Hlavní navigace

Panasonic TX-55CX680: nijak levný, ale zato s výborným obrazem i zvukem

29. 5. 2015
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
AKTUALIZOVÁNO Na zoubek se podíváme nejnižší 4K řadě s Firefoxem, která by mohla patřit k nejprodávanějším ve své třídě. Navíc má prakticky vše, co potřebujete.

„Prakticky“ je slovo v tomto případě klíčové. Panasonic se svou léta neinovovanou a naprosto zastaralou politikou stále nenabízí nahrávání. Vem ho čert, ale protože ho má spřažené s upozorněním na pořad…

AKTUALIZOVÁNO, 1.6.2015: televizor jsem ještě dodatečně vyzkoušel se špičkovou zapůjčenou myší Logitech MX Master, která pracovala jak na skle, tak na všech možných dalších površích. V televizoru fungovala nejen v prohlížeči Firefox, ale i např. v Apps v Youtube (v Prima Play nikoli). V tuneru její pravé tlačítko vyvolalo softwarovou klávesnici.

Mimochodem, chápete, proč se v době, kdy se sledování a vůbec přístup k živému televiznímu vysílání naprosto mění,  výrobci nedbají na tak klíčovou vlastnost, jakou je plně funkční upozornění na pořad? A když říkám „plně funkční“, myslím také plně funkční. Tedy i s probuzením televizoru z pohotovostního režimu ve stanovený čas. To ale není výtka jen směrem k Panasonicu, ale v podstatě ke všem. Já osobně to přičítám prostému přehlížení potřeb zákazníků a své vlastní kapsy. To první je u velkých firem běžné, to druhé nikoli. Děje se to – z rovněž nepochopitelných důvodů – ale čím dál tím častěji.

Naše další recenze TV Panasonic 2015:

Po troše filosofie zpět k CX680, u níž startuje Firefox OS. Pod ní je pouze jednoduchá CX400, které se doufám také někdy podíváme na zoubek.

Řada nabízí Ultra HD s rovnou obrazovkou v úhlopříčkách 102 cm (40", 28 990 Kč), 127 cm (50", 35 990 Kč) a 140 cm (55", 42 490 Kč), vždy s tunery DVB-T/T2/C a s podporou H.265/HEVC 50/60p na USB, internetu a také tuneru DVB-T2, ovšem až po aktualizací podle ohlášených parametrů (samozřejmě je i na HDMI 2.0).

U ní se výrobce dušuje, že přijde, a já bych Panasonicu věřil. A také ho chápu, že to nyní nechce řešit, i když už je to zavedeno v českém D-Booku.

Teorie a praxe jsou u nás často odlišné…

Televizor je přiměřeně elegantní a i když to není na snímku nejspíše vidět, rámeček z čela představuje lehce leštěný plast. Obrazovku bych označil za spíše méně se lesknoucí, nebo chcete-li spíše polomatnou, a tudíž vhodnější k umístění u okna či nedaleko okna. Ostatně jak je vidět z některých snímků, má instalace je podobná.
Autor: Panasonic

Televizor je přiměřeně elegantní a i když to na snímku nejspíše není vidět, rámeček z čela představuje lehce leštěný plast. Obrazovku bych označil za spíše méně se lesknoucí, nebo chcete-li spíše polomatnou, a tudíž vhodnější k umístění u okna či nedaleko okna. Ostatně, jak je vidět z některých snímků, má instalace je podobná.

V tomto okamžiku je důležité ještě zmínit oznámenou kompatibilitu s kodekem VP9 (Google) a také se službami Amazon 4K a Netflix 4K. Nyní to u nás není zajímavé a nemůžeme to ani ověřit, ale do budoucna?

Spolu s dalšími funkcemi, včetně streamování po domácnosti (klient) či možností napojení na mobil/tablet a funkcí TV Anywhere (napojení na tunery odkudkoli na světě) mi tak televizor přijde jako velice rozumná kombinace funkcí a ceny. Až na výše jmenované výjimky a také Bluetooth. Že není v takto drahém televizoru, je poněkud na pováženou. Pro klávesnici, resp. klávesnici s dotykovou ploškou, se to dá obejít. Například přes výrobky Logitech.

Za Panasonic TX-55CX680 s úhlopříčkou 140 cm zaplatíte 42 490 Kč, což je dáno i rozměrným panelem. Cenový rozdíl je při srovnání s verzí se 127 cm (50", 35 990 Kč) vyloženě markantní.

