Hlavní navigace

Podoba věcí příštích?

4. 10. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Při návštěvě Tokia jsem si uvědomil, jaký je propastný rozdíl mezi zemí, ve které "je možné se připojit na Internet", a zemí, kde je internetové připojení běžné. Předpokládám, že podobně, jako to vypadá s online komunikací v Japonsku, to bude časem vypadat i ve zbytku světa, a nemůžu se toho dočkat...
Při návštěvě Tokia jsem si uvědomil, jaký je propastný rozdíl mezi zemí, ve které „je možné se připojit na internet“, a zemí, kde je internetové připojení běžné. Předpokládám, že podobně, jako to vypadá s online komunikací v Japonsku, to bude časem vypadat i ve zbytku světa, a nemůžu se toho dočkat…

V našem hotelovém pokoji bylo internetové připojení (placené), ale pokud jste neměli laptop (a nepotřebovali rychlost okolo 5000 kbit/s), mohli jste surfovat zdarma pomocí browseru vestavěného v hotelové televizi! Je pravda, že zadávání adres pomocí dálkového ovládání televizoru je dobrodružné a že prohlížeč nepodporuje cookies ani diakritiku, ale k orientačnímu čtení stránek to stačí. (Televize také tvrdila, že umí prohlížet emaily v libovolném POP3 mailboxu, ale nedonutil jsem ji k tomu.)

1373

Japonské mobilní telefony skýtají svým majitelům neuvěřitelné (pro nás) online možnosti, včetně mnoha různých MMORPG (multiplayer online her). Pokud jedete tokijským metrem, zaručeně uvidíte v okruhu několika metrů nějakého toho Japonce (často v pokročilém věku!), který na svém mobilu kupuje nějaké brnění nebo tluče draka po hlavě.

ebf - partner 1

Ubohý Čech nejenže musí smutně čekat, až něco podobného bude možné na jeho mobilu, ale také má problém, pokud chce v Japonsku aspoň normálně lidsky telefonovat: japonská mobilní síť je totiž naprosto nekompatibilní s našimi telefony a japonské telefony jsou naprosto nekompatibilní s našimi SIM kartami. To je celkem obecně známé. Méně známý je fakt, že existuje nejméně jeden model telefonu (Nokia 6650), vyráběný speciálně za tím účelem, abyste v Japonsku mohli používat svou evropskou SIM kartu a své evropské číslo. Musíte mít samozřejmě povolený roaming a hovory vás stojí majlant, i když voláte tímto telefonem z Japonska do Japonska. Navíc volání rozhodně není tak spolehlivé, jak by se slušelo. Byly problémy se signálem a nejméně 50 procent hovorů se vůbec nespojilo nebo předčasně přerušilo. Pochybuji, že by podobné problémy měli Japonci se svými mobily.

Ti mají problémy nikoliv se svým hardwarem (jejich mobily již běžně podporují přenos videa a online hry s 3D grafikou), ale s „bezpečností dětí“. Viděl jsem totiž reklamní tabuli, která upozorňovala na „Nový telefon naší firmy, který je bezpečný pro vaše děti a ochrání je před pornem a sprosťárnami“. Jak se jim něco takového povedlo? Čím je ten telefon unikátní? Je to prosté, milý Watsone: Nemá internetové připojení!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).