Hlavní navigace

Podcasting se rozvíji, ale je otázka, kdo ho zaplatí

23. 8. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
23. 8. 2006

Služba podcasting, která lidem s počítačem nebo MP3 přehrávačem umožňuje stahování pořadů a článků z Internetu ve zvukové podobě, se za dva roky své existence čile rozvíjí. Konstatovali to odborníci na problematiku internetového vysílání, kteří se sešli včera na semináři firmy Apple, který byl budoucnosti podcastingu věnovaný. Zvukové nahrávky poskytují – dosud zdarma – ve světě i České republice rozhlasové stanice a tištěné tituly. Výrobu podcastů zvládnou i jednotlivci, kteří by tak chtěli Internet obohatit např. vlastní talk-show. Výtah ze semináře přinesla ČTK.

MMF24

Nově jmenovaný šéf internetových projektů týdeníku Respekt Adam Javůrek agentuře sdělil, že vidí tři možné způsoby komerčního využití podcastingu. Buď bude přímo ve stahovaném souboru vložená reklama, nebo bude tuto službu někdo sponzorovat, třetí možností je zavedení placených odkazů pro podcasting. V blízké budoucnosti by ale placené odkazy nečekal. Konkurence volně šířených podcastů bude natolik zajímavá, že těch placených bude velmi málo. Pokud se budou objevovat, budou třeba z oblasti ekonomiky nebo z oblastí, kde jsou lidé ochotni platit za obsah Internetu, odhaduje Javůrek.

Podle produktového manažera společnosti Apple Petra Němečka, která se technologií zabývá, zaznělo na semináři několik podnětů naznačujících případné komerční využití podcastingů. Ať už to bylo v podobě reklamního nosiče, nebo se dá předpokládat, že můžou být zpoplatněny i přístupy k videocastům, stejně jako je to u placených webových stránek, řekl ČTK Němeček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).