Hlavní navigace

Panasonic TX-50AX800E: výborný obraz ze všech zdrojů

16. 7. 2014
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
A jsme před vrcholem. O aktivní 3D ani tak nejde, jako o obrazovku Ultra HD a hlavně o přehrávání 4K třebas i přes USB a zabudovaný HEVC čili H.265.

Po loňském modelu, Panasonic TX-L65WT600E (viz odkaz), který jsme testovali v lednu je to už druhý televizor tohoto výrobce, který mj. umí přehrávat obsah v rozlišení Ultra HD jak přes HDMI 2.0, tak přes mechaniku karty SD, rozhraní USB 3.0 či rozhraní DisplayPort. Zabudován je pochopitelně dekodek HEVC (H.265) a i k němu se dostaneme.

I u tohoto televizoru jsou tunery zdvojené (na zadní straně je dvojice antén pro DVB-S/S2 a jedna pro DVB-T/C), takže funguje opravdový obraz v obraze (PiP), což je dobře vidět hned na jedné z domácích obrazovek. A samozřejmě to můžete využít i pro nahrávání či odeslání obrazu na tablet či chytrý telefon, přes výtečnou aplikaci Panasonic TV Remote 2. Můžete to ale využít i k odeslání obrazu na jiný televizor a pro funkci TV Anywhere, kdy se můžete – nezávisle na sobě – na jeden tuner dívat u vás doma a druhý může sledovat váš partner někde na cestách.

Na rozdíl od většiny konkurenčních 4K televizorů je tu zabudováno aktivní 3D a rozdíl je diametrální! Nechybí Wi-Fi Miracast, funkce přenesení obrazovky mobilu či tabletu na obrazovku televizní, podpora THX, DisplayPort 1.2 a mj. také šest procesorových jednotek s dvojím jádrem. Vás ale také možná bude zajímat srovnání s AS740 (test zde).

Něco takového by ovšem vyžadovalo mít dva přístroje vedle sebe a i na tom pracujeme…

Návrh televizoru je elegantní, materiály jsou kvalitní a na úrovni je i zpracování.
Autor: Panasonic

Návrh televizoru je elegantní, materiály jsou kvalitní a na úrovni je i zpracování.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Jak je na tom 4K u AX800?

Než přikročíme k tradičnímu popisu, věnujme se Ultra HD na tomto televizoru, což je téma, které je nejdůležitější. Stručně shrnuto to po konzultaci s továrnou v Plzni vypadá u AX800 takto:

  • zabudován je kodek HEVC (H.265) určený pro dekódování 4K obrazu, ovšem nikoli pro tuner DVB-T2, 
  • u obrazu z televizního tuneru se provede jen tzv. „upscaling“, tj. obraz se rozprostře na větší rozlišení, 
  • převod do 4K televizor umí z rozhraní USB 3.0, konektoru HDMI 2.0, rozhraní DisplayPort a signálu z internetu (závisí od kvality a rychlosti vašeho připojení),
  • manuálně ovlivnit režim 4K nelze, televizor si vše dělá sám.
Instalace Wi-Fi je ukázková, za pozornost stojí i výborná softwarová klávesnice.
Autor: Bohumil Herwig

Instalace Wi-Fi je ukázková, za pozornost stojí i výborná softwarová klávesnice.

Instalace jen pro silné!

Televizor vyndáte z krabice (široké a bytelné, což je jen dobře) včetně části podstavce, resp. přední opěry. Na výsledné hmotnosti 34 kg se ale valnou měrou podílí i zadní část o kterou je televizor opřen a nemusíte mít strach že by vám přepadl. Zkoušel jsem to důkladně.

Namontování zadní opěrky je dílem okamžiku (čtyři šrouby, či spíše šroubečky).

Softwarová instalace je na DVB-T jako obvykle rychlá i při naladěných 56 kanálech (44 televizních…) mezi nimiž byl i „Test UHD“, který ovšem veřejně nefunguje. Zavedení Wi-Fi, které je součástí instalace je dokonalé (tohle má Panasonic zmáknuto perfektně) a spuštění info lišty zobrazují mj. počasí když kolem televizoru projdete, můžete klidně přeskočit. Podle mého je tato funkce poněkud zbytečná, ale proti gustu…

Setřídění kanálů můžete provést buď přes oblíbené položky nebo fyzicky. V druhém případě to trvá příliš dlouho, protože musíte přesouvat jeden kanál po druhém.

