Hlavní navigace

Polsko rozšířilo povinnost must carry, televizních stanic zdarma, i na videoweby

12. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Operátoři placených televizních služeb musí zdarma zařazovat a nabízet sedm celoplošných televizních programů. Z videowebů se to týká pouze těch, které mají alespoň 100 tisíc předplatitelů

Nejen kabelové společnosti a poskytovatelé IPTV, ale také provozovatelé placených videoslužeb na internetu musí v Polsku povinně zařazovat zdarma vybrané televizní stanice, které mají statut „must carry“, tedy povinně šířených bezplatných kanálů. Rozhodla o tom polská Národní rada pro vysílání (KRRiT). Za povinně šířené stanice přitom označila sedm celoplošných kanálů a odvolala se na evropskou směrnici z roku 2002, která prohlásila internet za síť elektronických komunikací.

K TÉMATU: Regionalnitelevize.cz žádá RRTV o přezkoumání povinnosti „must carry“

Povinnost se ale nebude vztahovat na všechny placené videoweby, předseda KRRiT Jan Dworak podle serveru BroadbandTVnews.com prohlásil, že bude uplatňována pouze na služby, které mají alespoň 100 tisíc předplatitelů. Pro srovnání: největší placené viodeoslužby na českém internetu, Voyo od televize Nova a Topfun, mají necelých 30 tisíc předplatitelů. Na druhou stranu, polský trh je čtyřikrát větší než český.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Must carry nejen pro kabelové, ale i mobilní operátory?

Polské must carry se vztahuje na volně šířené veřejnoprávní programy TVP, ale vysílací rada může tento statut udělit i novým komerčním televizím na dobu pěti let nebo polovinu délky platnosti jejich vysílacích licencí, aby jim pomohla k lepšímu etablování na trhu. Nyní Polsko zařazuje do must carry veřejnoprávní programy TVP 1, TVP 2, TVP Info a komerční televize Polsat, TVN, TV4 a TV Puls.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).