Hlavní navigace

PoSelství VITA

12. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jste-li ten správný geek a fanoušek technických gadžetů, zřejmě již pošilháváte po nové generaci herní konzole od Sony PS Vita. Sony vždy ochotně šlo proti mainstreamu, a nejinak tomu činí i dnes. Otázka, jestli se s Vitou natluče, nebo ustanoví standard, vás může zajímat, i pokud je vám samotná konzole k ničemu.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Žijeme v době, kdy přenosná digitální zařízení postupně opouští standard, aby byla vybavena sloty pro externí rozšíření paměti, paměťové karty, a místo toho disponovala naddimenzovaným interním úložným prostorem.  Ačkoli fanoušci jablečné elektroniky budou tento trend zcela logicky přisuzovat „svým“ iPodům/padům/pho­nům, na jeho počátku stál kdysi Palm inc. Se svým dnes sběratelsky cenným PDA Lifedrive (měl ještě také slot na SD karty). Mobilní telefony, přehrávače a řada dalších veselých hraček s interní flash pamětí vytlačuje výrobce paměťového příslušenství na okraj – zčásti ve jménu jednoduchosti, nízkých výrobních nákladů, a také proto, aby se takto konstruovaným zařízením o něco zkrátila doba předpokládané životnosti a jejich majitelé je rychleji vyměnili za nová… že ano. Tam, kde se paměťové karty používají, se dnes prakticky standardizovaly z původního babylonu do dvou až tří používaných formátů.

Sony jde se svou PS Vita ale poněkud jinou  cestou. Chtělo by se dodat, jako obvykle. Nová přenosná herní konzole obsahuje hned dvě různá zcela nová a proprietární paměťová rozšíření. Jedno je určeno k distribuci obsahu a připomíná SD kartu, druhé k ukládání uživatelských dat (a připomíná Mikro SD). Ani jedno není kompatibilní se zbytkem světa. Pro reálné používání PS Vita potřebujete pochopitelně obě, a aby to bylo ještě o kousek zajímavější, paměťová média sloužící k ukládání dat budete nejspíše potřebovat ve více kusech…

ebf - partner 1

Důsledky tohoto rozhodnutí (mj. když si přečtete velkou část recenzí nové Vity, o dvou úplně nových standardech paměťových karet tam nenajdete slova; recenzenti to evidentně nepobrali), mohou být mnohem větší, než jen, že Japonci přišli s novou hračkou. Pravda je, že v případě paměťových médií se Sony v prosazování standardů moc nedaří (Memorystick, UMD ani MD moc velkou díru do světa neudělaly, jen abychom zůstali u nedávných pokusů), a obě karty jsou, jak již jejich název napovídá, určeny pouze pro danou konzoli. Nicméně pokud s ní Sony uspěje a věc se osvědčí (prodeje Vity tomu zatím nenapovídají), je možné, že o něčem podobném budou uvažovat i další. Sony totiž sice moc neumí prosazovat, ale zato inspirování mu doopravdy jde.

V ideálním případě by příchod Vity mohl znamenat zastavení trendu, kdy paměťové karty opouští digitální zařízení i trendu jejich sjednocování okolo SD/mSD karet, směrem k babylonu zcela nových proprietárních standardů. Že je to nemožné? Stejně tak nemožné se ještě před nedávnem zdálo, že by nová zařízení nemusela paměťové karty podporovat vůbec. PoSelství Vity může zdaleka překračovat hranici herních konzolí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).