„Vyšší třída“ čiší z přehrávače DMP-BDT700 s resamplováním do 4K už na první pohled. Představuje tak výborný doplněk Ultra HD televizoru a zapůjčen jsme ho dostali i my. Pozor si ale dejte na propojovací kabel HDMI, který by měl být minimálně 1.4, resp. spíše 2.0. V prvním případě se pak dostanete na UHD s max. 25p, v druhém až na 50p, resp. 60p.

„Vyšší třída“ čiší z přehrávače DMP-BDT700 s resamplováním do 4K už na první pohled. Představuje tak výborný doplněk Ultra HD televizoru a zapůjčen jsme ho dostali i my. Pozor si ale dejte na propojovací kabel HDMI, který by měl být minimálně 1.4, resp. spíše 2.0. V prvním případě se pak dostanete na UHD s max. 25p, v druhém až na 50p, resp. 60p.

Ovládání „skoro“ klasické

Více jsme ho rozebírali u testu TX-47AS740E zde. U špičkového modelu AX800 je ovšem ovladač plné délky a také už podsvícený (na tlačítko). Rozložení je trochu jiné, ale stále na úrovni a lehce jsem si na přesunutí tlačítek Apps, Home, Guide, zvykl. Zcela na spodu jsou pak tlačítka pro multimédia, a to v kompletní podobě. Jak je u výrobce zvykem, OK v tuneru obstarává vyvolání seznamu naladěných kanálů, v multimédiích (a na DLNA) pak pracuje jako Pause/Play. Tvůrci nově zavedené aplikace Prima Play si toho ale nějak za tu dobu nestačili všimnout a tak na místo standardní operace sáhli po teletextových tlačítkách, což je – včetně převíjení – opravdu k nezapamatování.

Menu nastavení je předělané, tedy spíše lehce inovované a po několika testovaných televizorech Panasoniku bohužel musím konstatovat, že se inovace v podobě průběžného menu druhé úrovně podle mého nepovedla.

Aplikace Panasonic TV Remote 2 je opravdu výborná a u vyšších modelů nabízí i funkci TV Anywhere dovolující „napíchnout se“ na televizní tuner přes Wi-Fi. Musíte být ovšem u Panasoniku registrováni a to mi zrovna nějak nešlo.
Autor: Bohumil Herwig

Aplikace Panasonic TV Remote 2 je opravdu výborná a u vyšších modelů nabízí i funkci TV Anywhere dovolující „napíchnout se“ na televizní tuner přes Wi-Fi. Musíte být ovšem u Panasoniku registrováni a to mi zrovna nějak nešlo.

Klasické osmidenní EPG

Po EPG s obrazem a zvukem se můžete pohybovat, dokud nezmáčknete OK. Pak malý náhled v levém horním rohu vystřídá jiný kanál. Ten se zvětší na celou obrazovku až když z EPG zcela vyskočíte. Upozornění na pořad neprobudí televizor a ani není v pohotovostním režimu nijak jinak signalizováno, takže je v podstatě k ničemu.

EPG má jako obvykle dva náhledy. V jednom se ukáže sedm stanice svisle, v druhém, do kterého se dostanete opětným stlačením Guide, je naopak na výšku program pro jednu stanici.

Přes tlačítko APPS se dostanete do chytrých funkcí, aplikací a také například na DLNA. Jak vidíte, nově je tu i widget Prima Play. Zatím je ale poněkud primitivní.
Autor: Bohumil Herwig

Přes tlačítko APPS se dostanete do chytrých funkcí, aplikací a také například na DLNA. Jak vidíte, nově je tu i widget Prima Play. Zatím je ale poněkud primitivní.

