Hlavní navigace

Pragonet spouští vlastní alternativu ADSL

18. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Před nedávnem jsme na Lupě psali o službě Internet SkyContact, kterou začal kvůli neutěšené situaci na telekomunikačním trhu s ADSL nabízet Contactel. Pragonet nyní přichází s vlastním řešením nazvaným T-DSL via Satellit, jež poskytuje na downloadu rychlost 768 kbit/s a je podstatně levnější než řešení Contactelu.

Nedávno jsme na Lupě psali o službě Internet SkyContact, kterou začal nabízet Contactel. Jednalo se o obousměrné satelitní připojení k Internetu postavené na zařízení Hughes DirectWay, které nahradilo jednosměrnou variantu DirectPC. Základní konfigurace Internet SkyContact 512 je nabízena za 3.990 korun, k čemuž je ovšem třeba přičíst pronájem odpovídajícího zařízení (v tomto případě Hughes DV 4000 za 1.590 korun měsíčně) – pokud však za nejméně 49.900 nezamýšlíte nákup vlastního. Tím se dostáváme na částku 5.580 korun měsíčně. Přidat je nutné ještě instalační poplatek 6.990 korun.

Když proto včera metropolitní operátor Pragonet, součást T-Systems, vydal tiskovou zprávu Pragonet poskytuje satelitní připojení k Internetu, v níž představil službu T-DSL via Satellit, domníval jsem se, že se jedná o konkurenci Internet SkyContact a TiscaliSat, identické služby Tiscali, která by měla být představena v průběhu podzimu. (Pragonet nabízí širokopásmové satelitní připojení k Internetu o maximální rychlosti 768 kbit/s ve dvou programech Start a Pro za 890, resp. 1.890 korun měsíčně, přičemž první nabídka se vyznačuje datovým limitem 500 MB.) Ovšem není tomu tak. Pragonet poskytuje pouze jednosměrné satelitní připojení.

Dle mého názoru je trochu zavádějící označovat jednosměrné satelitní připojení „SatDSL“, protože tento termín je zažit pro připojení obousměrné, ale budiž. Jednosměrné satelitní připojení není na českém trhu žádnou novinkou. Již v šerém dávnověku jej nabízely tehdejší EUnet (nynější KPNQwest) jako EUnetSAT nebo GiTy coby Turbo Internet. Obojí však zkrachovalo na nezájmu zákazníků, protože jednosměrné satelitní připojení počítalo s tím, že data směrem od uživatele budou směrována samostatným kanálem (dial-up, ISDN), což vzbuzovalo značnou nevoli. Je tedy otázkou, zda bude o jednosměrné satelitní připojení zájem.

Když jsem se tiskového mluvčího Pragonetu ptal, proč Pragonet nabízí pouze jednosměrné satelitní připojení, bylo mi řečeno, že důvodem jsou nízké pořizovací náklady, resp. vysoké pořizovací náklady obousměrného satelitního připojení. Tento argument lze snadno přijmout, protože – jak již bylo výše nastíněno – minimální měsíční poplatek za Internet SkyContact se vyšplhal na 5.580 korun, což z něj činí alternativu nejlevnějším pevným linkám, ale pro domácnosti žádnou možnost neskýtá. T-DSL via Sattelite je sice podstatně levnější, ale zase vás neuchrání telekomunikačních poplatků, které musíte platit Českému Telecomu.

BRAND24

Jednosměrné satelitní připojení lze vyjma Pragonetu (jenž jej spustí 1.10.2002) získat například ještě od Europe Online. Ta sice poskytuje především tzv. „file fetch“, kdy si vyberete soubory, které se z Internetu nahrají do cache, odkud si je teprve můžete stáhnout do počítače (jakýsi offline Internet, který je navíc poslední dobou tak přetížený, že je nepoužitelný), ovšem zaplatíte-li si službu Europe Online SkyBooster, lze surfovat v reálném čase rychlostí 768 kbit/s. 20 hodin měsíčně stojí 39,90 eura, což je přibližně 1.200 korun. Za každou další minutu pak zaplatíte 0,039 eura, tj. asi 1,17 Kč. Zda zvolit Europe Online nebo Pragonet tedy závisí na míře používání Internetu a způsobu jeho používání.

Ať už je ale satelitní komunikace jednosměrná či obousměrná, stále je poplatná fyzikálním zákonům, v čemž tkví její hlavní problém. Vzhledem ke skutečnosti, že se geostacionární družice nachází v přibližné výšce 36.000 kilometrů, musí signál urazit 72.000 kilometrů, což mu trvá asi 400–800 ms, a ještě nabírá zpoždění na retranslačních stanicích. Po stisknutí klávesy trvá tedy půl vteřiny, než se začnou stahovat data a další půl vteřiny, než dorazí vaším směrem. Tento fakt je často nepříjemný sám o sobě, ale navíc prakticky vylučuje používání interaktivních aplikací, jako jsou internetové telefony nebo online hry.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).