Hlavní navigace

Buďte připraveni na budoucnost. Přehled TV s tunery DVB-T2/S2/HEVC

14. 4. 2016
Doba čtení: 16 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
UVNITŘ TABULKA – Článek představuje výrazně aktualizovanou verzi materiálu, který vyšel loni v předplatitelské sekci. Tam, kde to bylo možné, jsou také doplněny televizory z roku 2016.

Listopadový přehled TV s tunery DVB-T2 a kodekem H.265/HEVC jsem připravoval zejména proto, že byl výrazně urychlen odchod ze současného DVB-T. Vše vlastně nakopl článek Jak ČTÚ plánuje kmitočty pro budoucí sítě DVB-T2 v Česku? Motorem je Německo.

A protože televizorů schopných zpracovat signál při příjmu prostřednictvím tuneru DVB-T2/HEVC je na rozdíl od set-top boxů spousta (jsou tu už od podzimu 2014 – před tím byly ke koupi jen verze DVB-T2/H.264), aktualizaci si první materiál na toto téma u nás určitě zaslouží. Nyní navíc přichází v otevřené publikaci pro všechny čtenáře, a nejen pro předplatitele DigiZone.cz. I když ti pochopitelně měli, a mají, náskok…

Než se dostaneme k přehledu a vyjádřením jednotlivých, nejen masových výrobců televizorů, je třeba říci, že přechod na DVB-T2/HEVC už za aktuální berou i některé internetové obchody. Bohužel s důrazem na slovo některé a ne vždy solidně. Například CZC stále mluví jen o tuneru DVB-T2, což je pro znalejšího našince dvojznačné, Mall pro jistotu tunerové osazení vůbec neřeší a na výběr nabízí jen pár zejména obecných kritérií, jako Ultra HD, LED TV, 3D televize či „OLED, SUHD“. Lépe je na tom Euronics, který sice v základu uvádí ještě obecnější kritéria jako „prohnuté televize“, „3D televize“ či „satelitní televize“, ale vše se objeví po vstupu na konkrétní skupinu přístrojů. Volba „DVB-T2 (H.265)“ není sice ideálně nazvaná, ale rozhodně potěší.

Česká televize v testovací části HbbTV stále vysílá ukázky s kodekem H.264, které jsou už od podzimu 2014, kdy byl oznámen přechod na H.265/HEVC, zhola k ničemu. Proč to není schopna změnit ani když ji na to člověk upozorní, opravdu netuším.
Autor: Bohumil Herwig

Česká televize v testovací části HbbTV stále vysílá ukázky s kodekem H.264, které jsou už od podzimu 2014, kdy byl oznámen přechod na H.265/HEVC, zhola k ničemu. Proč to není schopna změnit, ani když ji na to člověk upozorní, opravdu netuším.

Z internetových obchodů jsem se podíval ještě na Kasa.cz a dobře jsem udělal. Byť to má prodejce udělané trochu nezvykle, alespoň zákazníka upozorní. Má tu totiž taktéž dvě kategorie, nazvané však „anténa T2“ a „anténa T2 (H.265)“. Pochopitelně by je šlo nazvat lépe, ale i tak je to pokrok. Podobně je na tom i Alza.cz, která používá dnes asi nejlepší volbu – „DVB-T2 – HEVC“ (druhá je „DVB-T2“). HEVC je totiž nejspíše zažitější pojem než H.265 a je to také nejspíše maximum, které můžeme od prodejců očekávat. Logicky nebudou kategorii uvádět jako „DVB-T2/H.264, s budoucím českým vysíláním nekompatibilní televizor“.

Mimochodem, víte, kolik měla Alza v kategorii „DVB-T2 – HEVC“ uvedeno televizorů? Plných 448 (!) a v tom obyčejném „DVB-T2“, rozumějte DVB-T2/H.264, pouze 21.

Jen by mě zajímalo, zda to opravdu sedí…

TABULKU KE STAŽENÍ se seznamem vybraných TV podporujících kodek H.265/HEVC na tunerech DVB-T2/S2 najdete na konci článku (pro český, resp. nejspíše i slovenský trh)

JVC LT-48V953 toho nabízí více než dost. Vedle solidního obrazu a zvuku i připravenost na budoucí pozemní vysílání v DVB-T2/HEVC. V tabulce najdete i odkaz na recenzi.
Autor: JVC

JVC LT-48V953 toho nabízí více než dost. Vedle solidního obrazu a zvuku i připravenost na budoucí pozemní vysílání v DVB-T2/HEVC. V tabulce najdete i odkaz na recenzi.