Chytré funkce

Vyzkoušel jsem i aplikaci Prima Play, jejíž kvality jsou sice nízké (nelze vyhledávat, chybí rozdělení do kategorií atd. atd.), ale je funkční, takže se nakonec k něčemu prokoušete i když vám to bude – v případě dlouhých seriálů – někdy i hodně dlouho trvat. V porovnání s archivem HbbTV České televize je to nebe a dudy i přesto, že ČT obsah hodně, ale opravdu hodně fláká. À propos HbbTV. To pracovalo bezproblémově a nebylo třeba ho po instalaci nikde povolovat.

Vraťme se ale k widgetům. Z těch českých vedle Prima Play, kterou má Panasonic letos exkluzivně, je tu i tn.cz, voyo.cz a copak.cz. Jinak na tlačítku Apps (viz foto výše) najdete i vstup do DLNA, multimédií přes USB, nahrávek, Zrcadlení (přenesení obrazovky z tabletu), či funkce Můj Stream. Je tu i volba „Více oken“– viz foto níže.

Pokud jde o ovládání webové stránky přes Panasonic TV Remote 2, dotyková destička pracuje s menším zpožděním, ale dá se na to přivyknout. Pokud se vám zdá, stejně jako mě, že přes klávesnici TV Remote 2 nejde zadat webová adresa, jde to. Napište ji a klepněte na nenápadnou ikonku vpravo nahoře. Adresa se následně přenese na řádek prohlížeče v televizoru. I tak si ale myslím, že by to mohlo být uděláno lépe. Funkční to nicméně je, ale pokud připojíte dospělou klávesnici s dotykovou destičkou (např. Logitech TK820) bude to určitě lepší.

Zmínit bych chtěl ještě funkci Bezdrátový displej. Bez problémů jsem ji využíval s mobilem Acer E3 napojeným na stejný Wi-Fi router. Není pak problém pustit si video, nebo si na větší obrazovce zahrát nějakou hru.

V APPS najdete i volbu „Více oken“, která zajistí promítnutí obrazu z druhého tuneru, což může být nejen DVB-T, ale i třeba DVB-S, či jakýkoli jiný vstup. Na fotografii vidíte základní náhled, další najdete u volby domácí obrazovky.
Autor: Bohumil Herwig

V APPS najdete i volbu „Více oken“, která zajistí promítnutí obrazu z druhého tuneru, což může být nejen DVB-T, ale i třeba DVB-S, či jakýkoli jiný vstup. Na fotografii vidíte základní náhled, další najdete u volby domácí obrazovky.

Nastavení spousta, ale bez reakce na 4:3

Zmiňovat se o úpravách obrazu nemá moc smysl, protože jednak je nejspíše nebudete potřebovat, jednak jsou tu všechny možné, včetně devítky přednastavených obrazových režimů. Dva z nich jsou certifikovány THX, další dva jsou pro kino a další dva tzv. profesionální. V nastavení pak ovlivníte všechno možné, včetně například adaptivního přizpůsobení podsvícení,

U zvuku máte k dispozici čtyři režimy, pro každý můžete upravit hloubky i basy, pro režim Uživatel pak osmipásmový ekvalizér. Voleb pro poměry stran podle formátu příchozího pořadu je šest a na automatický režim televizor nijak nereaguje a standardně všechny pořady, včetně 4:3 roztahuje na celou obrazovku. O tomhle nešvaru jsem se už zmiňoval dříve.

V menu také bohužel stále visí už pomalu klasická chyba. Když si totiž povolíte možnost dobíjet zařízení přes USB i v okamžiku, kdy je televizor v pohotovostním režimu, následné vypnutí a zapnutí televizoru volbu opět zruší. Nechápu proč něco tak triviálního není firma schopna několik let po sobě opravit. Usuzuji tudíž, že jde o záměr i když pro mě naprosto nepochopitelný.

Nijak nízká spotřeba, slabý režim vypnuté obrazovky

Televizor je v základním nastavení v režimu Normální, volba „Živá barva“ zapnuta, adaptivní řízení podsvitu bylo na „Střední“ a senzor hlídající hladinu okolního osvětlení zapnut. V tomto okamžiku si na DVB-T a ČT24 po hodině provozu řekl o 156 wattů s rozmezím 134–179 W. V okamžiku kdy jsem vypnul obrazovku a ponechal zapnutý pouze zvuk, což se dělá komplikovaně přes menu, dostal jsem se na 82 wattů, což nesvědčí o právě poctivém vypnutí panelu. Nebo to u UHD prostě tak dobře nejde…

Oficiální údaje, které jsem opsal z energetického štítku (Panasonic má/měl na webové stránce u produktu chybu) jsou následující: 191 W, pohotovostní režim: < 0,2 W (převzato z webové stránky a ověřeno), roční spotřeba při průměrném sledování 4 h denně, 138 kWh, energetická třída B.

