Hlavní navigace

Pilotní DAB+ vysílání Českého rozhlasu bude pokračovat i v druhé polovině letošního roku

1. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: archiv autora
Český rozhlas bude ještě minimálně dalších pět měsíců využívat služeb Českých Radiokomunikací pro experimentální vysílání vybraných stanic ve formátu DAB+ na území hlavního města Prahy a jejího bezprostředního okolí.

Končící povolení prodloužil Český telekomunikační úřad do konce letošního listopadu. Český rozhlas prostřednictvím související tiskové zprávy opětovně deklaroval, že „je na digitalizaci připraven, chybí mu ale stále potřebná legislativa“. Během letošního dubna a května pak na žádost Českého rozhlasu proběhlo měření pokrytí signálem vysílače DAB+ Praha v oblasti hlavního města a okolí. Z analýzy získaných dat je podle vyjádření tiskového mluvčího Jiřího Hošny zřejmé, že „naměřené pokrytí je srovnatelné s pokrytím předpovídaným“.

Český rozhlas dlouhodobě digitalizaci podporuje a DAB jako jedna z platforem šíření rozhlasového vysílání patří mezi priority. Očekáváme, že prodloužení experimentálního vysílání nás posune dopředu jak v oblasti osvěty, tedy toho, co digitalizace přináší, tak i v oblasti příslušné legislativy, dodal generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Podle Zavorala se Českému rozhlasu díky digitalizaci dlouhodobě otevírají možnosti, jak nabídnout posluchačům dokonalejší veřejnou službu, „zejména v podobě širší programové nabídky, kvalitního přenosu vysílání nebo nových multimediálních služeb“.

BRAND24

René Zavoral

Spuštění experimentálního vysílání digitálního rádia v Praze s dosahem až sedmnáct procent populace celé republiky bylo jedním ze strategických cílů Českého rozhlasu. Jsem rád, že proběhlé měření potvrdilo nejen naše předpoklady ohledně pokrytí, ale i správnost směru, kterým se Český rozhlas vydal, doplnil Karel Zýka, technický ředitel Českého rozhlasu.

Český rozhlas podle Zýky „jde digitalizaci dlouhodobě naproti a je na ni připraven“. V loňském roce představil svoji koncepci rozvoje rozhlasového digitálního vysílání a v srpnu pak ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi spustil zmíněné experimentální, ale plnohodnotné vysílání digitálního multiplexu DAB Praha ze žižkovského vysílače. V tomto multiplexu jsou zahrnuty jak všechny celoplošné, tak i speciální stanice Českého rozhlasu.

Karel Zýka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).