Právě 50palcová verze je cenově velice zajímavá a předpokládám, že zde kvality obrazu ještě více vyniknou. Tohle je model, který má naději stát se jedním z nejprodávanějších ve své třídě.

Součástí instalace je i připojení k internetu. Pokud máte pořádný router, uvidíte jak Wi-Fi na 2,4, tak na 5 GHz. A správně rozlišenou.
Autor: Bohumil Herwig

Součástí instalace je i připojení k internetu. Pokud máte pořádný router, uvidíte jak Wi-Fi na 2,4, tak na 5 GHz. A správně rozlišenou.

Pohodová instalace, ale…

A začněme méně příjemnými věcmi. Z šesti gum na podstavci byla jedna špatně nalepená, do dvou ze čtyř otvorů v odlitku pro kovové stojiny pro připevnění obrazovky šly hůře zašroubovat šrouby.

U Panasonicu jsem na to v posledních dvou letech narazil poprvé a oproti Samsungu, kde narážím na podstatně větší potíže už druhý rok, je to prkotina. Svědčí to ale o méně důsledné výrobě tam, kde bych to opravdu nečekal, a také o nedůsledné kontrole. Ani tu bych nečekal.

Samotná softwarová instalace je snadná a na DVB-T i rychlá. Zahrnuje i připojení k internetu, včetně Wi-Fi, které bylo – po připojení na můj Wi-Fi směrovač (router) Netgear R7000 – opět rozděleno na dvě sítě: 2,4 a 5 GHz. Napojit se na ně můžete jak přes tlačítko WPS, tak klasicky přes kvalitní softwarovou klávesnici pro zadání hesla.

Vždy je to příjemně snadné.

Snadné a rychlé je i třídění naladěných stanic prostým zadáním nového čísla. Možnost hromadného přesunutí více kanálů tu není.

I letos je dálkový ovladač rozměrný, s výborným rozložením (až na umístění EPG) a neméně výborně čitelnými tlačítky. Samé klady a pozitiva…
Autor: Bohumil Herwig

I letos je dálkový ovladač rozměrný, s výborným rozložením (až na umístění EPG) a neméně výborně čitelnými tlačítky. Samé klady a pozitiva.

Ovládání výborné, jen lehce nedotažené

O tom, že dálkovému ovladači nyní vévodí tlačítko pro přístup na Netflix, jsem se už zmiňoval v jiných recenzích. Mluvil jsem také o tom, že u nás zatím dostupný není, což možná letos, resp. příští rok, platit přestane. Jinak je ovladač tradičně přehledný a dobře čitelný a příjemně se s ním bude pracovat nejen těm, kteří jsou zvyklí na postupnou volbu kanálů, ale i těm, kteří vyznávají numerická tlačítka, která jsou zde tradičně rozměrná a výtečně čitelná.

Nedotažené je ovládání zejména u eko funkcí v části Apps, kam nemůžete přidat například sdílení obrazovky, což v ní dříve bylo (zde navíc nefunguje ani obraz, ani zvuk z tuneru), a také v menu na tlačítku Home, resp. v části Zařízení.

Ve Firefoxu si sem totiž můžete přidat třeba aplikaci či dokonce přímo konkrétní kanál, ale už nemůžete zařadit rozhraní USB. To se totiž v seznamu zařízení ukáže až tehdy, když do něj zasunete nějaké médium.

Výrobce to tak řeší jinak, než např. u rozhraní HDMI a A/V.

Pokud si tak například do USB 1 zastrčíte třeba flash paměť a „přilepíte“ si ji na domovskou obrazovku, nebude – po zasunutí jiného média do stejného vstupu – k dispozici. Konkrétní odkaz na paměťové USB zařízení se tak týká jen konkrétního paměťového USB zařízení.

Po zmáčknutí tlačítka Home naběhne nová domácí obrazovka. Jen jsem si na ni přidal přímý vstup na kombinovanou flash paměť (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB. Panasonic bohužel umí jen konkrétní médium. Na „Home“ tak bohužel nemůžete umístit rozhraní USB jako takové!
Autor: Bohumil Herwig

Po zmáčknutí tlačítka Home naběhne nová domácí obrazovka. Jen jsem si na ni přidal přímý vstup na kombinovanou flash paměť (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB. Panasonic bohužel umí jen konkrétní médium. Na „Home“ tak bohužel nemůžete umístit rozhraní USB jako takové.

Osmidenní EPG s obrazem a zvukem

Je to klasika sama a vyjadřoval jsem se k ní naposledy u Full HD televizoru Panasonic TX-55CX750 zde.

