Hlavní navigace

Předseda Rady ČTÚ: Není důvod pro digitalizaci FM pásma

19. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
19. 1. 2009

Výsledky měření pokrytí digitálním a analogovým signálem budou zveřejněny na webu ČTÚ v březnu. Český telekomunikační úřad se snaží kooperovat výsledky s Radiokomuni­kacemi a Českou televizí a dávat je na web co nejdříve. Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák zopakoval, jaký je zoufalý stav některých antén, které přirovnal k vlaštovčím hnízdům. Dvořák zároveň řekl, že ČTÚ dával stanovisko k digitalizaci rozhlasu.

BRAND24

Podle názoru úřadu je digitalizace rozhlasu plně v rukou trhu, ale souhlasí s názorem RRTV, že trh by se měl liberalizovat. Nemyslí si, že by mělo dojít k zvýhodnění některých subjektů a vytvořit bariéra pro nové stanice. ČTÚ zatím nevidí jakýkoliv tlak na uvolnění FM pásma pro jinou službu. Nevidí tedy důvod, proč by se měla digitalizace odehrávat na tomto pásmu.

Předseda Rady ČTÚ mluvil také o multiplexu 4. V současné době podle Dvořáka běží jednání s některými subjekty, ale nejsou uzavřena a vše je ve fázi běhu. Multiplex 4 by podle něj měl být podpůrnou síti. Skluz v budování zde pochopitelně je. Zároveň se tak trochu zastal Telefóniky O2, že není možné sankcionovat někoho, kdo nemá zákazníky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).