Hlavní navigace

Pod Lupou: Magazíny pro motoristy

24. 10. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Již málokterý internetový magazín pro motoristy si vystačí s pouhými články. Právě proto jsme si za magazíny určené především řidičům dovolili považovat i internetové stránky, které kromě magazínových textů nabízejí i mnoho dalších motoristických služeb jako třeba nákup, prodej, financování či pojištění.

AUTO.CZ

748

Úvodní stránka jednoho z nejstarších automobilových webů působí na první pohled nepřehledně. Může za to pevná šířka, která je přeplněna záplavou grafiky. Navíc neznalému návštěvníkovi může chvilku trvat rozpoznání obrazových navigačních prvků od reklamních ploch. Naštěstí je hned v záhlaví rozbalovací menu se základní nabídkou. Po načtení příslušné oblasti serveru se vedle hlavního rozbalovacího menu objeví ještě další (upřesňující).

A je rozhodně z čeho vybírat. V magazínu je zhruba 250 vlastních testů automobilů mnoha značek, přičemž u některých si lze prohlédnout interiér vozu pomocí 3D panoramatických snímků, crash testy (včetně asi stovky videí) apod. V katalogu se pod konkrétním modelem vybrané značky automobilů skrývají odkazy na testy z magazínu, fotogalerie, technické údaje a ceny vozu nebo odkaz na tabulky prodejnosti vozů v České republice.

Na adrese news.auto.cz najdete denní aktuality Auto news. Kromě toho se na Auto.cz čas od času objevují speciály, ten zatím poslední byl věnován autosalonu v Paříži. Tipovací soutěže na výsledky MS Rallye a GP Formule 1 se podle zástupce provozovatele webu Auto.cz Ondřeje Bobala zúčastnilo loni přes osm tisícovek registrovaných tipujících. Zmíněný web nabízí svým návštěvníkům i vyhledávání v databázích ojetých vozů, přičemž se vybírá z nabídky Tipcars a AAA Auto.

AUTO.SEZNAM.CZ

749

V dubnu letošního roku rozšířil největší tuzemský portál své portfolio o nabídku služeb pro automobilisty. Graficky úsporná, ale přesto (a možná právě proto) přehledná úvodní stránka spolu s jednoznačně znějícími názvy rubrik (Kup Auto, Pojisti Auto, Financuj Auto apod.) zaručuje, že typický návštěvník Seznamu by se neměl ztratit ani zde.

Již dříve Seznam nabízel sekci věnovanou zájemcům o nákup či prodej automobilů, ve které nechyběly ani informace o financování a pojištění automobilů. K dalšímu rozšíření služeb došlo ve spolupráci s Ústředním automotoklubem ČR (ÚAMK), kdy se nově objevily sekce Služby motoristům (dopravní informace, kalendář akcí pořádaných ÚAMK atd.) a Provoz v ulicích Prahy (přehled aktuálních dopravních omezení).

Již od prosince 1998 je však nedílnou součástí Seznamu magazín AutoNovinky. Kromě jeho adresy (auto.novinky.cz) naznačuje spřízněnost se známým zábavním magazínem i samotná grafická podoba automagazínu. Jak mi sdělil jeho šéfredaktor Roman Trojna, v blízké budoucnosti se chystá ještě užší propojení newsového serveru AutoNovinky a speciálu Auto.Seznam.cz.

AUTO.IDNES.CZ

750

Být bez automobilové přílohy si zpravodajský server rozměrů iDnes netroufl. Již kvůli potenciálu silného vydavatelství zde nemohou chybět publicistické články, ale perly typu: „(…) litrovém agregátu 1,4 (…)“ bych zde nečekal. I na auto.idnes.cz však najdete i mnoho specializovaných příloh.

Na mapový server iDnes budete odkázáni po kliknutí na odkaz Plánovač cest. S blížící se zimou motoristům přijde vhod aktuální příloha o pneumatikách Pneu podzim/zima. Pod křídla portálu iDnes patří i databáze cen benzínu, díky které máte možnost porovnat cenovou nabídku čerpacích stanic buď podle jednotlivých regionů České republiky nebo podle silničních tahů. Informace o aktuální dopravní situaci v České republice a Praze zde leží na bedrech společnosti Autoklub Bohemia Assistance (ABA), zájemci o nákup nových vozů jsou odkazováni na nabídku služby Automodul.

Podle zdrojů iDnes je mezi čtenáři auto.idnes.cz 95 procent mužů a 69 procent čtenářů je ve věku do 32 let. Převažují středoškolsky vzdělaní uživatelé (51 procent), následují vysokoškolsky vzdělaní (42 procent) a jen pouhá tři procenta návštěvníků mají výuční list.

