Hlavní navigace

Pavel Hanuš: Rok 2007 byl ztraceným rokem české digitalizace

26. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
26. 3. 2008

Minulý rok nebyl pro zemské digitální vysílání nijak příznivý. Na dnešním jednání Rady České televize (ČT) to konstatoval šéf digitalizace veřejnoprávní televize Pavel Hanuš. Rok 2007 byl ztraceným rokem české digitalizace. Pilotní projekty byly připravené už v roce 2006. Třásli jsme se jako huspenina na místě, protože jsme neměli, jak se z této situace dostat, uvedl Hanuš.

Zavzpomínal také na dobu, kdy problémy přechodu na zemské digitální vysílání měly podle něj svůj prvopočátek. Pavel Hanuš za ni považuje kompletní předání vysílací sítě tehdejšího prvního veřejnoprávního okruhu komerční televizi Nova na začátku devadesátých let. Nikdo v Evropě nedostal tak úžasný dárek jako televize Nova v České republice, zmínil vedoucí projektu Digitalizace ČT.

Pavel Hanuš také uvedl, že Ústí nad Labem jako pilotní projekt už nebude dokončený, protože oblast byla začleněná do Technického plánu přechodu (TPP) Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Připomněl, že v České republice je pouze na zemském příjmu závislých 2,6 milionu domácností, tj. více než dvě třetiny ze všech.

cif 24 - early cena - média

Vedoucí projektu Digitalizace ČT spolu s technickým ředitelem veřejnoprávní televizi Rudolfem Popem vysvětlili radním, co čeká obyvatele přijímací televizní signál z jihočeského vysílače Kleť a na něj navázaných převaděčů. Právě tady by v létě mělo dojít k vypnutí analogového vysílání programu ČT 2 a následnému zapnutí veřejnoprávního multiplexu.

Představitelé ČT se snažili členy rady uklidnit v tom, že diváci budou mít šanci se na změnu dostatečně připravit, i když zde vypnutí bude probíhat tzv. „na tvrdo“. Pavel Hanuš řekl: Budeme se snažit pouštět v dotčených oblastech digitální vysílání po určitou část dne ještě před vypnutím analogu. I v jižních Čechách by si tak lidé měli mít šanci vyzkoušet DVB-T a naladit si na něj svoje set-top-boxy ještě předtím, než tu analogová Dvojka skončí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).