Hlavní navigace

„Policejní virus“ se rozšířil i na OS X a Linux, jaké škody tam může napáchat?

25. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Vyděračský program, jenž jménem policie vymáhá pokuty za údajné počítačové pirátství, už neohrožuje jen uživatele Windows. Neinformovaní důvěřiví uživatelé mohou snadno naletět.

Takzvaný „policejní virus“ se po platformě Windows vyskytuje i na platformách OS X a Linux. Ve skutečnosti jde o tzv. ransomware, tedy vyděračský software, který je dnes schopný vydávat se plynulou češtinou za českou policii. Uživatele obviňuje z počítačového pirátství a žádá uhrazení pokuty, která prý spáchanou trestnou činnost zahladí.

Na OS X a Linux se „policejní software“ rozšířil díky praktikám webového adwaru, přičemž využívá multiplatformní JavaScript. „Tato verze policejního viru je prakticky neškodná, nezachytává žádné údaje, nepřipojuje vás k botnetu ani nestahuje další malware do počítače,“ popisuje Pavel Matějíček na serveru Viry.cz.

MMF24

Na druhou stranu upozorňuje, že uživatelé platforem OS X a Linux na osobních počítačích zatím nejsou tak zvyklí na podobné masově realizované podvody. Neinformovaní důvěřiví jedinci by tak snadno mohli podvodníkům zaplatit domnělou pokutu. Zvlášť, pokud skutečně nemají čisté svědomí. Pavel Matějíček však věří, že počet důvěřivých potenciálních obětí výrazně klesl.

Přesto může nová forma vyděračského programu obtěžovat. K jejímu odstranění na platformách OS X a Linux stačí vymazat cache webového prohlížeče a soubory cookies. Uživatelé Windows by prý měli sáhnout po nějakém programu typu AdwCleaner, protože Windows ukládají soubory „policejního viru“ na více různých místech, takže automatické odstranění je praktičtější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).