Hlavní navigace

Představenstvo CME bude řešit i kroky, které učinil její šéf Adrian Sarbu

12. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
12. 12. 2011

Adrian Sarbu, prezident CME, která vlastní mimo jiné i televize pod hlavičkou Nova, je pod drobnohledem představenstva této bermudské společnosti, jež se má v nejbližší době podívat na jeho aktivity. Informuje o tom ekonomický deník E15. Mluvčí CME Romana Wyllie se k tomu odmítla vyjádřit. Zasedání boardu ředitelů je neveřejné, tudíž k němu nemohu nic říci, uvedla Wyllie.

ČTĚTE TAKÉ: Mediafax a další dvě firmy fúzují s Novou, samostatný Blog a Jyxo končí

Podle deníku si mají dát šéfové CME na Sarba pozor proto, že se v poslední době okolo něho vrší problémy. Ten musí aktuálně řešit například rozkol v Asociaci televizních organizací (ATO), která sdružuje mimo jiné plnoformátové stanice, jež se podílejí na takzvaném peoplemetrovém měření. Přesto, že Česká televize, Prima i Asociace komunikačním agentur (AKA) vyhlásili jako vítěze tendru pro roky 2013 až 2017 společnost Mediaresearch, Nova uvedla, že se tak děje proti jejímu souhlasu a hodlá se bránit všemi dostupný prostředky včetně možné arbitráže.

cif 24 - early cena - média

K TÉMATU: Nova neuznává podpis nové smlouvy o peoplemetrech, hrozí arbitráží

Jenže případný nesouhlas může televizi poškodit. E15 uvádí, že se na celkových tržbách CME podílí více než 33 %. Dalším neúspěchem prezidenta CME je tisková agentura Mediafax, kterou pro své potřeby využívá ve zpravodajství právě televize Nova. Tu sice z vlastních prostředků očistil od dluhů zhruba 209 milionů korun a v roce 2010 prodal provozovateli Novy, společnosti CET 21, za jedno euro. Podnik však před převodem každoročně generoval ztrátu okolo sto milionů korun. Ztrátové výsledky hospodaření pokračovaly i po prodeji, konstatuje ekonomický deník. Velmi významný je i odchod stávajících manažerů Novy, například Petra Dvořáka, a pokles podílu na sledovanosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).