Hlavní navigace

Pirátským příjmem může být i sdílení placených programů ve více domácnostech

8. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Digitální kabelová televize DVB-C Autor: 115393
8. 6. 2009

Nejen samotný příjem placených programů prostřednictvím nalomeného kódovacího systému a veřejných přístupových klíčů ale i společné sdílení placených programů několika domácnostmi může být považováno za nelegální příjem. V rozhovoru pro server Digizone.cz o tom mluví Markéta Prchalová, šéfka České protipirátské unie.

Často řešíme rozvod kanálů prostřednictvím STA (společných televizních antén, pozn. red.). Dům si např. koupí tři karty, aby mohl přijímat tři prémiové kanály, rozvede to do STA a zpřístupní to všem partajím, které zde jsou. Nejčastěji se na to přijde tím, že dům např. přestane být zákazníkem kabelové televize, která nabízí to samé, ale každá z domácností by si musela platit vlastní přípojku, říká Prchalová. Tresty za podobné jednání nejsou nijak malé. Pokud jde o provozování STA se satelitními, digitálními či zakódovanými programy, jde o jednání, ke kterému je zapotřebí souhlas vysílatelů, ale i ochranných organizací a kolektivních správců práv. Pokud provozovatel toto povolení nemá, tak porušuje autorské právo a hrozí mu buď pokuta za správní delikt podle autorského zákona ve výši až 150 tisíc korun, nebo pokud je to posouzeno jako trestný čin, tak trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do výše pěti milionů korun a propadnutí věci, které k příjmu a neoprávněnému užití programů sloužily.

KL24

Protipirátská unie se snaží podobným deliktům předcházet, nicméně její šéfka přiznává, že řešení pirátského příjmu by mělo být především v zájmu poskytovatele služby. Prioritně si toto musí pohlídat sami poskytovatelé služeb, které jsou zneužívány. Je to jejich starost a pokud to nedělají aktivně nebo nepověří nás či někoho jiného, aby s tím něco dělal, tak se s tím nic neděje. Policie v těchto věcech jedná pouze na podnět.

Celý rozhovor s Markétou Prchalovou si můžete přečíst zítra na Digizone.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).