Hlavní navigace

Polská televize dostala licenci pro satelitní olympijský HD program

28. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
28. 7. 2008

Veřejnoprávní Polská televize (TVP) získala svolení od Rady pro rozhlas a televizi k provozování satelitního programu ve vysokém rozlišení (HDTV). Kanál TVP HD začne vysílat 6. srpna, dva dny před zahájením Letních olympijských her v Pekingu. Podle serveru Satkurier.pl chce TVP v letošním roce poprvé nabídnout přenosy z olympiády na pěti programech najednou.

Licence pro program TVP HD nehoří o tematickém zaměření na sport, ale týká se plnoformátového programu. Po ukončení olympiády se na něm tedy mohou objevit filmy, dokumenty nebo přenosy z koncertů. Televize počítá s vysíláním 18 hodin denně, stanice bude dostupná v kabelových sítích Aster, pravděpodobně i v síti Multimedia Polska a na satelitu v platformě „n“ na družici Hot Bird, 13 stupňů východně, a Astra 19,2 stupně východně. V obou případech bude signál zakódovaný.

BRAND24

Naopak volné vysílání plánuje TVP HD v experimentálních zemských digitálních sítích v Krakově, Varšavě, Sremi, Suché Hoře, Zagani Wichovu a Zelené Hoře. Ve všech případech půjde o vysílání v kompresním standardu MPEG-4. V prodeji jsou už přijímače DVB-T HD s výstupem HDMI za 499 zlotých (asi 3 600 korun). Brzy jejich cena klesne na 399 zlotých (asi 2 900 korun), píše server Satkutier.pl.

Výrobu vlastních pořadů v HD kvalitě již začal tematický veřejnoprávní kanál TVP Historia.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).