Hlavní navigace

Petr Dvořák: Pokud se do pěti let nevyřeší financování ČT, budeme muset omezit vlastní tvorbu

9. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rada České televize otevřela Pandořinu skříňku: začala diskutovat o zvýšení koncesionářského poplatku nebo jiných způsobech řešení financování veřejnoprávní televize

Česká televize se do pěti let dostane do situace, kdy bez vyššího televizního poplatku nebo dalších peněz, například z odpočtů DPH, nebude moci udržet nynější vysoký standard svého programu. Radním ČT to na dnešním zasedání řekl generální ředitel Petr Dvořák. „Pokud se do pěti let nenavýší televizní poplatek nebo se nevyřeší financování ČT, budeme muset začít omezovat vlastní tvorbu,“ řekl doslova. Televizní poplatek nyní činí 135 korun měsíčně, naposledy se zvyšoval v roce 2008 v souvislosti s televizní digitalizací a rušením reklamy ve vysílání ČT.

BRAND24

K TÉMATU: Ředitel ČT: Není normální, že se nezvyšuje koncesionářský poplatek

„Koncesionářský poplatek devalvoval, dnes už má hodnotu jen okolo 120 korun,“ konstatoval radní Jan Prokeš. O zvyšování televizního poplatku ale radní zatím nechtějí příliš mluvit, podle některých z nich totiž není politicky průchodné. Nová radní Ivana Levá, do loňského roku poslankyně za KSČM, se ale otevřeně kloní k možnosti návratu reklamy do vysílání ČT. O tu Kavčí hory přišly v roce 2011, v souvislosti se zvyšováním koncesionářského poplatku během televizní digitalizace a osvobození od plateb do Státního fondu na podporu české kinematografie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).