Hlavní navigace

Panuje u nás chaos v nabídkách dovážených satelitních přijímačů? Ano i ne

28. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zabývám se na tomto serveru testováním satelitních a terestrických televizních přijímačů. V posledním období pro mne vyvstal problém, jak objektivně přistupovat k přijímačům, které nesplňují podmínky pro nový systém kódování a nejsou certifikovány u největší české satelitní služby Skylinku (nemají pečeť Skylink Ready). Stále se jich k nám dováží značné množství. Zákazníkům, kteří budou vlastnit tyto přijímače, můžou brzy nastat neřešitelné problémy s příjmem kódovaných programů a dalšími funkcemi, kterými se výrobci v manuálech chlubí. Náš trh se satelitními přijímači je k těmto argumentům stále hluchý.

Skylink se již přes rok snaží vysvětlovat, co přinesou připravované změny. Je to zásadní zlom v podmíněném přístupu k programům v této satelitní službě během přechodu z dekódování Cryptoworks na Irdeto PIsys. Protože považuji tuto situaci za velmi závažnou, rozhodl jsem se seznámit s ní i čtenáře našeho webu. Položil jsem proto Jaromíru Glisníkovi, řediteli společnosti TradeTec, která provozuje satelitní platformu Skylink a technickému řediteli Skylinku Dušanu Konečnému z CTO několik dotazů ohledně řešení této situace.

Co říkáte chaotickému kupování satelitních přijímačů, které nejsou certifikovány značkou Skylink Ready?

Jaromír Glisník: Naši zákazníci mají svobodu volby a tedy i svobodu nesprávné volby. Spoustě zákazníků svoboda volby vyhovuje a riziko akceptují, ještě více zákazníků však chce raději alespoň nějakou záruku funkčnosti. Proto jsme před více než rokem začali vydávat certifikáty Skylink Ready.

Jaromír Glisník - 1

Jak je to se zárukou u takových přijímačů, které nesplňují podmínky certifikace?

Jaromír Glisník: Obecně platí, že Skylink neručí a ani nemůže ručit za funkcionalitu přístrojů, které ani neimportuje, ani netestuje a neschvaluje. Přijímačů je na světě obrovský sortiment a poskytují nejrůznější funkce. Nemůžeme přece zaručit, že cokoli vyrobeného budeme podporovat.

Jsou prodejci a dovozci o této situaci informováni?

Jaromír Glisník: Na našem trhu se ve velkém prodávají boxy, u kterých velmi dobře víme, že dříve nebo později budou mít problémy. Varujeme před nimi importéry, prodejce i velké řetězce. Více než rok. Bohužel jen málokdo bere naše slova vážně. Je to jako boj s větrnými mlýny. Raději o tři stovky lacinější přijímač a stovku větší marže, však už to Skylink nějak vyřeší. Někteří importéři a prodejci ignorují naše informace o budoucím směřování Skylinku. Na budoucí spokojenosti zákazníka jim nezáleží, jde o okamžitý zisk. Více než rok například vyhlašujeme, že SD/MPEG-2 nemá perspektivu, přesto se pořád prodávají tyto přijímače ve velkém. Po nás potopa. A až začneme z MPEG-2 stahovat programy, začnou se ukřivdění zákazníci ozývat. Před nedávnem si koupili přijímač a nyní zjišťují, že je zastaralý. Vinou Skylinku? A tak je to se vším…

Nemáme to lehké, ale věřím, že alespoň část odborné veřejnosti naše kroky chápe a podporuje je.

Dušan Konečný: Zásadní chyba v domýšlení důsledků, kterých se dovozci nelicencovaných přijímačů dopouštějí, je v tom, že nepředpokládají jakýkoliv vývoj u systému podmíněného přístupu. Irdeto nám zajišťuje upgrade systému zhruba v půlročních cyklech. Upgrade se netýká jen systémů na hlavní stanici, ale také karet. Jednotlivé patche se posílají automaticky a bez podpory software set-top-boxu se patch nedostane na kartu a může dojít k omezení služeb, nebo i výpadkům. V těchto případech je nemožné jakkoliv pomoci zákazníkům, kteří si nelicencovaný přijímač pořídili. Ze zkušeností vím, že pokud výrobce nelicencovaného boxu zjistí malý zájem o boxy, nechce dále provádět analýzu problémů a vytvářet nový software. Tím jsou nelicencované set-top-boxy časem odsouzeny ke zrušení, a to nezávisle na vůli Skylinku – pouze přirozeným vývojem systému podmíněného přístupu.

