Hlavní navigace

Názory k článku Podle amerického soudce bloggeři nejsou novináři

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2011 12:58

    thr

    Především je dobře dodat, že v občanskoprávním sporu na tom, zda je blogger novinářem až tak moc nezáleží (v USA steně jako v ČR). Prostě daná firma dala žalobu pro poškození jména, úplně stejně, jako u nás žaluje Helenka V. bulvár - pokud blogger nebyl schopen doložit své informace alespoň jako důvodné podezření, tak prostě může být odsouzen k placení odškodného.

    Ten statut "novináře" by byl podstatný spíš v trestněprávních věcech - třeba v článku naťuklá ochrana zdrojů atd., ale to zřejmě nebylo základem sporu. Z občanskoprávního hlediska to má v USA dopad spíš nepřímý - patřičný dodatek ústavy možnost získání odškodného po novinářích komplikuje, nicméně nevylučuje, ani náhodou není tato bloggerka první novinář, který spor o odškodné prohrál ! Lze jen spekulovat o tom, zda by při uznání bloggera za novináře v rozhodování soudce dopady dodatku ústavy převážily a rozsudek by se změnil - možná ano, možná ne...

  • 8. 12. 2011 13:14

    abc (neregistrovaný)

    Novinářská činnost nespadá pod živnostenský zákon. Koncese ani členství v komoře se nevyžaduje. Body 1 a 2 tedy nelze aplikovat.
    Novinář tzv. na volné noze není zaměstnán, nemá tedy ani pracovní smlouvu. Tedy problém s bodem 3.
    Např. sportovní veletrh ISPO chce v takovém případě vidět jméno akreditujícího se v tiráži tištěného média, případně jeho konkrétní výstupy. Skutečně publikovaný novinář ale může doložit třeba faktury za články. Čili to, zda skutečně v nějakém médiu výkonně publikuje/pracuje, doložit lze.

    Váš příklad s firmou Cox asi kulhá. Pak by se libovolný pracovník konkurence mohl označit za "novináře" a psát proti konkurenci.

    Jestliže si někdo pořídí webový deníček, nestává se tím ještě novinářem. Možná kdyby se tím živil (např. motejlek.com) - ale v jakém rozsahu?

  • 9. 12. 2011 9:56

    Karel (neregistrovaný)

    Jenže novinář (nezaměstnanec) je právě "držitel autorských práv". A na to, aby se člověk stal vydavatelem (tedy zaměstnavatelem novinářů) zase není potřeba živnost s nápisem "vydavatel". Tudy cesta nevede.

  • 15. 5. 2012 21:40

    Honza454545 (neregistrovaný)

    Doktor v penzi už není lékař? Instalatér na pracáku není instalatér? Prodavačka zaměstnaná na černo není prodavačka?

    Novinář může být na volné noze. Žádné živnostenské oprávnění netřeba. Pracovní smlouva nemusí mít písemnou formu. Ostatně novinář klidně může pracovat i zadarmo a stále je novinář.

    Novinář je člověk, co informuje o novinkách. Podle mě to nemusí být nutně přes média ani pro veřejnost. Bloger je novinář jak s definice, to kolik má čtenářů, jaké má zisky nebo zda disponuje nějakým papírem je vedlejší.

  • 8. 12. 2011 12:42

    Tom (neregistrovaný)

    Jak "diskuse na téma kdo je a není" ? :-DD

    Jestli někdo je/není cokoliv (prodavač, účetní, učitel, lékař...) se přece pozná následovně:
    1) Platná koncese, případně členství v komoře (je-li dané zákonem)
    2) Platné živnostenské oprávnění ke konkrétní činnosti (nebo jeho obdoba)
    3) Platná pracovní smlouva s popisem dané profese pro někoho, kdo má bod 1) nebo 2).

    --

    Výjimku z tohoto pravidla tvoří pouze "profese", jejichž náplní není žádná činnost, ale jenom VLASTNICTVI MAJETKU - například akcionář, pronajímatel, držitel práv (patentových, autorských atd.).

    Takže jakákoliv diskuse je zbytečná. Pokud na to někdo nemá jakýkoliv PAPÍR (nebo záznam v elektronické databázi), tak NENI NOVINÁŘ.

    Kdyby si blogerka založila firmu, např. "Cox&Co. Inc." a dosadila se jako její ředitelka, tak v ten moment už JE novinář se vším všade :-).

    Ano, rozdíl je to jenom vyplnění pár formulářů a podpisů, ale to je v civilizovaném světě všechno... :-D
    Nakonec manželství je taky jenom jeden podpis na kusu papíru, ale pak se až do smrti divíte co za něj všechno musíte platit :-D

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).