Hlavní navigace

Po Babišovi se s Čechy v Silicon Valley setkal také Sobotka, byl i ve SpaceX

12. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Vláda.cz
Premiér Bohuslav Sobotka během cesty do Států navštívil i Silicon Valley. Žádná revoluce v podpoře startupů se ale nechystá.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se během své poslední cesty do Spojených států na začátku dubna zastavil také v Silicon Valley, kde společně s honorárním konzulem Richardem Pivničkou a šéfem CzechInvestu Karlem Kučerou hovořil s českými technologickými podnikateli, kteří v okolí San Franciska působí.

Na schůzce se podle informací Lupy objevili zástupci firem jako GoodData, STRV (David Semerád), Apiary (Jakub Nešetřil), Avast (Ondřej Vlček) nebo investičního fondu Metatron Global. Ve výsledku ale nešlo o žádné zásadní jednání.

„Bylo fajn se potkat s premiérem, ale bylo to ještě daleko méně konkrétní, než s Andrejem Babišem. Takže to bylo spíše takové formální zdvořilé pozdravení a lehké popovídání ohledně startupů v Česku a ve Státech,“ popsal Lupě šéf STRV David Semerád.

Setkání premiéra Bohuslava Sobotky a šéfa CzechInvestu Karla Kučery s českými firmami v Silicon Valley.
Autor: Úřad vlády ČR

Setkání premiéra Bohuslava Sobotky a šéfa CzechInvestu Karla Kučery s českými firmami v Silicon Valley.

Zmiňovaný ministr financí se do Silicon Valley na vlastní náklady vydal zhruba před rokem. Na podobné schůzce, kde byl i šéf CzechInvestu na západním pobřeží Roman Horáček, řekl, že startupům příliš nerozumí a že se o nich chce něco dozvědět. Domlouval se i základní seznam bodů, který by měl začínajícím firmám v Česku pomoci, třeba flexibilnější zaměstnávání a podobně.

Od té doby se ale nic moc nestalo. Babiš se ke startupům naposledy přihlásil na otevírání Prague Startup Centre, kde dělal podporu stranické kolegyni a pražské primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). Právě hlavní město provoz startupového centra podporuje. Babiš v paláci Adria řekl, že také kdysi měl takový startup jménem Agrofert.

Premiér Bohuslav Sobotka v centrálě SpaceX.
Autor: Úřad vlády ČR

Premiér Bohuslav Sobotka v centrále SpaceX.

Premiér Sobotka se každopádně během pobytu ve Státech o technologická témata otřel vícekrát. „Ráno jsem se ve Washingtonu setkal se zástupci amerických firem, které u nás podnikají či mají zájem investovat, převažovalo IT. A chválili si Brno,“ vzkázal například.

BRAND24

Sobotka se rovněž podíval do centrály kalifornské vesmírné společnosti SpaceX. Sešel se i se zástupci vedení a Čechem Davidem Pavlíkem, který ve firmě Elona Muska působí jako Software Automation Program Manager – zjednodušeně řečeno pomáhá rychle zpracovávat data a informace.

Ředitel CzechInvestu Karel Kučera pak pokračoval na recepci s investory a technologickými firmami, zúčastnilo se jí třeba Cisco. To nyní v Česku patří k zajímavým investorům. V Praze provozuje výzkumné a vývojové centrum, podílí se na dalších projektech na ČVUT a Michal Pěchouček patří do týmu technologického šéfa (CTO) celého Cisca a mimo jiné má na starost akvizice datově-analytických firem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).