Děkujeme, Německo!

Významný posun v implementaci DVB-T2 (děkujeme, Německo!), jehož ostré spuštění je ovšem stále neznámé a termíny jdou od letošního října do jara příštího roku, znamená i to, že byste nad nákupem nového televizoru možná měli přemýšlet trochu jinak. Tedy pokud patříte mezi tu zhruba polovinu, která signál chytá přes pozemní příjem, tedy současné DVB-T.

Nyní jsme navíc v období, kdy se vyprodávají modely roku 2015, takže nákup nového televizoru může být ještě výhodnější. Článek z listopadu 2015 ponecháváme v původní podobě, a tudíž v něm najdete i modely televizorů, které se už dnes neprodávají. Třeba se vám ale může hodit pro ověření před nákupem z druhé ruky a také se více zabývá situací v průběhu minulého roku.

V této aktuální verzi, resp. v tabulce sladěné se současných stavem trhu, mají sice stále ještě největší podíl televizory z roku 2015, ale tu a tam už nějaký přístroj z letošní kolekce najdete. Pokud tedy nepočítám čekání na podzimní nabídku TP Vision (Philips), které se hodně protáhlo. K tomu se ale dostaneme za chvíli.

Výrobky určené pro letošní rok, resp. 2016/17, zatím nabíhají a jak bývá zvykem, často to jde od těch nejdražších k těm nejlevnějším. Letos ale přichází kolekce do prodejen dříve než loni a předloni, a proto počítejte s častějšími změnami v tabulce, než bývá v našich přehledech zvykem. Budu se ale snažit vše jednou za čas s aktuálním stavem sladit. À propos, Německo. Tomu můžeme děkovat – a myslím to úplně vážně – za to, že to jde u nás s DVB-T2 tak rychle. Pro někoho je to sice spíše „rychle“, ale vzpomeňte na to, jak dlouho jsme experimentálně vysílali DVB-T a přecházeli z analogu. Schopností bojkotovat evidentně Česko opravdu vyniká.

Tohle už snad naštěstí dnes nehrozí. Pokud by ale bylo po mém, přešli bychom na DVB-T2 během dvou let.

Ani to nehrozí…

ČTĚTE TAKÉ (DVB-T2/HEVC): Přehled set-top boxů do 5000 Kč pro příjem DVB-T2 s kodekem HEVC

Původní materiál: Přehled televizorů s tunery DVB-T2/S2 a kodekem HEVC na českém trhu

Sencor SLE 48F12: levný televizor s DVB-T2/HEVC

JVC LT-48V953: jarní chuťovka připravená na budoucí DVB-T2/HEVC

Panasonic TX-65DX900 (2016): nesporný vrchol letošní řady s drobnými muškami

DVB-T2/H.264 je mrtvé, ať žije DVB-T2/H.265

I když výrobci hlásí, že jejich televizory jsou schopné rozkódovat signál jdoucí do tuneru s kodekem HEVC, standard pro české vysílání ještě není plně stanoven a finální specifikace by měla (podle posledních zpráv, které se ovšem neustále mění) proběhnout v květnu.

V podstatě naše tabulka říká, že daný přístroj bude schopen, resp. lépe řečeno měl by být schopen, si po patřičné aktualizaci firmwaru s příchozím signálem v DVB-T2/HEVC poradit.

Konkrétní modely ovšem mohou být schopny například jen zpracování signálu v rozlišení Full HD, i když je televizor Ultra HD, nebo budou kodek HEVC podporovat jen na některé signálové cestě. Základem tak například u letošní kolekce TV 2016/17 může být podpora HEVC na tunerech, u dražších výrobků pak i na internetu a rozhraní USB (2.0 či 3.0). Na resumé si ale ještě musíme počkat.

Máte doma tuner DVB-T2? A neumí náhodou jen H.264?

Mějte na paměti, a teď mluvím zejména k těm, kteří mají doma televizory s tunery DVB-T2, typicky rok 2014 a dále (v tomto roce podporovala HEVC jen naprostá špička), že váš televizor s DVB-T2/H.264 nepůjde na kodek H.265/HEVC aktualizovat. Vyžadovalo by to totiž změnu hardwaru, což bude dopřáno jen některým majitelům špičkových modelů Samsungu z roku 2013 (viz příslušná část).

