Hlavní navigace

Petr Štěpánek vydává další knihu o prohrané arbitráži státu se CME

8. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
8. 12. 2008

Radní Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Petr Štěpánek dnes křtí v pražském knihkupectví Academia ve Vodičkově ulici další, v pořadí již druhou knihu na téma prohrané mezinárodní arbitráže mezi Českou republikou a společností CME o nedostatečnou ochranu investic CME do televize Nova. Štěpánek byl v době sporu mezi CME a bývalým ředitelem televize Nova Vladimírem Železným místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Radu později kvůli prohrané arbitráži na návrh Poslanecké sněmovny odvolal tehdejší premiér Vladimír Špidla. Odvolaní radní podali proti tomuto rozhodnutí žalobu a domáhali se zaplacení ušlé mzdy za celé jejich funkční období. Štěpánek popisuje svoji novou knihu jako „podrobnou faktografickou rekapitulaci kauzy arbitráže o TV Nova“. Minulou knihu na stejné téma, kterou nyní po jednotlivých kapitolách vydává server RadioTV.cz, však pamětníci kauzy TV Nova označují za nepřesnou a v mnoha pasážích účelově přetočenou.

MMF24

Štěpánek si i v nové knize opakovaně klade otázku, zda zástupci českého státu před arbitrážním tribunálem skutečně svědčili ve prospěch České republiky, nebo CME. Firma, která na českém státu vysoudila 10 miliard korun, za stejnou sumu později znovu koupila většinový podíl v televizi Nova od finanční skupiny PPF. Ještě předtím PPF zbavila Vladimíra Železného funkce generálního ředitele v televizi, ale na základě gentlemanské dohody ho ještě v době jeho ředitelování nechala úspěšně kandidovat do českého Senátu. Později Železný uspěl také ve volbách do Evropského parlamentu.

Kmotrem Štěpánkovy nové knihy je Ladislav Jakl, tajemník prezidenta republiky Václava Klause, a komentátor Rádia Svobodná Evropa Jefim Fištejn. Minulou Štěpánkovu knihu na stejné téma pokřtil předseda ODS a premiér Mirek Topolánek, na jehož nedávném brífinku po prohraných krajských a senátních volbách, přenášeném živě na ČT 24, se rovněž objevil Petr Štěpánek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).