Informační panel se zobrazuje ve spodní části obrazovky a reaguje na čidlo přítomnosti. Jak ale výrobce upozorňuje, může ho aktivovat i domácí zvíře nebo dopadající sluneční světlo.
Autor: Bohumil Herwig

Informační panel se zobrazuje ve spodní části obrazovky a reaguje na čidlo přítomnosti. Jak ale výrobce upozorňuje, může ho aktivovat i domácí zvíře nebo dopadající sluneční světlo.

Tradiční kompatibilita bez NTFS

Televizor nepracuje se souborovým systémem NTFS, takže jsem nemohl použít můj standardní testovací disk Freecom Mobile Drive Sq TV (1 TB) a musel jsem sáhnout po výborné kombinované flash paměti (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB naformátované na FAT32.

Panasonic sice NTFS nepodporuje (pracuje mj. ještě s exFAT), ale líbilo se mi, že chvíli po vypnutí televizoru bylo paměťové médium správně odpojeno a stačilo jen počkat. Tohle se bohužel z televizorů vytrácí rychleji, než sníh na jaře…

Opět bezproblémová byla práce s DLNA, která je – opět – o třídu lepší než s multimédii přes USB, a to včetně titulků. Ty byly ve spojení s PS3 Media Server tradičně perfektní i na takto velké úhlopříčce.

Souborový manažer pro práci s multimédii přes USB je ovšem klasicky nekonzistentní a jednou ukazuje náhled tak, po druhé onak, jednou s koncovkou souboru podruhé bez něj.

Fotografie jak v JPG, tak v MPO (3D) se zobrazovaly velice rychle a také kvalitně, nejinak tomu bylo u muziky v MP3, WAV, WMA či u formátu FLAC. Z kvalitního zdroje zněla hudba i solidně, ale slyšel jsem lepší z o dost levnějších televizorů.

Video pracuje tak, jak je u Panasoniku zvykem: titulky nejdou zvětšit a jsou malé, je také třeba je často zapínat nebo alespoň měnit znakovou sadu. Narážel jsem na to všude, u MKV (L4.0, L4.1) i u populárního kodeku X.264.

Video ve formátu WMV HD bral televizor jen částečně (zvládl pouze HD Ready), bez potíží byly přehrány ukázky v MPEG-4 a jeho obměnách (koncovky MP4, MTS, M2TS) stejně jako ukázka se zvukem v dts.

Aktivní 3D pracovalo bezchybně a řádově lépe než pasivní, problém v tomto okamžiku není s pohledovými úhly, což u pasivního 3D řešíte pomalu neustále. Pokud jde o videa ve 4K, vyzkoušel jsem je přes rozhraní USB 3.0, kde jsou propouštěna beze změn. Dvě z testovacích ukázek fungovaly naprosto bezchybně, ukázka z filmu Sintel však začala po chvíli z neznámých důvodů zlobit a „drhla“.

V detailu podstavce vidíte jen jeho část. Doplňuje ho bytelná zadní noha o kterou se panel opírá. Z převrácení nemusíte mít obavy nezjistil jsem ale, jak je tomu při montáži na stěnu a zda to vůbec v tomto případě jde.
Autor: Panasonic

V detailu podstavce vidíte jen jeho část. Doplňuje ho bytelná zadní noha o kterou se panel opírá. Z převrácení nemusíte mít obavy nezjistil jsem ale, jak je tomu při montáži na stěnu a zda to vůbec v tomto případě jde.

Špička (skoro) ve všem

Televizor umožňuje zajímavé funkce. Zatímco na něm sledujete multimédia třeba přes DLNA, můžete na telefonu či tabletu sledovat obraz z jeho tuneru, a to z libovolného naladěného kanálu. S aplikací Panasonic Remote TV 2 to na Acer E3 pracovalo zcela bezproblémově.

