Hlavní navigace

Poslanci dnes zvolili dva nové členy do rad veřejnoprávních médií

15. 3. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
15. 3. 2006

Na poslední volné místo v Radě České televize zvolili dnes poslanci v tajném hlasování Ivana Satrapu, který získal 87 hlasů. Členem Rady Českého rozhlasu se stal Ladislav Jíša, kterému hodilo do urny svůj hlas 105 ze 168 přítomných zákonodárců. Mezi zbylými osmi kandidáty je čtveřice, která postupuje do zítřejšího druhého kola: Dana Jaklová (78 hlasů), Pavla Valčáková (49 hlasů), Michal Prokop (32 hlasů) a Jiří Svoboda (32 hlasů). Michal Prokop dosud rozhlasové radě předsedal.

Sněmovna zároveň zvolila devět členů Rady Státního fondu kinematografie. Jsou jimi Jan Hanuš, Miroslav Ondříček, Boris Masník, Alois Fišárek, Katarína Bartošová-Benčičová, Helena Bendlová, Jiří Blažek, Jan Šustr a Miroslav Zelinský. Do druhého kola volby postupuje Jan Rejžek, který získal 84 hlasů.

ebf - partner 1

Rada České televize má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna, a to tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy (alespoň to tvrdí litera zákona, pozn. autora). Členové rady jsou voleni na funkční období šesti let, přičemž každé dva roky je se loučí se členstvím třetina z nich – pokud nejsou zvoleni opětovně, což může nastat ale nejvýš jednou. Na místa uprázdněná z jiného důvodu než pro uplynutí funkčního období jsou voleni noví členové. Ti si v úřadě pobydou ale jen čas zbývající do konce funkčního období radního, jehož místo se uprázdnilo. Je-li tato doba kratší než rok, omezení možnosti opětovného zvolení neplatí. Více o Radě České televize naleznete na její webové stránce.

Rada Českého rozhlasu je devítičlenná a pro třetí volební období byla zvolena Poslaneckou sněmovnou v únoru 2002. Přijetím zákona č. 192/2002 Sb. se změnilo funkční období jejích členů na šest let, přičemž po dvou letech se vždy jedna třetina radních vymění. První obměna přišla v únoru 2004, kdy byli zvoleni dva noví členové a jedna členka svoji pozici obhájila i na další funkční období. Rada ČRo je ze své činnosti odpovědná Poslanecké sněmovně. Další informace naleznete na její internetové adrese.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).