Hlavní navigace

Policie má novou online databázi odcizených památek

11. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká policie představila nové webové stránky, na kterých hodlá zveřejňovat záznamy o odcizených uměleckých dílech a movitých kulturních památkách. Ke každému odcizenému předmětu bude v databázi k dispozici jak fotografie, tak slovní popis. Policie vycházela z formuláře Interpolu, který se využívá pro popis hledaných odcizených předmětů. Nový web s přístupem do online databáze je k dispozici nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a ruštině. V databázi je momentálně přes devatenáct tisíc…

Česká policie představila nové webové stránky, na kterých hodlá zveřejňovat záznamy o odcizených uměleckých dílech a movitých kulturních památkách. Ke každému odcizenému předmětu bude v databázi k dispozici jak fotografie, tak slovní popis. Policie vycházela z formuláře Interpolu, který se využívá pro popis hledaných odcizených předmětů. Nový web s přístupem do online databáze je k dispozici nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a ruštině. V databázi je momentálně přes devatenáct tisíc uměleckých děl, po kterých se pátrá. Databáze obsahuje také několik desítek nalezených děl, k nimž se naopak hledá právoplatný majitel.

Nyní se pracuje na technologii rychlého hledání jednotlivých děl na základě vizuálních podobností. Podle Pavly Kopecké z policejního prezidia to umožní pátrání po zcizených českých kulturních památkách celosvětově na webu, na aukčních portálech, portálech aukčních síní a v internetových nabídkách obchodů s antikvitami. Nový systém doposud stál 13,5 milionu korun. Peníze policie získala z tzv. norských fondů. Na aktualizaci databáze spolupracují i ministerstvo kultury, ministerstvo financí a církve. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).