Tady tudíž jen stručně. Po EPG se libovolně pohybujete a na kanál se přepnete OK. Náhled je nyní pouze jeden, a to pro sedm stanic zobrazených vertikálně. Možnost nechat se na pořad upozornit chybí.

Při vstupu do EPG a výstupu z něj se zvuk a obraz na necelé dvě sekundy přeruší.

Tlačítko Apps vás vezme na tuto obrazovku. Škoda, že na ní zároveň není zobrazen aktuální kanál a nejde zvuk. Bohužel tu chybí i Media server a Přehrávač médií, který tu dříve byl. Rozhodně škoda!
Autor: Bohumil Herwig

Tlačítko Apps vás vezme na tuto obrazovku. Škoda, že na ní zároveň není zobrazen aktuální kanál a nejde zvuk. Bohužel tu chybí i Media server a Přehrávač médií, který tu dříve byl. Rozhodně škoda.

Chytré funkce, opět bezproblémové sdílení

Vyzkoušel jsem mj. Prima Play (fungovalo s obvyklými potížemi při přetáčení), HbbTV na kanálech ČT (bez problémů) a Voyo (pohoda). Přes Wi-Fi Miracast, u Panasonicu nazývaného Zrcadlení, jsem mj. vyzkoušel slovenské aplikace Joj a Markíza, které opět pracovaly, ale tady je kompatibilita závislá na mobilu, resp. tabletu, ze kterého vše sdílíte. Počítejte rovněž s tím, že v případě volání či jiného přerušení, typicky napojení mobilu na počítač či příchozím volání, se přehrávání může přerušit a nemusí už navázat. To ale není věc Panasonicu ani Wi-Fi Miracast.

Napojování zařízení bylo opět bez jediné obtíže, a to je o hodně více, než čeho se dnes u většiny televizních značek dočkáte. Vyzkoušel jsem ho jak s mým LG Flex, tak na aktuálně zapůjčeném mobilu Lenovo A7000.

Škoda jen, že funkce není od Googlu dotažena v operačním systému Android natolik, aby se po čase vypnula i obrazovka na mobilu. Jde tak opravdu o zrcadlení.

Pokud jde o aplikaci pro YouTube, ta bez potíží fungovala, což ještě nedávno neplatilo, a je vidět, že je aktualizována. Opět se v ní ale nedozvíte, jakou kvalitu vlastně máte k dispozici.

Někdy bych rád rovněž vyzkoušel i streamování po domácnosti, kde tento televizor pracuje, resp. má pracovat, jako klient. To mi zatím ale nebylo dopřáno.

U zvuku máte stále možnost ovlivnit basy a výšky. Po vybrání režimu Uživatel je vám nabídnut osmipásmový (!) ekvalizér. Zvuk je u tohoto přístroje udělán opravdu výborně, což poznáte zvláště po jeho vyladění.
Autor: Bohumil Herwig

U zvuku máte stále možnost ovlivnit basy a výšky. Po vybrání režimu Uživatel je vám nabídnut osmipásmový (!) ekvalizér. Zvuk je u tohoto přístroje udělán opravdu výborně, což poznáte zvláště po jeho vyladění.

Řada nastavení, včetně osmipásmového ekvalizéru

Z pěti obrazových režimů (dva jsou tzv. „kino režimy“) nabízí televizor standardně volbu „Normální“, tzv. „Živá barva“ je zapnuta a manuálně ovlivníte mj. i úroveň řízení podsvícení, senzor pro hlídání hladiny světla v místnosti či barevnou teplotu. A protože jsme u Ultra HD, je tu i volba „Vylepšení rozlišení“, která může být buď nastavena na automatiku, nebo vypnuta, nebo mírněna ve třech stupních. Všechny mohou pomoci a k mému překvapení vše dobře fungovalo – alespoň tam, kde jsem to zkoušel – i při vypnutí.

Tady však záleží na konkrétní situaci.

Do rozšířených nastavení se dostanete buď po zvolení jednoho z režimů kina, nebo režimu uživatelského. Nabídnou zajímavé volby typu barevný gamut (Přirozený nebo Normální) a regulaci kontrastu (automaticky, vlastní, vypnuto) a také volby běžné, jako vyvážení na bílou, gama korekci či kompletní správu barev, tzn. úpravu odstínu, saturace a jasu.