Moduly Irdeto

CAM moduly: vlevo Irdeto-Cryproworks Mascom, vpravo Irdeto Smit CI+

Skylink přišel s novou funkci Surf locking, která zabraňuje nelegálnímu sdílení přístupových karet. Můžete vysvětlit, jak to funguje?

Dušan Konečný: Surf locking je funkce, která má pomoci operátorovi placené satelitní služby v boji proti sdílení karet. Toto sdílení je v České republice nelegální, přesto registrujeme pomocí monitoringu mezinárodní společnosti, tisíce (!) card-serverů nabízejících naši službu ke sdílení. Tisíce serverů znamenají obrovské finanční ztráty a mnohdy navždy ztrátu zákazníka, který si koupí nelicencovaný set-top-box a použije nelegální software.

Irdeto systém používá cirkulaci klíčů – je to jeho základní bezpečnostní vlastnost a samozřejmě ovlivňuje funkce PVR. Pokud je nahrávka uložena na HDD v zakódovaném tvaru a dojde ke změně klíčů, nelze ji zpět přehrát. Je nutné, aby se brzy po nahrání odkódovala. Můžete i nahrávat více streamů současně, ale následně je potřeba je odkódovat. Na Surf Locking si mohou stěžovat zákazníci, kteří mají PVR přijímače, jež interně sdílí kartu a nahrávku ukládají na HDD v nezakódovaném tvaru. V případě CryptoWorksu nedocházelo – pozor všimněte si minulého času – ale bude docházet ke změně klíčů a tedy i podmínek pro uchovávání nahrávek. Boj proti pirátům komplikuje život nám i zákazníkům s necertifikovanými přístroji.

Dvojtunerový Irdeto PVR přijímač pro náš trh se připravuje. Bude samozřejmě podporovat nahrávání a současné sledování programu. Žádný importér ani výrobce nám takovýto set-top-box nepředložil k certifikaci. Už mohl být na trhu dávno…

Dle našich závazků vlastníkům programů (Skylink podepsal smlouvy) nesmí nahrávka nikdy opustit přijímač v odkódovaném tvaru a nesmí ji být možné přehrát na jiném přijímači. Podmínky se stále přitvrzují.

Jaromír Glisník

Jak je to například s moduly pro podmíněný přístup? Například moduly Smit a Mascom jsou u našich prodejců doporučovány! V některých přijímačích fungují s vašimi kartami a v jiných ne…

Dušan Konečný: Proč nefunguje Smit a proč funguje Mascom nevím. Ani jeden z nich nemá certifikaci Irdeta ani Skylinku, neznáme jejich technické specifikace (specifikace Neotion CAM je popsána na 30 stránkách) a vůbec netušíme, zda jim budoucí změny v nastavení/upgrade CAS systému nepřivodí vážné problémy. Mohu jen usuzovat např. na problém v počtu descramblovaných servisů, podpora TS bit rate, jak si řídí CAM CA_PMT, vliv CI+ apod. Příčin může být mnoho a jen výrobce je schopen je odstranit. Pokud ale nebude mít licenci, klidně se může stát, že každý půlrok bude muset upgradovat software. Jak zajistí dovozce analýzu potenciálních problémů? Kdo ji zaplatí? Jak budou zákazníci upgradovat software? Jak se o novém sw dozvědí? Bude fungovat OTA v CAM jak má? Jedno je jisté, vždy bude na vině Skylink.

Tolik krátký rozhovor k věci. Sám jsem při testech přijímačů zatím na žádné omezení v souvislosti se Surf locking, nahráváním (PVR) nebo zobrazováním PIP nenarazil. Vyvstanou však další otázky, na které odpoví až čas. Co radit zákazníkům – že si nesmí koupit jiný přijímač než s certifikací od Skylinku, jinak nezaručuje všechny garantované funkce výrobcem? Budou dovozci dále prodávat neperspektivní přijímače schopné zpracovat signál komprimovaný pouze v MPEG-2?

BRAND24

Jaromír Glisník na začátku rozhovoru řekl jednu zásadní větu: „zákazníci mají svobodu volby a tedy i svobodu nesprávné volby“. Musí být ale informováni prodejci. Snad k této problematice přispěl tímto rozhovorem i DigiZone.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Kdo nese odpovědnost za situaci, že si zákazník koupí satelitní set-top-box, který bude časem nekompatibilní se satelitní službou Skylink?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).