CENTRUM.CZ AUTO

751

Kromě obvyklé dávky automobilových novinek a testů zde najdete také poněkud neobvyklejší informace. Příkladem budiž sazebník pokut (nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, zakázané zastavení apod.) v sekci Autofinance. Chystáte-li se na zahraniční cestu, mohly by se hodit informace o dopravních předpisech v několika desítkách evropských zemí. Tvůrci webu nezapomněli ani na řidiče motocyklů či užitkových vozů.

Za velké plus pro Centrum.cz Auto lze též považovat spolupráci s motoristickou redakcí rozhlasové stanice ČRo 1 – Radiožurnál, která připravuje populární pořad Motožurnál. Na adrese motozurnal.cen­trum.cz tak najdete vše podstatné z této populární rozhlasové relace. Prostřednictvím Přímé linky reprezentované webovým formulářem se můžete na obsahu vysílání dokonce sami podílet položením motoristického dotazu. O aktuální situaci na českých silnicích se dozvíte prostřednictvím propojení se Zelenou vlnou Českého rozhlasu.

TISCALI AUTO MOTO

Portál Tiscali se za svůj automobilový speciál nemusí stydět, neboť obsahuje vše podstatné, co se od něj očekává. Zásluhu na tom jistě má i spolupráce s již jednou v článku zmíněným ÚAMK. Jako perličku lze doporučit sekci Multimédia se zajímavými videozáznamy (havárie, kuriozity, žertovné filmy).

AUTOMOBIL.CZ

Tvůrci magazínu spíše než na testy automobilů vsadili na služby motoristům. Důkazem je například databáze čerpacích stanic LPG, která najde své uplatnění mezi řidiči vozidel, kteří vyměnili část svého zavazadlového provozu za úsporný provoz auta. Ještě větší úspory dosáhnete používáním aplikace Autostop On-Line, díky které si buď vyberete stopaře ještě na Internetu nebo si naopak na Internetu auto „stopnete“.

AUTOREVUE.CZ

Svého vydavatele AutoRevue nezapře již kvůli své výrazné grafické podobě s magazínem Mobilmania. V červenci letošního roku se z AutoRevue stal magazín s na Internetu málo vídanou týdenní periodicitou. Přilákat čtenáře k častější návštěvě by měly sloužit aktuálně vydávané krátké zprávy.

AUTO.ATLAS.CZ

Motoristický magazín na portálu Atlas připravuje společnost InterAuto, která pořádá mimo jiné i anketu Auto Internetu. Zaměření webu je orientováno především na prodej nových a ojetých vozů, ale s prázdnou neodejdou ani zájemci o magazínový obsah.

AUTOCASOPIS.CZ

Ocenit musím snahu autorů o naplňování jinde málo frekventovaných rubrik, jakými jsou například rubrika o automobilech s pohonem všech kol (4×4), testy starších vozů nebo rubrika o historii automobilek.

MOTORISTA.CZ

Za konkurenční výhodou tohoto magazínu lze považovat množství obsahu a nezanedbatelnou tuningovou rubriku přinášející rady všem zájemcům o zviditelnění svého vozu mezi ostatními.

AUTOPERISKOP.CZ

KL24

Poněkud násilně vedle sebe působí rubriky Prodeje v ČR a Vtipy. Situace je o to horší, že v rubrice Vtipy navíc žádné nejsou. Nic jiného vás zde pravděpodobně výrazněji neupoutá.

Název magazínu Provozovatel Datum založení Autoři (interní / externí) Návštěvnost
AUTO.ATLAS.CZ InterAuto, s.r.o. 04/02 4/0 1.326*
AUTO.CZ Anima Publishers, s.r.o. 08/97 3/7 4.501*
AUTO.IDNES.CZ Mafra, a.s. 08/01 n/a 2.062*
AUTO.SEZNAM.CZ Seznam.cz, a.s. 03/02 3/2 3.958*
AUTOCASOPIS.CZ www.autocasopis­.cz, s.r.o. 09/01 2/5 3.800***
AUTOMOBIL.CZ RR-Auto jaro 97 n/a 900***
AUTOPERISKOP.CZ Rubín, s.r.o. n/a n/a n/a
AUTOREVUE.CZ Computer Press, a.s. 07/01 1/5 733
CENTRUM.CZ AUTO Netcentrum, s.r.o. 05/01 1/5 1.087*
MOTORISTA.CZ R. Lisický 09/99 5/0 110***
TISCALI AUTO MOTO n/a n/a n/a 368

* počet unikátních návštěvníku za den (zdroj: iAudit, září 2002)
** počet unikátních IP adres za den (zdroj: NET PROJEKT – SPIRaudit index, srpen 2002)
*** počet unikátních IP adres za den (zdroj: vyjádření provozovatele)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).