U zvuku najdete čtyři režimy, z nichž jeden se jmenuje zvláštně „Okolní prostředí“ (v originálu Ambience) a zřejmě jde o volbu pro zvýraznění hlasové složky. Alespoň mi to tak připadalo.

Ve třech režimech máte k dispozici regulaci klasických basů a výšek, ve čtvrtém pak osmipásmový ekvalizér, což je hodně velká výjimka, protože běžně je k dispozici pásem pět.

Dále v nabídce najdete zesílení hloubek (šikovné a znatelné), virtuální zvuk či například vzdálenost reproduktorů od zdi, kterou se vždy vyplatí nastavit.

Za pozornost stojí i volba pro bezpečné vyjmutí USB média, což se tak často nevidí, a tradiční „Režim radio“. Ten zajistí automatické vypnutí obrazovky při vstupu na rozhlasovou stanici. Standardně je volba vypnuta.

Info Frame se zobrazí hned po zapnutí, volbu ale můžete vypnout. Za chodu ji vyvoláte delším podržením tlačítka Home.
Autor: Bohumil Herwig

Info Frame se zobrazí hned po zapnutí, volbu ale můžete vypnout. Za chodu ji vyvoláte delším podržením tlačítka Home.

V menu Nastavení, Nastavení zobrazení najdete i volbu „Info Frame při spuštění“. Ta na okamžik zapne rychlé menu při spuštění televizoru, což je užitečné připomenutí toho, co tato šikovná funkce nabízí.

Kdykoli za provozu ji pak vyvoláte delším stlačením Home a zobrazí vstup na počasí, přehled kanálů s oznámením z EPG, doporučené pořady a upozornění na některé události.

Pokud jde o poměry stran pořadu, těmi se ani letos nemá smysl u Panasonicu zabývat. Neřeší je stejně, jako další masoví výrobci.

U minulého televizoru jsem si toho nevšiml, ale tady je jasně vidět, že v seznamu zařízení chybí rozhraní USB jako takové. A nejsou ani na tlačítku AV.
Autor: Bohumil Herwig

U minulého televizoru jsem si toho nevšiml, ale tady je jasně vidět, že v seznamu zařízení chybí rozhraní USB jako takové. A nejsou ani na tlačítku AV.

Spotřeba vzhledem k ceně slabší, ale jsme u 4K

Televizor má ve standardním režimu obraz nastaven jako Normální, podsvícení na 65 %, volba „Živá barva zapnuta“, adaptivní řízení podsvitu nastaveno na minimální a senzor hlídající hladinu okolního osvětlení zapnut.

V tomto okamžiku si televizor vzal 96 wattů (89–118 W).

Jakmile vypnete panel a ponecháte pouze zvuk, což se dělá v menu Obraz, Nastavení zobrazení, spotřeba poklesne na 33 wattů, což nesvědčí o úplném vypnutí panelu. Ale připomínám, že jsme u Ultra HD a tady stále ještě nemám jasno v tom, kolik se vlastně dá dosáhnout. U Full HD je výbornou hodnotou 17, 18 W, cokoli níže je excelentní.

Vypnutí obrazovky se zdá být snadné, ale opak je pravou. V menu obraz se nedá kolovat, takže si vstup do položky „Nastavení zobrazení“, která je v nabídce na 18. místě, musíte pěkně odcvakat.

Škoda, že výrobce nevyužil se zavedením nového OS možnost přímého vstupu a sjednocení správy energie. Poněkud slabá se také jeví spotřeba v pohotovostním režimu < 0,5 W, ale to je bohužel obecný trend.

Novinka „firefoxového“ systému – možnost velikostně upravit titulky. Jak vidíte, upravit jde i jejich umístění a synchronizace.
Autor: Bohumil Herwig

Novinka „firefoxového“ systému – možnost velikostně upravit titulky. Jak vidíte, upravit jde i jejich umístění a synchronizace.

Solidní kompatibilita, výborné titulky

Souborový manager pracuje stejně, jako v minulém roce, pouze s tím rozdílem, že nyní už nemá problémy s objemnými médii. Zřejmě je tu novější firmware než u taktéž Firefoxem vybaveného modelu Panasonic TX-55CX750 (viz odkaz zde), kde to ještě nefungovalo a nyní – podle zpráv ze zastoupení – už funguje.