Od kodeku H.264 se odešlo na podzim 2014, kdy byl HEVC (H.265) zakomponován do národního D-Booku. Neptejme se proč, protože to není v tuto chvíli důležité. Je to zkrátka fakt. Nyní jsou pro budoucí národní vysílání DVB-T2/HEVC finalizovány poslední parametry a chystá se tak, na delší dobu, snad poslední úprava D-Booku v tomto směru. Poslední informace mluví o květnu, tipl bych si ale spíše prázdniny.

Bohužel ruku v ruce s prohlášením o změně kodeku v roce 2014 nešlo ani konečné vydání parametrů, ani nařízení typu „od roku XXXX musí být každý set-top box, televizor či jiné zařízení s tunerem pro pozemní příjem digitálního televizního vysílání vybaveno DVB-T2 s podporou kodeku H.265/HEVC“.

Italská cesta se nemusí zdát správná, ale pro mě je to znamení, že se stát stará o moje investice v okamžiku, kdy změní něco, co já neovlivním.

Nejasnost v parametrech, neschopnost včas jasně říci, v čem se bude vysílat, značně komplikuje život výrobcům televizorů. Ti to opravdu nemají poslední roky jednoduché, navíc marže šly rapidně dolů, LCD technologie je vyčerpaná, OLED stále způsobuje komplikace a nic jiného na obzoru není.

Jaká je momentální situace v set-top boxech, vidíte v přehledu na odkazu výše. Kompatibilních výrobků je sice jen pár, ale situace je tady řádově jednodušší, protože jde o jednodušší a podstatně levnější zboží. Změny se zde dají očekávat v řádu měsíců, ale novinek zatím nebude mnoho. Výrazně více zařízení s kodekem HEVC by se mohlo objevit na podzim, spíše ale počítejte s příštím rokem. I tady vše závisí na konečném stanovení parametrů. Připravte se i na to, že boxy budou zpočátku opět nelokalizované.

Panasonic TX-CX800 (140 cm, 54.990 Kč) splňuje kino certifikaci THX.
Autor: Panasonic

Panasonic TX-CX800 (140 cm, 54 990 Kč) splňuje kino certifikaci THX.

Masové značky na počátku roku 2016

Situace je proměnlivá a někdy i značně zmatená. Týká se to zejména TP Vision (Philips). Původně totiž právě doprodávané modely z roku 2015 vůbec podporu H.265/HEVC na tunerech T2/S2 neměly (viz přehled z podzimu 2015).

Stav se ale změnil a některé výrobky z pozdní produkce roku 2015 ji už mají a můžete si je zakoupit už i u nás. I k tomu se dostaneme.

Celkově vzato je realita u loňských modelů takováto: prim hrál Samsung, následován LG a Panasonicem. Ať už se ale k problému T2/HEVC jednotliví výrobci staví jakkoli, v každém případě bude vždy zapotřebí – po upřesnění specifikace vysílacího streamu – aktualizace firmwaru v televizoru. Ta je slibována všemi a není důvod tomu nevěřit. Jak již bylo řečeno, důležité je, aby televizor H.265/HEVC zvládal po hardwarové stránce.

U výrobků pro sezónu 2016/17 výrobci upozorňují na to, že u levných a levnějších TV, které budou osazeny pouze tunery DVB-T/C, pochopitelně kodek HEVC nenajdete, protože vše má smysl až u T2/S2. U těch dražších by podpora už zabudována být měla. Obecné cenové relace ale stanovit nejde, spousta výrobků ještě nenaběhla do obchodů a ne vždy jsou firemní specifikace zcela přesné. Vůbec bych se nedivil, kdyby se mezi letošními televizory s tunery DVB-T2 ještě objevilo pár takových, které budou podporovat jen H.264. To podle mého hrozí – u masových značek – jen u rozlišení Full HD. Pochybuji, že by někdo současný hit, tedy Ultra HD (4K), uvedl bez tuneru DVB-T2/H.265/HEVC. Nicméně může se stát něco jiného. Totiž že se podpora zmiňovaného kodeku bude u 4K TV týkat jen rozlišení Full HD a nepůjde až do Ultra HD.

LG: HEVC u Full HD i u 4K OLED

LG mi už v červnu 2015 potvrdilo, že u jeho televizorů s rozlišením Ultra HD byl aktualizován firmware, takže podpora kodeku H.265/HEVC na TV tunerech je funkční. U vysílání s rozlišením Full HD prý ale je – nejen v Česku – problém s barevnou hloubkou (8 nebo 10 bitů), takže i tady přijde aktualizace.

