Hlavní navigace

Spisovatel Pavel Kohout: Změnit by se mělo celé vedení České televize

12. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
12. 8. 2010

Odchod programové ředitelky Kateřiny Fričové a plánovaná restrukturalizace České televize nestačí, mělo by se změnit celé vedení ČT. Myslí si to spisovatel Pavel Kohout, který v uplynulých měsících ostře kritizoval Kateřinu Fričovou za to, že nepřijala jeho scénáře k adaptaci povídek Karla Čapka. Současný stav ČT – a tím myslím i náladu osazenstva – je tak špatný, že bude asi zapotřebí úplně nového vedení, řekl Kohout v rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Reflex.

K TÉMATU: Pavel Kohout je lhář, říká programová ředitelka České televize

Od přátel z televize se dozvídám, že navržené reformy mají hlavu a patu – problém je v tom, že není instalována pevná, důvěryhodná struktura vedení, jež by zaručila, že budou provedeny, vysvětluje Kohout. Nejde jen o osobu generálního ředitele, ale i o přístup Parlamentu, který volí členy televizní rady. Poslední poslanecký sbor se nám v tomto smyslu opravdu předvedl: ten šlendrián je i jeho dílo!

KL24

Podle Kohouta by se Českou televizí měla intenzivně zabývat nová vláda a Poslanecká sněmovna. Podle mě máme ČT vedle zpravodajství hlavně od toho, aby kultivovala dramatickou tvorbu, což ona organizačně nezvládá. Nemá nejmenší důvod ani právo závodit se soukromými televizemi a měřit kvalitu pořadů tím, kolik se na ně kouká lidí, míní Kohout.

Hlavní omyl současného vedení je v tom, že donutilo veřejnoprávní médium takto soupeřit, čímž šla jeho úroveň do háje, za což může i příslušná rada, myslí si spisovatel. Paní Fibingerová, jež svou funkci v Radě ČT zastává již tolik let, celou tu dobu neví, která bije, dodal na adresu radní Heleny Fibingerové, která dlouhodobě obhajuje kroky generálního ředitele ČT Jiřího Janečka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).