Hlavní navigace

Poláci spustili nekódovanou satelitní platformu včele s TVP HD

15. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
15. 9. 2009

Polská veřejnoprávní televize TVP spustila dnes v ranních hodinách nekódované vysílání svých programů na satelitu Astra z pozice 19,2 st. východně. Na frekvenci 10862/H s SR 22000 a FEC 5/6 v normě DVB-S2 jsou šířeny nekryptovaně kanály TVP 1, TVP 2, TVP HD a TV Puls. Jejich volné vysílání přibylo ke stanicím TVP Info, TV Polonia, TVP Historia a TVP Kultura. Volně je prozatím šířen i TVP Sport, který by však měl být později kódován.

MMF24

Důvodem, proč k odkódování stanic došlo, je skutečnost, že právě dnes dochází u našich severních sousedů ke spuštění národní satelitní platformy, jejíž základem budou právě tyto nekódované stanice. Satelitním divákům se tak v krátké době opět rozšiřuje počet HDTV stanic. V minulosti šlo o Sundance Channel, Penthouse HD a Servus TV (test), nyní došla řada na TVP HD. Veřejnoprávní televize ho spustila již loni při zahájení letních olympijských her v Pekingu.

Právě jedním z hlavních pilířů stanice je sport. Ten by měl podle webových stránek kanálu zabírat asi 25 procent programu. Na jeho obrazovce se objevují jak zápasy polského národního fotbalového týmu, tak i přenosy z Ligy mistrů. Pochopitelně se zde počítá s přenosy z OH ve Vancouveru a Londýně a mistrovstvím světa ve fotbale z Jihoafrické republiky, které se koná příští rok. Nebudou chybět ani další sporty – házená, alpské lyžování, krasobruslení a mnoho dalších.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).