Podle LG je kodek H.265/HEVC na tunerech k dispozici u přístrojů s rokem výroby 2015 pro:

  • rozlišení Full HD (LCD) – řady LF63× a LF65×,
  • rozlišení Ultra HD, například UF640, UF690, UF800 a také UG870 a UG880.

A týká se to i 4K OLED TV, jako jsou EF980 a EG960.

Většina televizorů používá operační systém WebOS, některé pak předchozí, nicméně vyzrálou a kvalitní platformu NetCast. Stav pro rok 2016 se mi zatím nepodařilo s konečnou platností potvrdit.

Loewe: HEVC všude a nově i VP9

Tradiční německá značka nabízí několik řad, které po převzetí firmy novým majitelem nabíhají postupně, resp. jsou postupně obměňovány za modely původní.

Novinky mají prakticky vždy plnou podporu H.265/HEVC, což je tentokráte myšleno tak, že v případě té úplné ji najdete i u tuneru DVB-C2, a tohle je opravdu unikátní. Prakticky všechny televizory mají také zdvojené tunery, což je unikátní neméně.

Loňské výrobky jsou vybaveny podporou kodeku HEVC na tunerech, ty letošní mají mít taktéž DVB-T2/HEVC navíc už pro 50/60 sn./s a je tu i kodek VP9. Jak to bude se zpětnou aktualizací, se ještě uvidí.

První letošní novinkou, a očekávat ji můžeme nejspíše během května, bude Loewe One, což bude nová základní řada. Na firemních stránkách zatím není, ale máme potvrzeno, že i ta bude pracovat s HEVC.

Panasonic: HEVC nejspíše opět jen u 4K

K na podzim 2014 uvedenému a stále ještě prodávanému TX-85X940E (216 cm), jehož cena mezitím příjemně poklesla ze 330 na 190 tisíc, přistoupila v roce 2015 celá řada dalších televizorů schopných příjmu v DVB-T2/S2/HEVC. Podle vyjádření firmy se čeká na konečné vysílací parametry, po nichž přijde aktualizace firmwaru. Takovéto prohlášení musím jen kvitovat a takto jasně a oficiálně zaznělo jen od Panasonicu.

Hardwarově televizory připraveny být mají a to je to nejdůležitější. V praxi kodek HEVC na tunerech T2/S2 podporují všechny Ultra HD (4K) výrobky od řady CX670 výše. Jde tudíž o CX670, CX680, CX700, CX750 a CX800 a také o prohnuté televizory LCD řad CR730 a CR850. V tabulce najdete jen některé (a některé úhlopříčky), včetně například nejvyšší CX800. Tento televizor jako jeden z mála nabízí i certifikaci THX. Tu ale má i naprostá chuťovka – první OLED televizor značky Panasonic, TX-65CZ950 s úhlopříčkou 165 cm, tedy 65 palců, nabízený za 249 990 Kč.

Ten samozřejmě podporu HEVC nejen na DVB-T2 nabízí a nabízí ji i na dalších vstupech, což jsem si ověřil i v praxi (viz odkaz).

Pokud jde o výrobky pro sezónu 2016/17, podpora kódování H.265/HEVC na tunerech vypadá asi takto: televizory s rozlišením Full HD označené jako „DS“ kódování HEVC nepodporují (dodatečně jsem si to ještě potvrdil v příručce k DS500, který mám na test, kde se vysloveně píše DVB-T2 H.264), televizory s rozlišením Ultra HD (v názvu najdete „DX“) H.265/HEVC naopak podporují.  

Jeden takový jsme už ostatně vyzkoušeli – Panasonic TX-65DX900 – a vše fungovalo, jak mělo.

Philips (TP Vision): situace s TV 2015 se změnila, panuje ale chaos

Původně měla značka minulý rok pouze výrobky s tunery DVB-T2 s kodekem H.264, což jsem také do prvního přehledu uvedl. Na podzim, resp. v pozdní podzim, se situace změnila a některé modely už začaly DVB-T2/ HEVC podporovat.

Tady je aktuální vyjádření výrobce:

  • řada 4900 – až HEVC/UHD, 60 sn./s,
  • řady 5500 a 6500 – až HEVC/Full HD, 60 sn./s,
  • řada 6400 – až HEVC/Full HD, 60 sn./s,
  • řady 7100, 7600 a 8700 – po aktualizaci firmwaru podpora až UHD, 60 sn./s,
  • řady 8601 a 8901 (podzimní modely 2015) – až UHD, 60 sn./s.

