Hlavní navigace

Postrádáte mobilní Internet v pražském metru? Lepší to hned tak nebude

25. 10. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
Zhoršující se kvalitu mobilního Internetu v pražském metru nejde nepostřehnout. Jak to vlastně s internetem v podzemí je? Kdo drží Černého Petra?

Nejde si toho nevšimnout. Kvalita mobilního Internetu v pražském metru, se kterou se setkáte pokaždé, když chcete v podzemí použít mobilní telefon či tablet s internetovým připojením, se zhoršila. I když se vám podaří spojit dřív, než vaše souprava opět odjede ze stanice, málokdy se vám podaří něco protlačit. Moc nepomáhá, ani když nejste v soupravě, „E“ na displeji sice svítí, ale data netečou. Jakžtakž postačí k tomu, abyste si ulevili na Twitteru, ale nahrání fotky na Instagram? Lépe počkat až budete venku na povrchu.

Zdá se, že jedinou možností v tuto chvíli je tedy dokrýt 3G signál jak ve stanicích, tak i v samotných tunelech, přestože jde o extrémně nákladné řešení a návratnost investice pro jednotlivé operátory je velmi diskutabilní. V tuto chvíli tedy vedeme jednání na třech frontách: jednak s Dopravním podnikem o pronájmu umístění vyzařovacího kabelu, dále s ostatními operátory o rozšíření pokrytí tunelů, a v neposlední řadě také se samotným dodavatelem o výstavbě pokrytí, shrnuje T-Mobile poměrně jasně situaci okolo mobilního Internetu v metru.

Pokryté jenom stanice a jenom Edge

Pražské metro je „pokryté“ signálem mobilních operátorů. Tedy pokud se u „pokrytí“ spokojíte pouze se stanicemi, tunely pokryté nejsou (a jak později zjistíme, hned tak nebudou). Mobilní Internet v metru navíc najdete pouze v pomalé podobě, žádné 3G tam nehledejte, k dispozici pro datové přenosy je pouze Edge. Pokrýt metro kompletně je navíc problém, částečně technologický (tunely jsou kovové, vlaky jsou kovové), ale hlavně finanční. Dopravní podnik se k financování něčeho takového staví dlouhodobě odmítavě a tři operátoři sice spolupracují, ale potřebné finance zpravidla raději investují jinam.

Roli ve snaze pokrýt tunely samozřejmě hrála i jejich délka (podstatně vyšší nároky na pokrytí vykrývacími anténami) a hlučnost. Nehledě na otázku ekonomické návratnosti, toho často citované zaklínadlo. Desítky kilometrů pražské podzemky mohou podle všeho představovat náklady ve výši až stovek milionů korun. Potvrzují to nejenom operátoři, ale například i ČTÚ: Podle našich informací je pro operátory zavedení internetu v metru záležitostí velmi nákladnou vzhledem ke značné hloubce pod zemí a dalším technickým komplikacím.

Rostou nároky, klesá použitelnost

Ještě loni se mobilní Internet ve stanicích metra dal rozumně používat, letos se situace výrazně zhoršila, byť na to neexistují žádná nezávislá měření (ostatně nikdo žádná měření nevyžaduje a žádné povinně dodržované parametry neexistují). Pokud máte chytrý telefon či tablet a s napětím čekáte na signál ve stanici, zřejmě tuto zkušenost také máte. Než se zařízení připojí, vlak už pomalu odjíždí ze stanice. A i když se připojí, neznamená to vůbec nic, v řadě případů nestihne přenést data.

Stěžovat si není kde, taková je realita. Například ČTÚ otázku mobilního internetu v metru vůbec neřeší: Jde o záležitost, která se týká v prvé řadě operátorů. Je na nich, zda se rozhodnou např. v rámci posílení konkurenceschopnosti mobilní internet v metru poskytovat. ČTÚ takovou povinnost neukládá ani jinak nereguluje. Ze strany ČTÚ tedy v tomto ohledu nejsou stanoveny parametry, ukládány sankce apod.

Dopravní podnik to, dalo by se říci, také vlastně moc nezajímá. Pokrytí zajišťuje sdružení operátorů (Vodafone, T-mobile a Telefonica O2), které z něj profituje, zní odpověď na dotazy. DPP za umístění technologií ve stanicích dostává peníze (nájem), a co se pokrytí tunelů (mezistaničních úseků) týče, opět se odvolává na velkou finanční náročnost a jasně říká, že DPP o realizaci na vlastní náklady neuvažuje.

JAK JE ŘEŠEN INTERNET V METRU? 

Každý operátor má ve společné místnosti BTS technologii napojenou na společný optický systém, sdílený všemi operátory. Odtud je signál mobilních telefonů šířen přes optiku do stanic metra. Ve stanicích je opět společná technologie – převodník z optického signálu na radiový a potřebné rozvody a antény. Výstavbu systému platilo právě Sdružení metra, DPP inkasuje nájem za umístění technologie repeaterů ve stanicích i za umístění technologie BTS v Centrálním dispečinku, včetně spotřeby energie. Společný je i monitorovací systém optiky, který sleduje externí firma.

