Hlavní navigace

Počet volných IPv4 adres klesl na pět procent

6. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počet volných adres IPv4 se dál povážlivě tenčí. Nyní jde už jen o pět procent. Dnes ráno byly další dva velké adresní bloky (velikosti 16777216 adres) přiděleny do regionu Asie-Pacifik. Jde konkrétně o bloky 101.0.0.0/8 a 49.0.0.0/8, referuje Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC. Zajímavostí je, že se v červenci hned dvě africké země dostaly na seznam deseti států s nejvíce nově alokovanými adresami, Šlo konkrétně o Egypt a Jihoafrickou republiku. Ale jinak stále platí, že nejvíce alokuje Čína,…

Počet volných adres IPv4 se dál povážlivě tenčí. Nyní jde už jen o pět procent. Dnes ráno byly další dva velké adresní bloky (velikosti 16777216 adres) přiděleny do regionu Asie-Pacifik. Jde konkrétně o bloky 101.0.0.0/8 a 49.0.0.0/8, referuje Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC. Zajímavostí je, že se v červenci hned dvě africké země dostaly na seznam deseti států s nejvíce nově alokovanými adresami, Šlo konkrétně o Egypt a Jihoafrickou republiku. Ale jinak stále platí, že nejvíce alokuje Čína, tentokrát následovaná Koreou. Tyto dvě země si vzaly stejně adresního prostoru jako celý zbytek světa dohromady, to je něco přes 10 miliónů adres, uvádí Ondřej Filip.

V porovnání s těmito čísly je česká spotřeba adres úsměvná. Češi alokovali v srpnu pouze 8192 adres. Inu je zřejmé, že my středoevropané oddálit konec „starého Internetu“ nemůžeme, naše role je v tomto procesu nepodstatná. My se můžeme pouze připravovat na situaci kdy ten konec přijde a to tedy znamená zavádět nový protokol IPv6, konstatuje Ondřej Filip na blogu sdružení CZ.NIC. Tématu se věnuje také nedávný článek Konec IPv4 se blíží, o tom nemůže být pochyb z našeho sesterského serveru Root.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).