Hlavní navigace

Pioneers Unplugged — večerní inspirace a výměna nápadů i zkušeností

14. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Nechvíle
Na „Pioneers Unplugged“ nedorazilo zdaleka tolik lidí, kolik by se do prostoru TechSquare vešlo, ale kdo přišli, odcházeli většinou spokojeni.

Ve čtvrtek večer se v pražském TechSquare poprvé v Praze a poprvé mimo Vídeň uskutečnilo setkání pod novou značkou „Pioneers Unplugged“, za níž stojí pořadatelé říjnového vídeňského festivalu „Pioneers“; pro ně jsou tyto odlehčené, komorní počiny i příležitostí k marketingu vlastního festivalu. (Vstup na něj totiž není zrovna za hubičku.)

Mimochodem, příjem přihlášek startupů do festivalové soutěže o €25 000 se otevře 1. června.

Pioneers Unplugged v pražském TechSquare
Autor: © Jan Nechvíle

Pioneers Unplugged v pražském TechSquare

Martin Rehák: Vyvíjejte něco jedinečného, co pak nepůjde snadno napodobit

Se stěžejním příspěvkem vystoupil Martin Rehák, jenž spolu s Michalem Pěchoučkem před několika lety založil Cognitive Security; ta je nyní 100% vlastněná Ciscem a Martin Rehák se stal jedním z hlavních bezpečnostních inženýrů Cisca.

Martin Rehák na Pioneers Unplugged
Autor: © Jan Nechvíle

Martin Rehák na Pioneers Unplugged

Mísil povídání o tom, čím se zabývá Cognitive Security, s radami podnikatelům. Podle Martina Reháka má být firma založena na takovém poslání, které nelze snadno napodobit; mnoho startupů se prý snaží jen o něco rychlého a laciného.

Na to zazněla připomínka, že pak je ovšem potíž s financováním, protože na náročný vývoj se u nás těžko sežene andělský investor, a Martin Rehák připustil, že oni si mohli dovolit léta vyvíjet základ své technologie díky tomu, že to dělali v rámci výzkumu na škole, financovaného americkou vládou.

(Vyhrát nějakou soutěž je další způsob, jak získat trochu peněz.)

Martin Rehák také zmínil, že chcete‑li firmu časem prodat — a ne tak, aby ji někdo potom jen zavřel, ale tak, aby váš výtvor nadále pokračoval — budujte ji s vidinou toho, jaké větší společnosti byste se mohli hodit a jak byste do ní svým řešením zapadli.

Uvedl i to, že Cognitive Security se prodalo Ciscu také proto, že vlastními silami si nedokázali zajistit dostatečný prodej zákazníkům, a bylo by v jejich případě prostě mrháním časem zakladatelů, kdyby se zabývali prodejem namísto výzkumem a vývojem.

Jak budeme ovládat počítače za několik let?

„Takhle malý je Leap Motion,“ ukazuje Richard Hořín
Autor: © Jan Nechvíle

„Takhle malý je ovladač Leap Motion,“ ukazuje Richard Hořín

Ovladač Leap Motion přišli předvést Petr FodorRichard Hořín, kteří společně tvoří jako Flow Studio. Získali totiž vývojářské kusy, kterých byl jen omezený počet. Leap Motion snímá ruku a její pohyby — prý několikrát přesněji než Kinect — a na trhu se má objevit 22. července za cenu 80 dolarů.

Snímač je docela malý a pokládá se volně na stůl. Rukou se hýbá nad ním. Snímač pokrývá asi krychlový metr prostoru nad sebou. Flow Studio předváděli ovládání na vlastní jednoduché hře.

Očekávají, že podobné snímače budou za několik let běžnou součástí počítačů, a připouštějí, že Leap Motion stávající způsoby ovládání doplní, ale nenahradí.

Účastníci si zkoušejí Leap Motion
Autor: © Jan Nechvíle

Účastníci si zkoušejí Leap Motion

Bolí z ovládání ruka? Tak po deseti minutách soustavných pohybů bez podepření ano, a s tím musí návrhář počítat a navrhnout hru (anebo software obecně) tak, aby úseky ovládání rukou ve vzduchu byly kratší a uživatel si mohl odpočinout.

Je to budoucnost ovládání počítačů?

Nemyslím, že o gestech ve vzduchu by se mělo uvažovat odděleně od gest dotykových, jakkoli se jejich snímání liší technologicky. (To je uživateli jedno.)

Nevýhoda osamoceného Leap Motion bez návaznosti na ovládání dotykové spočívá v tom, že pokud jde o interakci s určitým jednotlivým místem na obrazovce, pak ta je stále zprostředkovávána skrze nepřirozený a nadbytečný mezistupeň kursoru: musíte sledovat znázornění toho bodu na obrazovce, kam si počítač myslí, že ukazujete — jinak se s ním nedorozumíte.

Že snímač se volně pokládá na plochu před obrazovkou, jeho poloha vůči obrazu není dána. To by řešil teprve snímač napevno vestavěný třeba v notebooku — ale ne ve všech rovinách, ledaže by byl ve víku displeje, protože displej můžete naklápět.

V závěru „Pioneers Unplugged“ promítli pořadatelé pro srovnání video představující ovladač MYO. To je pro změnu návlek na předloktí, který namísto přímého snímání polohy dlaně a prstů raději snímá vzruchy procházející svaly na předloktí, a z nich pohyb ruky odvozuje. Petr Fodor však pochybuje, že to je způsob stejně přesný jako Leap Motion.

Mimoto, bude‑li jednou něco jako Leap Motion v každém notebooku nebo tabletu, nebude mít mnoho lidí potřebu navlékat si MYO jen proto, aby vsedě ovládali počítač, ale MYO by mohlo najít využití jiná.

Jak Lukáš Haraga k pivotu přišel

Lukáš Haraga dostal příležitost představit projekt Air Charts. Lukáš je jedním z účastníků současného StartupYardu. Do něj byl s dalšími dvěma spolupracovníky přijat s projektem HowDoI Turorials, kterým vyhrál podzimní Startup Live. Jenže pozdější reakce mentorů na projekt byly přinejlepším vlažné, a jeden z nich, Miloš Endrle (Geewa) začal rozvíjet nápady, co jiného a mnohem potřebnějšího by se dalo udělat s vizualizační vrstvou dosud vyvinutou pro HowDoI Tutorials. Nakonec je z toho „absolutní pivot“ na Air Charts.

Lukáš Haraga
Autor: © Jan Nechvíle

Lukáš Haraga

V prvním kroku to má být jen plugin pro Chrome, který bude umět vytáhnout data z Google Analytics a znázornit je nad webovou stránkou, které se týkají — a to mnohem lépe, než co nyní dokáží sama Google Analytics.

UX DAy - tip 2

Air Charts má také zpřístupnit lepší měření chování uživatele ve webových aplikacích; nejprve přes „hacky“ pro Google Analytics, ale projekt by se časem mohl vyvinout v samostatné analytické řešení.

Lukáš tvrdí, že 30 % webů není dnes měřeno vůbec, a že vedle převažujících Google Analytics má ostatní konkurence jen procenta nebo dokonce jen zlomky procent trhu, a vidí na něm proto příležitost.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).