Tady problém nebyl a můj standardní testovací USB disk Freecom Mobile Drive Sq TV (1 TB) se načetl zcela bez problémů a obsah zobrazil rychle a bez prodlení. Že ho bohužel zobrazí včetně přechodných souborů a koše a neukáže ho v klasickém adresářovém náhledu, ale jako chaotickou směs, je poněkud jiný příběh. A také letitá ostuda Panasonicu. Buďme proto rádi i za to málo…

Televizor je nyní navíc kompatibilní i se souborovým systémem NTFS, což je „novum“ a rozhodně příjemné.

Jinak je kompatibilita stejná jako u dříve zkoušeného Panasonic TX-55CX750, který je taktéž vybavený Firefox OS a stejně jako on si neporadí s DTS (s Dolby Digital už ano). Platí i slova o výborném resamplování a po vyladění i o výborném „ne-televizním“ zvuku.

Na CX680 především oceníte jednoduchou eleganci nenápadného podstavce. Pokud se ptáte, zda je i přes to stabilní, odpověď zní: „Určitě ano!“
Autor: Bohumil Herwig

Na CX680 především oceníte jednoduchou eleganci nenápadného podstavce. Pokud se ptáte, zda je i přes to stabilní, odpověď zní: „Určitě ano.“

Výborný obraz a skoro impozantní zvuk

Největším problémem, na který jsem u tohoto televizoru narazil, bylo to, že mi nefungoval zvuk přes externí set-top box satelitního freeSATu napojený prostřednictvím kvalitního kabelu HDMI. Je zajímavé, že i když jsem napojoval set-top boxy dva (druhý byl výborný multimediální přehrávač Eaget Play M17), oběma fungoval obraz, zvuk ale nikoli.

Vše se rozeběhlo v okamžiku, kdy jsem u televizoru ve volbě „Nastavení“ a „Automat. nastavení HDMI“ na příslušném vstupu zaměnil Režim2 za Režim1. Pak už bylo vše v pořádku, a to i u boxu freeSATu, se kterým momentálně zkouším televizory, ať už se satelitním přístupem, nebo bez něj. Na to jsem ovšem sám nepřišel, a to i proto, že u zmiňované volby je chybná nápověda hovořící pouze o obrazu.

Zdá se, že toto bude letos průvodním jevem u více televizorů Panasonicu, protože už na to začíná narážet i servis.

Panasonic TX-55CX680 není nijak levný, ale za to může také 55palcová úhlopříčka a cenový odstup oproti 50 palcům je i letos hodně znát. A nejspíše to ještě nějaký čas vydrží.

Nicméně je třeba říci, že i tento televizor potvrdil značný obrazový posun 4K přístrojů oproti těm loňským. Ne snad v obrazové kvalitě na kvalitním signálu, jako spíše u toho horšího. Převod z nižších rozlišení, zejména z SD, je tak nyní výrazně lepší a v obrazu vidíte výrazně méně Ultra HD artefaktů. CX680 se také podstatně lépe vypořádává s problémy při snímání scény, což bylo loni typicky vidět při studiových záběrech na stanici ČT 24. Mohu také potvrdit, že ubylo šumu při převodu a CX680 se v tomto ohledu chová obdobně, jako CX750, byť ta díky panelu typu IPS nabízí lepší a stálejší barvy a o něco vyšší pohledové úhly.

Zvuk samotného televizoru je, ať už z tunerů, z internetu nebo multimédií, plný a hutný se solidními středy, což není zvykem. Jakmile jsem ho trochu poladil, začal být i opravdu na úrovni s dostatečně hutnými basy a výbornými výškami. Vedle kvalitního obrazu tak dostanete i zvuk plně odpovídající ceně.

Pozor zejména na možné potíže se zvukem u externích set-top boxů. Podle výrobce by výše uvedený postup měl fungovat i u jiných televizorů.

Hodnocení

pro: výborný obraz i ze slabého zdroje, až překvapivě kvalitní zvuk, včetně videa přes USB, výborně fungující HbbTV, některé velice šikovné funkce (!), včetně možnosti upravit si nabídku Firefoxu podle svého, stabilní operační systém a povětšinou i rychlý, což se ale…

cif 24 - early cena - média

proti: …netýká vstupu do EPG, na pořad se nemůžete nechat upozornit, chybí Bluetooth, na domácí obrazovku nelze umístit rozhraní USB, ale pouze konkrétní médium, dosti vysoká spotřeba v pohotovostním režimu, stále neuvěřitelně chaotický výpis multimédií (!), neumí DTS (!).

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka, v televizoru tzv. e-nápověda
  • záruka: 24 měsíců

Jakou značku u televizoru preferujete? (Je možno odpovědět i vícekrát.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).