Hlavní navigace

PDF Tribute pro Aarona Swartze zveřejnil už přes 1500 odkazů na vědecké studie

14. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zahraniční média žijí sebevraždou šestadvacetiletého Aarona Swartze, který se v pátek oběsil v New Yorku. Spoluautor specifikace RSS nebo záložkové služby Reddit v posledních letech bojoval především proti cenzuře Internetu a proti tomu, aby byly důležité informace dostupné jen za peníze.  Své názory formuloval v dokumentu Guerilla Open Access Manifesto, vydaném v roce 2008. Kritizoval v něm, že vědecké studie nejsou zveřejňovány zdarma na webu a že za přístup k nim musí lidé platit vysoké…

Zahraniční média žijí sebevraždou šestadvacetiletého Aarona Swartze, který se v pátek oběsil v New Yorku. Spoluautor specifikace RSS nebo záložkové služby Reddit v posledních letech bojoval především proti cenzuře Internetu a proti tomu, aby byly důležité informace dostupné jen za peníze. 

Své názory formuloval v dokumentu Guerilla Open Access Manifesto, vydaném v roce 2008. Kritizoval v něm, že vědecké studie nejsou zveřejňovány zdarma na webu a že za přístup k nim musí lidé platit vysoké částky několika firmám, které k nim vlastní práva. V manifestu vyzval k občanské neposlušnosti a ke zveřejňování těchto informací navzdory tomu, že jsou chráněny copyrightem.

Sám šel příkladem – a narazil. V roce 2011 byl obviněn za neoprávněné stažení téměř 5 milionů dokumentů z databanky JSTOR. Ačkoli podle vyjádření vedení JSTOR soubory vrátil a databanka poté upustila od civilního sporu, byl obviněn z krádeže a hrozilo mu vězení. Při soudním slyšení prohlásil, že se cítí nevinen. Další soudní stání mělo proběhnout v dubnu.

cif 24 - early cena - média

Jako pocta zemřelému aktivistovi vznikla na Internetu stránka PDF Tribute, která soustřeďuje odkazy na vědecké studie, články či práce. V současné době tady najdete více než 1500 odkazů, spočítal server TechCrunch. A Swartzovi sympatizanti vyzývají uživatele, aby zveřejňovali a publikovali další a další, byť by byly chráněné copyrightem.

Na stránce se automaticky shromažďují tweety, které obsahují hashtag #pdftribute, najdete tu proto občas i spam nebo tweety týkající se Swartzovy smrti. Většina odkazů ale míří na skutečné zveřejněné práce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).