Televizory uvedené na podzim 2015, které měly přijít na trh na přelomu roku, pak v lednu, pak v únoru a pak… stále ještě v drtivé většině případů ke koupi nejsou a u prodejců visí oznámení „Těšíme se“.

Jde o 8601 (odnímatelný zvukový systém), 8901 Ambilux (projekční Ambilight) a vrchol jménem 9600. A tak je tu zatím jediný, který se zatím objevil – Philips 55PUS8700 – jehož recenzi najdete zde.

Tyto televizory podle TP Vision podporu H.265/HEVC na tuneru, resp. tunerech DVB-T2/S2, mají a najdete je proto v tabulce. Další informace na toto téma naleznete v článku Pražské „ambilightování“.

Výrobky z kolekce pro sezónu 2016/17 jsem do tabulky zatím neuváděl, protože není zřejmé, kdy budou dostupné. 

Samsung: HEVC mohou podporovat i některé TV z roku 2013

Podporu kodeku H.265/HEVC na tunerech najdete u prakticky všech televizorů výroby 2015 od Full HD řady „J“ s označením „5500“ a je také k dispozici u vyšších řad s označením „JU“ (Ultra HD) a hlavně „JS“ (SUHD). Podívejte se do galerie, kde je vše shrnuto a kde jsou také informace pro majitele televizorů s tzv. Evolution Kit z roku 2013 a 2014. I tam je totiž aktualizace na moderní kodek HEVC možná. Nejde ale jen o aktualizaci firmwarovou, nýbrž i hardwarovou.

Zhruba 70 % modelů v naší nabídce podporuje DVB-T2/HEVC a s příchodem portfolia pro rok 2016 se bude tento podíl ještě zvyšovat, řekl nám Martin Huba, produktový manažer televizorů společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

Pokud jde o televizory pro sezónu 2016/17, které postupně přicházejí na český i slovenský trh, oznámeny už byly nejvyšší řady SUHD s označením KS7000, KS8000 a KS9000, které by měly být ke koupi v nejbližší době. Více informací na DigiZone.cz zde: Samsung ohlásil příchod nových SUHD televizorů. Poprvé budou u nás i rovné

První vlaštovky, které v prodejnách najdete už nyní, ovšem s datem dodání květen 2016, patří do pětkových a šestkových řad (např. K5600, KU6400) a v tento měsíc by měly dorazit i levnější televizory s menšími úhlopříčkami, včetně například Samsung UE49K5672 s rozlišením Full HD. Několik vybraných jsem už zařadil do přehledové tabulky.

Základní modelové řady pro rok 2016 nejen u Sony, ale i u ostatních výrobců, budou nabízet pouze tunery DVB-T/C. O podpoře kodeku HEVC tudíž nemá smysl mluvit (Sony KDL-32RD430).
Autor: Sony

Základní modelové řady pro rok 2016 nejen u Sony, ale i u ostatních výrobců, budou nabízet pouze tunery DVB-T/C. O podpoře kodeku HEVC tudíž nemá smysl mluvit (Sony KDL-32RD430).

Sony: plně aktualizováno na HEVC, pozor na Full HD

Televizory Sony jsou vybaveny digitálními tunery DVB-T/T2/C/S/S2. Tuner DVB-C2 mezi nimi není pravděpodobně proto, že tento standard není využíván, zaznělo od výrobce.

Co se týče kompatibility Sony TV a HEVC/H265, tak…

  • rok 2014 – 4K TV – byla vydána aktualizace;
  • rok 2015 – pro Full HD a 4K s OS Android TV byla vydána aktualizace;
  • rok 2015 – Full HD modely bez OS Android, tj. řady R4×xC a W705C kodek HEVC podporovat nebudou,
  • rok 2016 – všechny Ultra HD (4K) televizory s OS Android TV příjem v DVB-T2/HEVC podporují.

U televizorů pro letošní rok (2016) s rozlišením Full HD je situace komplikovaná. Technicky Sony podle zaslaného vyjádření má, resp. bude mít, na evropském trhu k dispozici všechny řady, které podporují DVB-T2/HEVC, tj. RD4, WD6 a WD75, obchodně je však trochu situace jiná.

