Hlavní navigace

Policie ČR se na Twitteru nic neptejte, ani na to, proč zveřejnila podivný tweet

1. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud na Twitteru Policie ČR narazíte na tweet naznačující používání nelegálních kopií autorských děl, na nic se neptejte. Zmizí sám a odpovědi se nedočkáte.

Policii České republiky najdete na Twitteru jako @Policie_CR. Účet s dvěma tisícovkami sledujících je skutečně oficiální (existuje samozřejmě i falešný, který najdete na @policieCR, ale čas se tam zastavil už někdy v únoru 2012) a lze ho charakterizovat hlavně tím, že nekomunikuje. Dokonce ani tehdy, když se na něm objeví obsah, který naznačuje, že jeho správce si nedělá příliš hlavu s autorským právem.

Oznámení „Currently watching http://www.ovladac­.mzf.cz/videos/doktori-z-pocatku-9-dil-online-ke-shlednuti“ se v tweetu na @Policie_CR objevilo 24.července 2013 v 23:22:49 a vyvolalo reakci desítek lidí.

Ačkoli by něco podobného mělo buď rychle zmizet, nebo se alespoň objevit vysvětlení, nestalo se ani jedno. Ještě den poté byl tweet stále zveřejněný a nikdo se ani neobtěžoval vyjádřit k řadě poznámek a dotazů.

  • dwbmb: Už i @Policie_CR sleduje nablblé seriály. Navíc má potřebu se o tuto skutečnost podělit na sociálních sítích :D

  • Makovice_V: Aha, tak proto je nezajímali pachatelé zakládající černou skládku. Není čas.

  • baldachyn: „@Policie_CR: Currently watching http://t.co/y8YgThisEX“ Jsem rád, že naše Policie má dobrý vkus.

Tweet samozřejmě není nezvratným důkazem o tom, že ten, kdo se stará o @Policie_CR, kouká na pirátské kopie autorských děl (což samozřejmě může a v tomto úsměvném pochybení to není to podstatné).

Chyba ale ukazuje, že policii účet na Twitteru neslouží ke komunikaci s občany, ale pouze k jednosměrnému zveřejňování informací. Je tedy zbytečné se Policie České republiky na Twitteru na cokoliv ptát, neodpoví vám. Což je dost zásadní nepochopení sociálních sítí.

cif 24 - early cena - média

Je to škoda, některé zahraniční policejní složky dokáží sociální sítě využívat někdy i velmi bravurně. Ukázkové bylo například využití Twitteru při dubnových bombových útocích na maraton v Bostonu. Tamní policisté na svém účtu informovali, reagovali, uklidňovali, vyvraceli fámy, členili komunikaci pomocí hashtagů a byli jedním z nejdůvěryhodnějších informačních zdrojů. Ocenil to i server Mashable, který publikoval článek s titulkem: „Bostonská policie nás všechny vyškolila v tom, jak používat sociální média“.

Tiskové oddělení Police ČR jsme oslovili s žádosti o vysvětlení onoho pomateného tweetu. A také toho, zda považují Twitter za komunikační kanál, a proč na něm nereagují na dotazy. Ani po několika dnech žádná reakce nedorazila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).