BTS technologie si monitorují a hlídají sami operátoři. V současnosti jde o pokrytí 56 stanic metra 2G signálem. 3G najdete jen v nadzemních stanicích (což je například Depo Hostivař). Typický datový provoz za jeden den (10. říjen) můžete vidět na grafu od Telefónicy Czech Republic – odspodu jsou hlasové služby, data a červeně součet hlas+data v metru. Zelené jsou ostatní provozy sítí.

Jak je to se snižující se použitelností mobilního Internetu ve stanicích metra?

Odpověď je poměrně jednoduchá. Stoupají nároky – stále více lidí má mobily a tablety s mobilními daty. A jak například uvádí Vodafone, s nárůstem smartphonů a neomezených tarifů je situace v metru taková, že jsou mnohem víc v provozu data než hlas.

V praxi pak prioritizace hlasového provozu vede k tomu, že data prostě nedostanou prostor. Navíc samozřejmě dochází k tomu, že příjezd vlaku fungování připojení prakticky znemožní, což ostatně Vodafone také potvrzuje: Konkrétně v metru navíc dochází k atypické situaci – plný vlak vjede do stanice a desítky uživatelů se začnou připojovat a to je okamžitý nápor na signalizaci i provoz 2G sítě.

Nedostačující mobilní Internet ale má na svědomí i to, že v některých případech slouží jedna GSM buňka pro pokrytí několika stanic. Právě zmíněný Vodafone v odpovědi uvedl, že do konce tohoto roku by se situace měla změnit a stanice by se měly dočkat pokrytí buňkami 1:1. Bylo by řešením pokrýt stanice 3G? Podle T-Mobile nikoliv, uživatelská zkušenost by byla mnohem horší, vzhledem k velmi krátkému intervalu metra ve stanici.

Jak je na tom cizina?

The Telegraph v London set for mobile coverage on Underground trains zmiňuje pokrytí londýnské podzemky mobilním Internetem. Včetně pokusu z roku 2011, kdy se to nepovedlo. Nikoliv z technických důvodů, ale protože to byla firma Huawei, kdo chtěl Londýnu darovat 50 milionové vylepšení (v librách samozřejmě). A jak je to například v New Yorku? Tam se mobilní pokrytí objevilo ve stanicích v roce 2011 a letos bylo rozšíření o další stanice. Zajímavý je i starší článek z roku 1999 v New York Times: New Frontier for Mobile-Phone Operators Lies Underground

Po technologické stránce vše v pořádku

Ne že by operátoři stížnosti svých zákazníků ignorovali. T-Mobile například říká: Mobilní signál v metru jsme na základě stížností nechávali v poslední době ověřovat několikrát. Ukázalo se, že z naší strany je po technologické stránce vše v pořádku. A dodává totéž, co Vodafone, tedy že lidé více používají chytré telefony, ty se připojují k síti i bez jejich vědomí, stahují aktualizace a 2G síť přetěžují. 

Zajímavá je ovšem jedna informace, která se týká budoucnosti: V současné době připravují operátoři pokrytí signálem GSM nové trasy V.A, a to včetně mezistaničních úseků/tunelů. DPP předpokládá, že k dalšímu rozhodnutí operátorů o rozšíření pokrytí GSM signálem v tunelech metra by mohlo dojít po realizaci a vyhodnocení tohoto pilotního projektu. DPP je připraven o tomto záměru s operátory jednat a pro realizaci jim dát standardní podmínky pro umístění zařízení v prostorách metra.

Což zdánlivě vypadá, že se dočkáme lepšího mobilního internetu v metru. Reálně ale asi pouze na nové části trasy A. Pro zbytek, tedy desítky starých tunelů, problém zřejmě zůstane nevyřešen. Vysoké náklady, technologická náročnost… A podle stylu odpovědi z DPP to trochu vypadá i na to, že DPP má trochu problém s tím, že operátoři na službě profitují. Takže pokud chcete mobilní Internet, počkejte, až budete venku z metra.

Potvrzuje to i Telefónica Czech Republic: V tuto chvíli prozatím nemůžeme pokrytí tunelů závazně potvrdit, jsme ale na dobré cestě. Pokud jednání dopadnou dle očekávání, budou nové stanice pokryty jistě signálem 2G i 3G, a stejně tak i tunely mezi samotnými stanicemi. Ostrý provoz metra je v plánu v září 2014.

BRAND24

Co se pokrytí dnešních tunelů týče, ani Telefónica moc nadějnou odpověď nedává: Měření prokázala, že anténami se dají pokrývat jen kratší tunely, a proto by výsledné řešení muselo kombinovat pokrývání anténami a vyzařovacími kabely. Úspory v investicích by tak byly nízké a pokrytí by vyžadovalo obrovské investice.

A kdo že to drží toho Černého Petra? Těžko říct. DPP financovat pokrytí nechce (a otevřeně řečeno, proč by to taky dělal). Operátoři se snaží, osobně bych řekl v mezích možností, ale pokud skutečně pokrytí všech tunelů a přechod z Edge na 3G znamená stovky milionů korun, tak lze chápat, proč se do něčeho takového nehrnou. Tyto peníze se určitě dají lépe využít někde jinde než zrovna v pražském metru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).