Hlavní navigace

Poláci nemusí platit koncesionářský poplatek za mobily a tablety

10. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Přesto, že mobilní telefony a tablety umožňují příjem televize a rozhlasu, jejich majitelé za ně nemusí platit koncesionářské poplatky. Rozhodla o tom tamní vysílací rada.

Se stručným, avšak velice překvapivým vyjádřením přišla směrem k médiím polská KRRiT, tamní obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Server media2.pl citoval její rozhodnutí, v němž se uvádí, že mobilní telefony a tablety nejsou považovány za televizní přístroje, respektive nevztahuje se na ně nutnost platby koncesionářského poplatku. KRRiT tak reagovala na různé právní výklady, které se v souvislosti s problematikou platby v minulosti objevily.

KL24

ČTĚTE TAKÉ: Neplatiči loni dlužili České televizi za koncesionářské poplatky 316 milionů

Podle KRRiT naopak spadá do povinnosti platit koncesionářský poplatek tato zařízení: televizory, rádia, autorádia, radiomagnetofony nebo hifi věže s tunerem. Podle tamního regulátora médií dokonce nespadá do povinnosti platit koncesionářský poplatek ani stolní počítač nebo notebook a další podobná zařízení. V České republice jsou povinny platit právnické osoby za každý přístroj, který umožňuje příjem rozhlasu a televize. Domácnosti platí tuto částku pouze jednou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).