Hlavní navigace

Pavel Dvořák: set-top-boxy půjdou rychle na odbyt

11. 4. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
11. 4. 2006

Na včerejší tiskové konferenci k digitalizaci seznámil předseda Rady Českého telekomuničního úřad (ČTÚ) Pavel Dvořák a šéf Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václav Žák novináře s dalším postupem digitalizace, kterou oživilo minulý týden udělení licencí šesti novým televizním stanicím. Společná konference ČTÚ a RRTV přišla po měsících samostatných kroků jednotlivých institucí a je dobrým signálem budoucího splynutí do jednoho úřadu.

ebf - partner 1

Podle informací Českých médií se Pavel Dvořák na akci vyjádřil ve smyslu, že penetrace set-top-boxů mezi veřejnost bude rychlá. Předseda Rady ČTÚ svoje tvrzení podepřel vývojem na trhu s mobilními telefony. DigiZone.cz soudí, že pokud bude po udělení licencí pro šest digitálních programů následovat také jejich úspěšné spuštění a zároveň se pokrytí signálem DVB-T rychle rozšíří na celou ČR, může být Dvořák blízko pravdě.

Základní set-top-boxy se v současnosti pohybují okolo cenové hladiny dvou tisíc korun. Příjemnou zprávou je fakt, že výrobci si konečně ve větší míře začínají uvědomovat, že Jan Hus v 15. století přinesl lidem v dnešním Česku nabodeníčka, které jeho následníci upravili na čárky, háčky a kroužek a další generace a standardizační komise z nich vytvořily celou řadu norem kódování diakritiky. Pro set-top-boxy jsou důležité dvě normy češtiny a ještě před několika měsíci byl jedním z mála digitálních přijímačů, které podporoval obě, TechniSat DigiPal 2. Přístroj je dodnes nejprodávanějším set-top-boxem v ČR, ale jeho konkurence se stále rozšiřuje. Bezproblémovou podporu obou kódování české diakritiky nabízí v současnosti např. Mascom MC 1300T, Europhon DTR 2005, InterStar DVB-T Premium 8100 a několik dalších přijímačů. Detaily o jejich nich se dočtete v seriálu recenzí na DigiZone.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).