novinky, a nyní mám na mysli zejména absenci HEVC, kterou u konkurence ve Full HD najdete, nepřitáhnou tolik zákazníků, kolik by si tento vysloveně povedený kousek zasluhoval.

Drobnosti typu nemožnost vyhledávat v Nápovědě (eNápověda), která ji degraduje na úroveň papírové příručky, v níž je taktéž pár chyb, lze přehlédnout. Absence upozornění na pořad či neschopnost souborového manageru v multimédiích vypsat normální adresářovou strukturu jsou už pro řadu zákazníků dosti důležité, navíc konkurence všechny tyto věci umí a už dlouho. Tahle politika se ovšem určuje v Japonsku a to, že evropskému prodeji někdy zbytečně podráží nohy, vysvětlit zjevně nejde. V každém případě klady a pozitiva u tohoto přístroje převažují a nebudu se rozplývat nad výborným resamplováním, kvalitním obrazem i z mobilu či překvapivě dobrou pohybovou ostrostí. Bylo by to zbytečné plýtvání slovy. Řeknu to stručně: Pokud vám výše uvedené nedostatky nevadí, momentálně příliš produktů na stejné úrovni, včetně obrazové, v této cenové relaci nenajdete. To se ale s příchodem dalších modelů kolekce 2016/17 změní.

Hodnocení

pro: cena/výkon/obraz, rychlé operace za každých okolností, spolehlivě fungující chytrá část, včetně aplikace Voyo, výborná spotřeba v pohotovostním režimu, pohodlné ovládání, včetně menu nastavení, pro někoho i bytelný dálkový ovladač s velkými znaky, Wi-Fi na 5GHz

UX DAy - tip 2

proti: chybí podpora H.265/HEVC, chybí možnost nechat se na pořad upozornit nebo si ho nahrát, v Nápovědě nelze vyhledávat

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • natáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Přijímáte TV signál přes nějaký set-top box a kupujete nový televizor. Budete trvat na podpoře kodeku H.265/HEVC, či nikoli?

  • Ano, budu.
    52 %
  • Ano, vždy se to může hodit.
    27 %
  • Ne.
    14 %
  • O tom ještě nepřemýšlím.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).