Martin Pokorný, Product Trainer Sony Czech Republic & Slovakia, k tomu říká: Řada nákupčích dává za každou cenu přednost nejnižší ceně výrobku. Modely s DVB-T2 jsou o něco dražší a nelze to vyjádřit přesnou částkou, záleží na modelu a úhlopříčce. V případě některých řad jsou pak k dispozici i modely s vestavěným tunerem DVB-S/S2 (ty umí pochopitelně i T/T2) a jejich cena je opět o něco vyšší. A protože v připojeném vyjádření byl ještě návod na rozpoznání jednotlivých televizorů Sony, resp. jejich rozlišení podle tunerů, tady je:

  • Modelové označení končící „0“ (nulou), například KDL-32RD430, znamená pouze DVB-T/C (bez podpory H.265/HEVC);
  • Modelové označení končící „3“, například KDL-32WD603 – tunery DVB-T/T2/C;
  • Modelové označení končící „5“, například KDL-48WD655 – kompletní nabídka tunerů.

Výrobce upozorňuje, že označení televizorů s rozlišením Full HD může u modelové řady WD75 ještě končit jiným číslem, například 7, 8, 9. U nich je však tunerová výbava stejná jako u modelu s „5“ na konci.

A co ti menší? Zatím jsou vidět jen někteří…

Tady je situace zcela jiná a díky faktické absenci komunikace s tiskem se často vůbec nedozvíme, že něco k dispozici je. Tedy dokud na to náhodně nenarazíme, jako já před nedávnem u Sencoru.

Ten už před časem zaperlil televizory s Androidem 4, které ale zmizely tak rychle, že se po nich ani nezaprášilo. Nyní značka překvapila hned čtyřmi přístroji s podporou H.265/HEVC začínajícími dokonce na rozlišení HD Ready (!) a úhlopříčce pouhých 60 cm (23,6").

Jeden jsme už vyzkoušeli, další dva pro vás chystáme. Komunikace se nám v tomto případě pěkně rozeběhla…

Díval jsem se – opět – po DVB-T2/HEVC například i u Gogenu, Hyundai, Mascomu, či Finluxu a na kompatibilní výrobky jsem narazil jen u první firmy. V duchu předchozího oznámení u podzimního článku jde pouze o dva televizory s rozlišením Ultra HD (4K), Gogen TVU 55K304 STWEB (140 cm) a Gogen TVU 43K304 STWEB (108 cm). Oba už najdete v tabulce, kde je také JVC, TCL a Thomson, které jsem našel u některých prodejců.

Jak číst tabulku

„Obrazovka“ představuje druh použitého panelu, což je – až na výjimky – LCD. Někdy najdete i LCD (IPS) či OLED, u kterého není zapotřebí žádné podsvícení, takže jeho druh není uveden.

UX DAy - tip 2

Ve volbě „tuner a zvuk“ chybí z prostorových důvodů analogový tuner, i když ho televizory stále mají. Hned další volba „tuner: podpora H.265/HEVC“ mluví o schopnosti dekódovat TV signál s tímto kódovacím standardem a je uveden i druh tuneru, u kterého to televizor zvládá. V poznámce pak najdete především operační systém, resp. platformu, kolem které je televizor postaven, tedy WebOS, Tizen či třeba Android TV, což je oficiální název Androidu pro televizory. Ten se momentálně vyskytuje ve verzi 5.1, která je výrazně lepší než základní 5.0.

To, co v tabulce tentokráte není, jsou rozhraní. Nejsou v tomto případě tak důležitá. Obecně vzato u televizorů s rozlišením Ultra HD (4K) najdete zpravidla jedno USB 3.0, dvojici USB 2.0 a několik HDMI. Pokud máte starší zařízení se SCART, dbejte na to, aby bylo u televizoru pokud možno v plné podobě, tedy bez adaptérových kabelů. Dnes už ale někdy není k dispozici vůbec, zvláště u drahých, resp. designových televizorů.

TABULKA KE STAŽENÍ (vybrané modely, XLS): Televizory s DVB-T2 HEVC-04–2016, v. 2 – tabulka

TCL U50S7806S za 16.666 Kč nabídne 127 cm úhlopříčky a podporu HEVC na tunerech DVB-T2 a DVB-S2. Alespoň podle webových stránek…
Autor: TCL

TCL U50S7806S za 16 666 Kč nabídne 127 cm úhlopříčky a podporu HEVC na tunerech DVB-T2 a DVB-S2. Alespoň podle webových stránek…

Jak budete řešit budoucí zemské vysílání v DVB-T2/HEVC?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).