Hlavní navigace

Perl a svině

9. 3. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Boj proti filtrování výměny sdílených souborů v Napsteru začíná nabírat na intenzitě, stejně jako boj proti prolomení kódování DVD nosičů. Odpůrci omezování digitální distribuce však umějí nasadit na hrubý pytel ještě hrubší záplatu i pracovat s hodinářskou jemností. Příkladem budiž dvě novinky - Pig Encoder a perlový program grpff.

S odpůrci snah o okleštění a regulování elektronické distribuce uměleckých děl je to podobné jako s příslovečnou pohádkovou saní – jednu hlavu usekneš, ale na jejím místě hned vyrostou tři další. A tak se vrata za nikým neřízenou distribucí hudebních souborů prostřednictvím Napsteru ještě ani nestačila pořádně zabouchnout a už jsou tu první pohrobci, rafinovaně obcházející nově nastolená pravidla.

Uživatelé AOL Instant Messengeru (AIM) již delší dobu mohou využívat nabídky jednoho z klonů Napsteru, peer-to-peer sítě Aimster. A právě tvůrčí základna tohoto file-sharingového systému přišla s Pig Encoderem, nástrojem, umožňujícím obelstít nově zaváděné blokování přístupu ke copyrightovaným skladbám. Princip Pig Encoderu je prajednoduchý a vychází prý ze zábavy převelice oblíbené u amerických studentů. Tato junda zove Pig Latin a spočívá v tom, že její účastníci v mluveném či psaném projevu přesouvají prvá písmena slov na místa poslední. Ýsledkemv souj akp akovátot lovas a ětyv. Použijete-li tedy tento princip například na názvy empétrojek, budete si místo Britney Spears – Oops I Did It Again.mp3 stahovat ritneyB pearsS – opsO I idD tI gainA.mp3. A Prasečí kodér vám ušetří práci.

Poněkud úsměvná je snaha autorů tohoto superkódování pro 21. století přesvědčit jeho uživatele, aby nikomu nevyzrazovali důmyslný princip šifry. Nahrávací společnosti prý jej sice pravděpodobně brzy prohlédnou (že by?), ale nebude to hned tak – asi proto, že se jedná o pořádný oříšek. Každopádně si tipnu, že jakmile se Napster a spol. vyzbrojí proti Pig Encoderu, bude tu Pig Encoder 2.0. „Echtovní“ Pig Latin totiž ještě na konec slov přidává znaleckou příponu „-ay“. ritneyBay pearsSay – opsOay idDay tIay gainAay.mp3. owWay!

Odpor proti kamenickým nepřátelům má ovšem tisíce podob, přece jen poněkud sofistikovaněji na to šli tvůrci programu grpff. Tentokrát se už nejedná o guerillový odboj proti organizaci RIAA (Recording Industry Association of Americe), ale o vyjádření nelibosti s počínáním jejího filmového protějšku MPAA (Motion Picture Association of America). Té se sice také nelíbí Napster, ale ještě větší hlavu jí dělá prolomení kódování DVD nosičů, které umožňuje následné kopírování dat na hard disky a kamkoli dál dle uvážení a libovůle piráta. K tomu se používá „zakázaný“ program DeCSS, zakázaný dokonce natolik, že bylo soudně postaveno mimo zákon jeho vystavování na webových stránkách. Podobně absurdní soudní výrok se však musel dočkat adekvátně absurdní odezvy: tou se vzápětí stala trička s přetištěným kompletním zdrojovým kódem nebo skladba Descramble, ve které je pro změnu tento kód přezpíván.

Grpff se však svou podstatou stává ještě větším výsměchem snahám MPAA omezovat digitální distribuci děl (snahám navíc povýtce poloamatérským). Tu samou práci, co dnes již oficiálně ilegální DeCSS, totiž nově zastane krátký, sedmiřádkový kód v Perlu. Jeho autoři Keith Winstein a Marc Horowitz doufají, že elegance a stručnost programu, který není obtížné komplet vměstnat na vizitku či do emailové signatury (jak již začali mnozí činit), ukáží, jak marné a směšné jsou snahy zakázat šíření podobných utilit. Cituji:

ebf - partner 1

#!/usr/bin/perl -w
# 531-byte qrpff-fast, Keith Winstein and Marc Horowitz <sipb-iap-dvd@mit.edu>
# MPEG 2 PS VOB file on stdin -> descrambled output on stdout
# arguments: title key bytes in least to most-significant order
$_='while(read+STDIN,$_,2048){$a=29;$b=73;$c=142;$t=255;@t=map{$_%16or$t^=$c^=(
$m=(11,10,116,100,11,122,20,100)[$_/16%8])&110;$t^=(72,@z=(64,72,$a^=12*($_%16
-2?0:$m&17)),$b^=$_%64?12:0,@z)[$_%8]}(16..271);if((@a=unx"C*",$_)[20]&48){$h
=5;$_=unxb24,join"",@b=map{xB8,unxb8,chr($_^$a[--$h+84])}@ARGV;s/...$/1$&/;$
d=unxV,xb25,$_;$e=256|(ord$b[4])<<9|ord$b[3];$d=$d>>8^($f=$t&($d>>12^$d>>4^
$d^$d/8))<<17,$e=$e>>8^($t&($g=($q=$e>>14&7^$e)^$q*8^$q<<6))<<9,$_=$t[$_]^
(($h>>=8)+=$f+(~$g&$t))for@a[128..$#a]}print+x"C*",@a}';s/x/pack+/g;eval

Dnes už se tedy zdá skoro zbytečné tipovat, kdo tenhle závod na dlouhé tratě vydrží déle, jestli oficiální distributoři nebo jejich protivníci, kteří už ani necítí potřebu skrývat se v programátorském undergroundu. Spíš bychom mohli začít uzavírat sázky na to, kolik následníků Napsteru se vynoří týdně a jak rychle se objeví ještě jednodušší kód na dešifrování DVD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem časopisu Internet. Tento časopis se specializuje zejména na začátečníky a středně pokročilé uživatele Internetu, osobním autorovým cílem je neztratit ze zřetele schopnosti, m...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).