Hlavní navigace

Pozemně by u nás mohlo vysílat až 70 televizí, zaznělo v Senátu

17. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
17. 7. 2007

Náměstek ministra vnitra pro informatiku a hlavní autor diginovely Zdeněk Zajíček předpokládá, že by v České republice mohlo časem vysílat až 70 pozemně šířených digitálních televizí. Zajíček to dnes řekl během jednání stálé senátní komise pro sdělovací prostředky, kde obhajoval finální návrh novely vysílacího zákona.

Záležet bude na vývoji techniky a na formátu, v němž se bude program digitálních stanic šířit, zdůraznil Zajíček s tím, že 70 televizí by mohlo pozemně vysílat pouze v případě, že operátoři multiplexů použijí kompresní standard MPEG-4 a programy budou vysílat ve standardním rozlišení obrazu. Sám Zajíček si přitom nemyslí, že pokud by se našel prostor pro 70 volně šířených televizních programů, byly by všechny tyto pozice v digitálních sítích obsazeny.

ebf - partner 1

V České republice je možné postavit až sedm sítí. Při MPEG-4 to znamená zvýšení na osm až deset programů na síť, tedy až sedmdesát programových pozic, přiblížil Zajíček, jakým způsobem přišel na tak vysoký počet televizních stanic. V první fázi při vypínání analogových kmitočtů a spuštění čtyř celoplošných digitálních sítích v kompresním standardu MPEG-2 by v Česku mohlo podle Zajíčka do tří až pěti let 16 až 20 pozemních digitálních televizí.

Do tohoto počtu je podle náměstka nutné započítat současné čtyři programy České televize, jeden až dva programy Novy a Primy a šest původních vítězů licenčního řízení na programové pozice v digitálních multiplexech B a C, kteří se sdružili do Asociace digitálních televizí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).