Hlavní navigace

Pokus o otrávení vody přes TeamViewer, EU a USA chtějí zpět výrobu čipů z Asie, rekordní AMD

12. 2. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

MetaHuman Creator Autor: Epic Games
Microsoft a HPE posílají superpočítač do vesmíru. Nástroj MetaHuman umožňuje tvorbu virtuálních obličejů. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Ve floridském městě Oldsmar se útočník na dálku pokusil otrávit pitnou vodu. Přes TeamViewer se dostal do počítače a pokusil se zvýšit hydroxid sodný, což by mohlo vést například k popáleninám. Operátorovi se podařilo jeho aktivity zastavit.

Zmiňovaný průnik nebyl nijak sofistikovaný, jinou společnost ale kybernetický útok zcela odstavil od provozu. Hostingová firma No Support Linux Hosting má napadené interní systémy, web a další části a byla nucena vyhlásit stopkuVíce píše ZDNet.

Evropská unie pracuje na plánu rozjet na svém území výrobu pokročilých čipůBloomberg informuje, že by projekt stavby výrobních kapacit mohl zahrnout i pomoc TSMC a Samsungu, dvou největších hráčů na světě. EU chce snížit závislost na USA a Asii a dostat se i na 2nm výrobní proces. Aktivity akceleruje nedostatek čipů, což vedlo až k nuceným odstávkám výroby evropských automobilek. Do akce mají jít až vysoké desítky miliard eur z postcovidových peněz. Konkrétní plány zatím nejsou k dispozici.

Za posílení domácí výroby čipů se lobbuje i v USA. Tamní největší hráči jako Intel, AMD, Qualcomm nebo Micron poslali dopis prezidentovi Joe Bidenovi, aby vláda poskytla finanční prostředky pro alespoň částečný přesun výroby, píše Reuters. Také USA jsou často vysoce závislé na TSMC a spol. Americké firmy uvádí, že asijští výrobci jsou často rovněž podporováni vládami.

Reuters dále zjistilo, že američtí dodavatelé Huawei u nové administrativy lobbují, aby byly zrušeny sankce Donalda Trumpa uvalené na tuto čínskou společnost. Obecně ale převládá názor, že Biden v tomto ohledu o nic měkčí nebude.

Německo zase chystá plán, na základě kterého investuje dvě miliardy eur do výzkumu 6G, čipů nebo OpenRANPolitico rozepisuje, že si Němci chtějí vybudovat vlastní dodavatele v mobilních sítích a řešit tak současnou komplikovanou situaci kolem Huawei, Ericssonu a Nokie. Ericsson pak zůstává k OpenRAN poměrně kritický.

Další konsolidace na vyhladovělém trhu s čipyJaponský Renesas Electronics za 4,9 miliardy eur kupuje britsko-německý Dialog Semiconductor. Tento významný dodavatel mikrokontrolerů do automobilů tak získává také kapacity spojené s konektivitou. Renesas systematicky posiluje, už dříve za 6,7 miliardy dolarů koupil Integrated Device Technology a za 3,2 miliardy dolarů Intersil.

Epic Games představili nástroj MetaHuman Creator, který je propojený s Unreal Enginem. Slouží k modelování velmi realistických obličejů, jež lze posléze animovat. MetaHuman bude fungovat jako online aplikace ve webovém prohlížeči. Spuštěna má být letos.

AMD ve čtvrtém kvartálu 2020 prodalo téměř milion kusů procesorů Ryzen 5000. Prodej přitom začal až 7. listopadu. Číslo přinesl Mercury Research, podle kterého jde pro AMD o rekordní čísla a dlouhodobý nedostatek nových Ryzenů je spojen s velkou poptávkou.

Microsoft a Hewlett Packard Enterprise pracují na superpočítači pro mezinárodní vesmírnou stanici. Spaceborne Computer-2 bude běžet na hardwaru HPE a připojený bude do cloudu Azure. Stroj se na orbitu vydá 20. února.

NÚKIB vydal upozornění na kritickou zranitelnosti komponent Windows. Zejména jde o zranitelnosti s hodnocením CVSSv3 9.8, u kterých je v budoucnu velmi pravděpodobné zneužití. Jedná se o zranitelnosti komponent Windows DNS server (CVE-2021–24078), Windows Fax service (CVE-2021–24077) a Windows TCP/IP (CVE-2021–24074, CVE-2021–24094).

Google rozjel aktivitu Open Source Vulnerabilities. Ten má obsahovat různé informace o zranitelnostech v open source softwaru a poskytovat tak jednotnou databázi s dostupným API.

Google Cloud zase získal silného zákazníka, poběží na něm další části Twitteru. Ten celosvětovou cloudovou trojku používá od roku 2018 na storage a Hadoop, nyní přidá i zpracování dat, analytiku a strojové učení. Datová platforma Twitteru údajně denně zpracovává biliony eventů a stovky PB dat. Twitter bude v Google Cloudu používat třeba Dataflow, Cloud Bigtable nebo BigQuery.

Steam je nově oficiálně dostupný v Číně. Kvůli regulaci a cenzuře ale obsahuje pouze několik desítek her typu Dota. Čínští uživatelé často využívají mezinárodní verzi Steamu, ta ale balancuje na hraně zákazu.

Qualcomm představil 5G modem s teoretickou přenosovou rychlostí až 10 Gb/s. Jde o model X65, který má podporu sub-6 GHz a mmWave.

MMF24

Začala fungovat Rust Foundation zastupující jazyk Rust. Tento týden poprvé zasedala správní rada. V ní mimo jiné působí lidé z Googlu, Microsoftu, Mozilly, AWS a Huawei.

CHIPS Alliance, součást Linux Foundation pro otevřenou instrukční sadu RISC-V, má nového výkonného ředitele. Stal se jím Rob Mains, veterán z Qualcommu, Oraclu či Sunu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).