Zvuk je sice slušný (10 W subwooferu alespoň něco málo práce odvede), ale potřebujete kvalitní zdroj aby alespoň trochu vynikl. V televizním vysílání je pak zvuk místy až typicky hluchý a přiznám se, že bych od takovéhoto „stroje“ očekával podstatně více. Bohužel s komickým výkonem 2× 4 watty se toho opravdu moc udělat nedá a rád bych poznal génia, který tohle schválil.

Obrazově ovšem nemá Panasonic TX-50AX800E při troše kvalitního signálu chybu. Divy však dělá i s prostým vysíláním v DVB-T. Počítejte ale také s tím, že se někdy kvalita obrazu skokově zhorší, to když se například potká studiové resamplování s resamplováním v televizoru. To je vlastnost všech Ultra HD televizorů. U Panasoniku však bylo takovýchto situací spíše méně než více. Systém 4K navíc i zde pracuje automaticky a nikde není možnost ovlivnit ho nebo alespoň mu upravit rozlišení. Na film z disku Blu-ray je ovšem radost se dívat a platí to i o většině DVD disků, které převodem dostanou větší šmrnc. Záleží ale na konkrétním disku i konkrétním přehrávači. Rozšumělým nahrávkám totiž může převod na 4K (jak mi bylo řečeno, nejde jen o prosté resamplování) někdy i uškodit. Faktem ale je, že i při prostém pouštění 315 MB seriálového dílu (42 min.) bezdrátově přes DLNA byl obraz v základním nastavení velice dobrý, i když jsem u a tam registroval potíže zejména v detailech tváře či na modré a zelené barvě. Televizor však dělá i s takto nízkým datovým tokem vpravdě zázraky a nejvyšší třída je tady hodně znát!

Pokud se ptáte, jaký mám pocit ze 4K při práci s běžným vysíláním přes DVB-T, mohu jen říci, že překvapivě dobrý. Na HD kanálech České televize, resp. v případě HD signálu, pak opravdu výborný a dává mi to smysl. Navíc se mi líbí, že obraz je oproti Full HD řádově jemnější, jakoby pouštěný z kvalitního projektoru na kvalitní plátno. Za „padesát tisíc“ je to velice dobrá koupě i když je mi jasné, že někteří budou „brblat“ kvůli absenci HEVC v tuneru DVB-T2. Mějte ale na paměti, že jednak zatím není v žádném televizoru nejen na našem trhu a jednak je to opravdu hodně nové. A navíc jsme v Česku. Kdo ví s čím nakonec bude budoucí DVB-T2 pracovat a ti kdo ho i na těchto stránkách prosazují, se už jednou spletli. To když už i minulý rok prohlašovali, že televizor bez tuneru DVB-T2 nemá smysl kupovat. Tímhle bych se odradit nenechal. Navíc jak vidíte výše, ke standardizaci směřuje DVB-UHDTV. Jak se tak zdá, čekat bychom „na něco“ mohli neustále!

Hodnocení

pro: výborný obraz ze všech zdrojů, minimum šumu i v datově slabých zdrojích signálu, výborné chytré funkce, včetně otevřeného webu, aktivní 3D, výborná aplikace pro dálkové ovládání s řadou výborně fungujících chytrých funkcí, včetně převzetí signálu z tuneru

BRAND24

proti: naprosto zanedbatelný výkon zesilovače nehodný takovéhoto televizoru (!), z neznámého důvodu nižší pohledové úhly

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • 4× mikrotužkové baterie (AAA)
  • 2× aktivní 3D brýle
  • 2× adaptérové kabely (SCART, YUV/video)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (napevno přidělaný, dvoužilový)
  • nápověda v televizoru, v papírové podobě dostanete stručnou příručku
  • záruka: 24 měsíců

Pokud byste mohli zapomenout na vše ostatní, pro jaký televizor byste se rozhodli? Pro Full HD nebo UHD?

  • Full HD.
    25 %
  • Ultra HD.
    70 %
  • Ani pro jeden.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).