Hlavní navigace

Pinme.cz je dokonalý klon Pinterest.com. Takhle se to má dělat?

25. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Český Internet je dost často kritizován pro zvyk ve spouštění kopií. Zdaleka ale neplatí to, že pokud prostě něco na 100 % okopírujete, stanete se automaticky českou internetovou jedničkou. Podívejme se na případ Pinme versus Pinterest.

Na www.pinme.cz najdete dokonalý klon www.pinterest.com, tak dokonalý, že skoro musím obdivovat toho, kdo tenhle klon vytvořil. Na druhou stranu je to ale svým způsobem smutné.

Tolik lidské práce vynaložené na to, že někdo pouze prakticky 100% okopíruje službu, nápad i funkčnost někoho jiného. Část práce si sice ulehčil automatickým překladem (v „obchodních podmínkách“ najdete typické perly z Google Translate), ale nic se nemění na tom, že odvedl velmi dobrou práci.

Bližší pohled na www.pinme.cz je nakonec ještě smutnější. „Zdenek Slavik“ (viz FORPSI-GAS-S412056) coby vlastník domény je také jediným, kdo kopii Pinterest.com něčím naplnil, jinak zeje prázdnotou. A protože PinMe funguje na pozvánky, je velmi malá pravděpodobnost, že by mělo jakoukoliv šanci na rozšíření – alespoň tuhle chybu nemusel tvůrce udělat. Pokud byste si mysleli, že vám snad pozvánka po odevzdání e-mailu skrz žádost přijde, není tomu tak. 

Pokud byste snad uvažovali nad vyzkoušením, asi to nebude nejlepší nápad. Obchodní podmínky jsou automaticky přeložené, bez jakéhokoliv významu a smyslu. Ochrana osobních údajů je ve stavu „Stránka se připravuje“ a Kontakt tradičně neexistuje. Prostě taková typicky anonymní služba, které byste teoreticky měli svěřit své údaje. A v ještě horším případě jí dát přístup k informacím z Facebooku či Twitteru.

Zdenka Slavika (omluvám se, ale netuším kde má háčky a čárky) můžete zkoušet kontaktovat přes formulář, ale odpověď dorazila pouze od robota, tedy v podobě kopie toho, na co se ptáte. Zajímalo mě hlavně, jestli považuje za správně a legální vytvořit takřka 100% kopii Pinterestu. Odpověď na dotazy nedorazila ani po dvou dnech čekání. 

KL24

Pokud budete „Zdenka Slavika“ hledat, tak ze záznamů CZ.NICu plyne, že je to velmi pravděpodobně tento Zdeněk Slavík. Jedné je na něm ale trochu zvláštní, jde o výrobu oděvů, kromě kožešinových výrobků, výrobu dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků, kromě nábytku. Ale také instalaci průmyslových strojů a zařízení. A samozřejmě obvyklou výrobu, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Jako vždy, i zde ale platí důležité upozornění, že záznamy u CZ.NIC bývají běžně podvržené. 

Jak už bylo zmíněno, určitým způsobem má autor PinMe.cz můj obdiv. Ale v zásadě je obtížné pochopit smysl. K čemu je dobré věnovat čas a úsilí na vytvoření 100% kopie? Něčemu, co je samozřejmě nelegální, ale v tomto konkrétním případě také bez reálné naděje na úspěch. Je to asi totéž, jako kdyby se někdo pokoušel vytvořit 100% přesnou kopii Facebooku (pokusů už bylo několik).

Samotné spuštění s neexistujícími Kontakty, chybějícími Pravidly ochrany soukromí, automaticky přeloženými Podmínkami užívání a řadou dalších „vad na kráse“ pak navíc znamená, že provozovatel nevyužil velké možnosti svést se na případné vlně zviditelnění, vyvolané právě tím, že měl „tu drzost“ vytvořit klon někoho zcela jiného. Klon, který vydrží přesně do momentu, než dorazí dopis od právní kanceláře zastupující Pinterest. Tak jako tomu bylo doposud u (takřka) všech klonů na českém Internetu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).