Hlavní navigace

Pozor na trik: Registr Ekonomických Subjektů ČR chce v datové zprávě peníze za zápis

17. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud vám přišla výzva k platbě za nevyžádaný zápis v rejstříku firem, nic neplaťte. Jde o opakovaně zneužívaný trik, který se bohužel šíří i v datových schránkách.
  • 18. 5. 13:50 – v závěru textu jsme doplnili reakci ministerstva vnitra.
  • 19. 5. 10:30 – přidali jsme informaci o tom, že rejstřík už není na webu

Tradiční podvodný trik se vrací a tentokrát je o to nebezpečnější, že se šíří i v datových schránkách, které zvyšují jeho důvěryhodnost. Služba Registr Ekonomických Subjektů ČR rozesílá poštovní datové zprávy, ve kterých uživatele vyzývá k úhradě poplatku 1000 Kč za evidenci ve svém rejstříku.

Zpráva s předmětem „Aktualizace evidovaných údajů“ se přitom tváří jako úřední dokument zaslaný státním registrem a snaží se vzbudit dojem, že zaplacení poplatku je povinné. 

Ve skutečnosti jde o rejstřík provozovaný soukromou firmou a podnikatelé nemají žádnou zákonnou povinnost mu něco platit (pokud si službu dobrovolně neobjednali). Lupa má k dispozici zprávu, která přišla do datové schránky jedné z českých firem:


Zpráva, která chodí firmám do datových schránek (údaje o adresátovi začerněny)

Rejstřík funguje na webu rescr.cz. Podezřelá je už sama společnost registr subjektů s. r. o., která rejstřík provozuje. Podle obchodního rejstříku má jediného majitele, kterým má být Raúl Montenegro Mazas s adresou v Panamě.

Na podobném principu fungovalo v Česku už několik podobných „rejstříků“ či „katalogů“. Data obvykle stahují ze státních databází a pak se snaží podnikatele uvádět v omyl a získávat od nich za své „služby“ peníze. Počítají přitom s nepozorností uživatelů, kteří zaplatí, aniž by si prověřili, zda platit skutečně musí. Viz naše starší texty: 

Tentokrát je situace o něco vážnější, protože se výzva šíří prostřednictvím datových schránek, které podnikatelé obvykle používají pro komunikaci se státními úřady. 

Rejstřík využil tzv. poštovních datových zpráv, které si mohou uživatelé datových schránek posílat mezi sebou (příjemce ovšem musí mít příjem povolený). Obvykle je jejich posílání zpoplatněno, ale stát po dobu trvání nouzového stavu umožnil jejich zasílání zdarma

Jak se záhy ukázalo, někteří podnikatelé přes poštovní datové zprávy začali posílat také spam (viz Do datových schránek dorazil spam. Naposledy se řešil v roce 2012). Před týdnem na něj upozornilo i ministerstvo vnitra, které některým rozesilatelům možnost posílat zprávy zablokovalo.

S ukončením nouzového stavu k 17. květnu bude posílání poštovních datových zpráv opět zpoplatněno.

BRAND24

AKTUALIZACE 18. 5. 13:50 – Před podvodnou aktivitou varoval i Český statistický úřad, který provozuje oficiální Registr ekonomických subjektů. Ministerstvo vnitra o případu ví, potvrdil Lupě Adam Rözler z tiskového odboru. „Případ vyšetřuje PČR a momentálně nebudeme poskytovat k případu žádné další informace,“ dodal.

AKTUALIZACE 19. 5. 10:30 – Na webu rescr.cz už registr nenajdete, doména odkazuje jen na web hostingové firmy. Podle vyjádření hostingové firmy web patrně zrušil sám jeho provozovatel. „Ve věci daného webu nás doposud nikdo nekontaktoval, zákazník tedy zřejmě web zrušil sám,“ odpověděl na dotaz Lupy CEO hostingu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).